Οι γραμμές άμυνας της Ουκρανίας και τι συμβαίνει όταν παραβιάζονται

militaryland.net
Το Soledar έπεσε στα ρωσικά στρατεύματα. Το Bakhmut (Artymovsk) θα ακολουθήσει σύντομα. Αυτό συνιστά παραβίαση της δεύτερης γραμμής άμυνας της Ουκρανίας εντός των περιφερειών Donetzk και Lysichansk. Θα συζητήσω αυτές τις γραμμές με τους παρακάτω χάρτες.

Moon of Alabama / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο πρώτος χάρτης δείχνει το εύρος της γης που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις μέχρι την 1η Απριλίου 2022 (η περιοχή του Κιέβου δεν εμφανίζεται).

Η Ρωσία είχε εισβάλει με μια μικρή δύναμη περίπου 100.000 στρατιωτών υποστηριζόμενη από περίπου 50.000 στρατιώτες των δημοκρατιών Donetzk/Luhansk. Οι αντίπαλες δυνάμεις ήταν 250.000 στρατιώτες τακτικού ουκρανικού στρατού που γρήγορα αυξήθηκαν σε 450.000 και στη συνέχεια σε 650.000 με την επιστράτευση των εφεδρικών δυνάμεων συν τις Δυνάμεις Εδαφικής Άμυνας. Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων οι ρωσικές δυνάμεις είχαν καταλάβει μια τεράστια έκταση γης που μετά βίας είχαν τον αριθμό να κρατήσουν.

Σε εκείνο το σημείο η Ρωσία εξακολουθούσε να ελπίζει πως οι διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν εκείνη την εποχή με την Ουκρανία στην Τουρκία θα είχαν θετική έκβαση. Ως μέτρο εμπιστοσύνης είχε ήδη αρχίσει να υποχωρεί από το Κίεβο. Ωστόσο, μετά από τηλεφωνήματα και επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, η ουκρανική κυβέρνηση τερμάτισε τις διαπραγματεύσεις προσθέτοντας ξαφνικά απαιτήσεις με τις οποίες η Ρωσία δεν θα συμφωνούσε ποτέ. Τα στρατεύματα από το Κίεβο αποσύρθηκαν ούτως ή άλλως και κινήθηκαν προς τα ανατολικά της Ουκρανίας όπου ξεκίνησαν επίθεση στην πρώτη γραμμή άμυνας (κίτρινη) των ουκρανικών δυνάμεων.

1 Απριλίου 2022

μεγαλύτερη ανάλυση

Αυτή η πρώτη αμυντική γραμμή, όπως και οι μεταγενέστερες, διέτρεχε σιδηροδρομικές και οδικές διαδρομές επικοινωνίας που συνδέουν μεγάλες πόλεις. Στον παραπάνω χάρτη οι πόλεις που αποτελούσαν την πρώτη γραμμή άμυνας ήταν, από βορρά προς νότο, οι Siverodonetsk, Lysichansk, Popasna, Svitlodarsk.

Μέχρι την 1η Ιουλίου 2022 η πρώτη ουκρανική αμυντική γραμμή παραβιάστηκε και ηττήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις. Τα ουκρανικά στρατεύματα επέστρεψαν στη δεύτερη αμυντική τους γραμμή. Ωστόσο, η ήττα της πρώτης γραμμής άμυνας είχε επιβαρύνει τη μικρή ρωσική δύναμη Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης.

1 Ιουλίου 2022

μεγαλύτερη ανάλυση

Η δεύτερη ουκρανική γραμμή άμυνας, από βορρά προς νότο, εκτείνεται από το Σίβερσκ μέχρι τον οικισμό Soledar, Bakhmut, Νέα Υόρκη και στη συνέχεια κατά μήκος της παλιάς γραμμής κατάπαυσης του πυρός της Δημοκρατίας του Ντόνετσκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να αποφύγουν μια δαπανηρή άμεση επίθεση στη δεύτερη ουκρανική αμυντική γραμμή. Ξεκίνησε μια επιχείρηση για να παραβιάσει την περιφέρεια του Ντόνετσκ πίσω από τη δεύτερη ουκρανική αμυντική γραμμή από το βορρά (τώρα γκρίζα περιοχή). Οι μάχες για το Izium και το Lyman έγιναν για αυτόν τον σκοπό. Ωστόσο, η ξύλινη περιοχή βόρεια του ποταμού Siversky Donets που εκτείνεται από τα ανατολικά προς τα δυτικά καθώς και ο ίδιος ο ποταμός αποδείχθηκε ότι ήταν δύσκολο να διασχιστεί. Αρκετές προσπάθειες να μετακινηθούν σημαντικές δυνάμεις απέτυχαν.

Στα τέλη Αυγούστου 2022, οι εξαντλημένες ρωσικές δυνάμεις είχαν περάσει σε αμυντική στάση και σε κατάσταση «οικονομίας δύναμης». Τα στρατεύματα που κρατούσαν την περιοχή του Χάρκοβο βόρεια της περιφέρειας του Ντόνετσκ μειώθηκαν. Οι άλλες δυνάμεις μετακινήθηκαν στο ανατολικό μέτωπο για να ενισχύσουν τις ρωσικές γραμμές σε αυτό το μέτωπο.

Εν τω μεταξύ η Ουκρανία συζητούσε ανοιχτά και προετοιμαζόταν για μια επίθεση στην περιοχή Χερσώνα βόρεια του ποταμού Δνείπερου με τελικό στόχο να διασχίσει τον ποταμό για να προχωρήσει στη συνέχεια προς την Κριμαία. Η Ρωσία απάντησε μειώνοντας περαιτέρω τον αριθμό των στρατευμάτων στη βόρεια περιοχή του Χάρκοβο σε μερικές χιλιάδες άνδρες και χρησιμοποιώντας τους άλλους για να ενισχύσει περαιτέρω τις θέσεις της στο νότο γύρω από τη Χερσώνα.

Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου οι ουκρανικές επιθέσεις στην περιοχή Χερσώνα απέτυχαν όλες με μεγάλες απώλειες. Ωστόσο, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ενημέρωσαν την ουκρανική διοίκηση ότι η περιοχή του Χάρκοβο, ενώ εξακολουθούσε να κρατείται από τις ρωσικές δυνάμεις, ήταν πρακτικά άδεια. Η διοίκηση άλλαξε το ενεργό μέτωπο προς τα βόρεια και κινήθηκε με επιτυχία στην περιοχή του Χάρκοβο, ενώ τα ρωσικά στρατεύματα που ήταν ακόμα εκεί μετακινήθηκαν ανατολικότερα.

Αυτή ήταν μια αρκετά γρήγορη επέμβαση που φαινόταν πολύ επιτυχημένη. Αλλά η ταχύτητα σήμαινε επίσης πως το βαρύ κάλυμμα του ουκρανικού πυροβολικού ήταν λεπτό έως ανύπαρκτο. Αυτό ενώ οι ρωσικές δυνάμεις που υποχωρούσαν χρησιμοποίησαν το δικό τους πυροβολικό για να επιτεθούν σε σχηματισμούς του ουκρανικού μετώπου σε προσχεδιασμένες αποστολές πυρός. Αφού προχώρησε γρήγορα σε περίπου 70 χιλιόμετρα από τα δυτικά προς τα ανατολικά, η ουκρανική δύναμη επίθεσης είχε υψηλές απώλειες και είχε ξεμείνει από τον ατμό. Έφτασε σε μια νέα ρωσική αμυντική γραμμή (κόκκινη) που καλύπτεται από δύο ποτάμια που αποδείχτηκε δύσκολο να διασχιστούν. Το μέτωπο του Χάρκοβο έκτοτε σταθεροποιήθηκε.

1 Ιανουαρίου 2023

μεγαλύτερη ανάλυση

Η ουκρανική «νίκη» στην περιοχή του Χάρκοβο έδωσε στη ρωσική κυβέρνηση την απαραίτητη δημόσια υποστήριξη για την κινητοποίηση πρόσθετων δυνάμεων. Κλήθηκαν 300.000 έφεδροι. Περίπου 70.000 επιπλέον άνδρες προσχώρησαν ως εθελοντές. Η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner αύξησε το μέγεθος της δύναμης της σε περίπου 50.000 άνδρες. Το τελευταίο τρίμηνο του 2022 όλες αυτές οι δυνάμεις εφοδιάστηκαν με τον απαραίτητο εξοπλισμό και πέρασαν από επανεκπαίδευση.

Εν τω μεταξύ, ένας νέος Ρώσος διοικητής, ο στρατηγός Σεργκέι Σουρόβκιν, ανέλαβε. Προειδοποίησε αμέσως πως θα έπρεπε να πάρει κάποιες δύσκολες αποφάσεις. Αυτό σχετιζόταν με την κατάσταση στην περιοχή Χερσώνα βόρεια του Δνείπερου. Οι συνεχείς επιθέσεις στα περάσματα του ποταμού με πυραύλους που προμήθευσαν οι ΗΠΑ έκαναν την υλικοτεχνική κατάσταση πολύ δύσκολη. Η διοίκηση αποφάσισε να αποσυρθεί πίσω από το ποτάμι. Αυτή η επιχείρηση ήταν εντυπωσιακά επιτυχημένη. Δέκα χιλιάδες άμαχοι συν 25.000 περίπου στρατιώτες με όλο τον εξοπλισμό τους απομακρύνθηκαν από την περιοχή με λίγες μόνο απώλειες.


μεγαλύτερη ανάλυση

Μέχρι το τέλος του έτους, η συντόμευση των γραμμών του μετώπου και η εισαγωγή νέων δυνάμεων επέτρεψαν στις ρωσικές δυνάμεις να ανακτήσουν την πρωτοβουλία. Εξαπέλυσαν έντονες επιθέσεις στη δεύτερη αμυντική γραμμή της Ουκρανίας. Με την επιτυχή κατάληψη του Soledar, αυτή η γραμμή έχει πλέον παραβιαστεί. Αυτό κάνει την κατάσταση του Σίβερσκ, βόρεια του Σολεντάρ, και του Μπαχμούτ, νότια του, πολύ πιο δύσκολη. Κανένας ουκρανικός στρατός ή υλικό δεν μπορεί πλέον να μετακινηθεί στους δρόμους και τους σιδηροδρόμους που ήταν μέρος της γραμμής. Η παραβίαση της γραμμής θα επιτρέψει στα ρωσικά στρατεύματα να κινηθούν δυτικά της προς τα βόρεια και τα νότια για να δημιουργήσουν στη συνέχεια καζάνια για τις άλλες θέσεις εντός της ίδιας γραμμής. Το «τύλιγμα μιας γραμμής άμυνας» είναι μια περιγραφή αυτής της διαδικασίας.

Οι πλέον πολύ μειωμένες ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη διατήρηση της δεύτερης αμυντικής γραμμής για να δημιουργήσουν στη συνέχεια μια τρίτη στα δυτικά της.


μεγαλύτερη ανάλυση

Η τρίτη γραμμή άμυνας της Ουκρανίας θα εκτείνεται από το Sloviansk στο βορρά μέσω των Kramatorsk, Druzhkivka, Kostantinovka έως το συγκρότημα της Νέας Υόρκης. Περιμένω την πλήρη ήττα και τον καθαρισμό της δεύτερης ουκρανικής γραμμής άμυνας μέχρι το τέλος Μαρτίου. Η τρίτη γραμμή άμυνας της Ουκρανίας πιθανότατα θα πέσει μέχρι τα μέσα του έτους. Ό,τι απομένει από τις ουκρανικές δυνάμεις θα προσπαθήσει στη συνέχεια να κρατήσει μια τέταρτη αμυντική γραμμή κατά μήκος της σειράς μικρότερων πόλεων δυτικά της.


μεγαλύτερη ανάλυση

Αυτή θα είναι η τελευταία ουκρανική γραμμή στην περιφέρεια του Ντόνετσκ. Είναι πιθανό να πέσει πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι ρωσικές κινήσεις κατά της τρίτης και τέταρτης ουκρανικής γραμμής άμυνας πιθανότατα θα υποστηριχθούν από μια κίνηση από το νότο που θα απελευθερώσει την υπόλοιπη περιοχή Zaporiziha και Donetsk.

Εκτός από αυτές τις επιχειρήσεις, η ρωσική διοίκηση διαθέτει επαρκή αριθμό στρατευμάτων για να εκτελέσει μια άλλη μεγάλη επίθεση. Αυτό θα μπορούσε να έρθει από τα βόρεια στο Χάρκοβο πίσω από τα ουκρανικά στρατεύματα που επιτίθενται επί του παρόντος στις ρωσικές γραμμές πιο ανατολικά.

Οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία είχαν επιφορτιστεί με την απελευθέρωση της περιφέρειας που η Ρωσία είχε αναγνωρίσει ως ανεξάρτητα κράτη (Ντόνετσκ και Λουχάνσκ) καθώς και εκείνων που είχαν ψηφίσει επιπλέον να γίνουν μέρος της Ρωσίας (Ζαποριζία και Χερσώνα).

Με τη διάσπαση και των τεσσάρων ουκρανικών γραμμών άμυνας στην περιφέρεια του Ντόνετσκ, αυτή η αποστολή θα ολοκληρωθεί. Αυτό με εξαίρεση το τμήμα της περιοχής Χερσώνα βόρεια του ποταμού Δνείπερου που θα απαιτήσει ξεχωριστή επιχείρηση από μόνο του. Η ρωσική διοίκηση μπορεί να θέλει να περιμένει αυτό έως ότου καταστραφούν περισσότερες ουκρανικές δυνάμεις ενώ κρατούν τις γραμμές άμυνάς τους.

Ένα άλλο καθήκον που δόθηκε στην Ειδική Στρατιωτική επιχείρηση ήταν η «αποστρατιωτικοποίηση» και η «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας. Η ουκρανική τακτική της διατήρησης σταθερών γραμμών αγκυρωμένων στις μεγάλες πόλεις με οποιοδήποτε τίμημα έχει σημαντικό κόστος. Το ρωσικό πυροβολικό υπερτερεί του ουκρανικού κατά δέκα φορές. Οι ρωσικές δυνάμεις το χρησιμοποιούν για να καταστρέψουν τα ουκρανικά στρατεύματα που κρατούν τις γραμμές, ενώ έχουν μόνο λίγες απώλειες από τη δική τους πλευρά.

Η σημερινή Wall Street Journal σημείωσε τελικά ότι αυτή η ουκρανική τακτική μάχης δεν είναι νικηφόρα:

Δυτικοί -και ορισμένοι Ουκρανοί- αξιωματούχοι, στρατιώτες και αναλυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι το Κίεβο επέτρεψε να παρασυρθεί στη μάχη για το Μπαχμούτ με ρωσικούς όρους, χάνοντας τις δυνάμεις που χρειάζεται για μια προγραμματισμένη εαρινή επίθεση καθώς προσκολλάται πεισματικά σε μια πόλη περιορισμένης στρατηγικής συνάφεια. Μερικοί από αυτούς λένε πως θα ήταν λογικό να υποχωρήσουμε σε μια νέα αμυντική γραμμή στα ύψη δυτικά του Μπαχμούτ, ενώ μια τέτοια απόσυρση μπορεί ακόμα να οργανωθεί με συντονισμένο τρόπο, διατηρώντας τη μαχητική δύναμη του ουκρανικού στρατού.

«Δεν είμαι εγώ, είναι ο βασιλιάς Λεωνίδας που κατάλαβε ότι πρέπει να πολεμήσεις τον εχθρό στο έδαφος που είναι συμφέρον για σένα», είπε ένας Ουκρανός διοικητής στο Μπαχμούτ, αναφερόμενος στον ηγεμόνα της Σπάρτης που πολέμησε την Περσική Αυτοκρατορία στις Θερμοπύλες. «Μέχρι στιγμής, η συναλλαγματική ισοτιμία που ανταλλάσσουμε τη ζωή μας για τη δική τους ευνοεί τους Ρώσους. Αν συνεχιστεί έτσι, μπορεί να ξεμείνουμε».

Ο Ουκρανός στρατιώτης έχει δίκιο. Ωστόσο, μια διαφορετική μορφή καταπολέμησης του πολέμου θα ήταν μια κινητή ενέργεια καθυστέρησης και υποχώρησης από την οποία θα ξεκινούσαν τοπικές αντεπιθέσεις. Αυτό απαιτεί πολύ εξοπλισμό, άρματα μάχης και οχήματα μάχης πεζικού, που δεν διαθέτει πλέον η Ουκρανία. Απαιτεί επίσης στρατεύματα και μεγαλύτερους σχηματισμούς εκπαιδευμένους για αυτόν τον τύπο μάχης. Ένας περίπου 60χρονος ταχυδρόμος που επιστρατεύτηκε κατά τη διάρκεια του 9ου κύματος κινητοποίησης της Ουκρανίας δε θα μπορέσει να το μάθει αυτό κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων εκπαίδευσης του.

Αν είχε επιτραπεί στον επαγγελματικό ουκρανικό στρατό που αποχώρησε πριν από τον πόλεμο να εγκαταλείψει τις πόλεις και είχε χρησιμοποιήσει μια κινητή συνδυασμένη τακτική όπλων καθυστέρησης-υποχώρησης-αντεπίθεσης, πιθανότατα θα ήταν πιο επιτυχημένος. Αλλά αυτός ο στρατός έχει πλέον καταστραφεί με το ρωσικό πυροβολικό επειδή το Κίεβο επέμενε να κρατά πόλεις και γραμμές με οποιοδήποτε τίμημα.

Οι ΗΠΑ μόλις τώρα θα αρχίσουν να εκπαιδεύουν τα ουκρανικά στρατεύματα σε συνδυασμένα όπλα και κοινούς ελιγμούς. Θα είναι πολύ αργά για να κάνουμε τη διαφορά.

Από τις τρέχουσες ειδήσεις, σήμερα βλέπουμε ψευδείς τίτλους ειδήσεων από το NBC:

Ο Πούτιν αντικαθιστά τον διοικητή του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία μετά από μόλις 3 μήνες
ο Βαλέρι Γκερασίμοφ αντικαθιστά τον Σεργκέι Σουροβίκιν, ο οποίος θα υπηρετεί τώρα ως ένας από τους αναπληρωτές του, ανακοίνωσε την Τετάρτη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αντικατέστησε τον διοικητή που ηγείται των δυνάμεών του στην Ουκρανία μόλις τρεις μήνες αφότου του παρέδωσε τη θέση.

Ο στρατηγός Valery Gerasimov θα αναλάβει τη σκυτάλη από τον Sergei Surovikin, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας στο Telegram την Τετάρτη, μια αλλαγή που έρχεται καθώς το Κίεβο προειδοποιεί ότι η Μόσχα σχεδιάζει μια νέα μεγάλη επίθεση μετά από μήνες οπισθοδρόμησης στο πεδίο της μάχης.

Τα παραπάνω είναι μια παρερμηνεία μιας απλής αλλαγής ονομασίας.

Russians With Attitude @RWApodcast - 16:09 UTC · 11 Ιανουαρίου 2023

Όπως καταλαβαίνω πήγαμε από το 1 στο 2


μεγαλύτερη ανάλυση

Ούτε ο Σουροβίκιν παραγκωνίστηκε ή υποβιβάστηκε ούτε ο Γερασίμοφ προήχθη σε νέα θέση. Ο Σουροβίκιν θα συνεχίσει να διευθύνει τη δύναμη του θεάτρου στην Ουκρανία. Αυτή η κίνηση δεν άλλαξε τις αρμοδιότητες διοίκησης, αλλά αύξησε τη σημασία της όλης επιχείρησης καθιστώντας την ως την υψηλότερη προτεραιότητα του στρατιωτικού διοικητή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail