Η Ρωσία κατηγορεί τη Σουηδία ότι «έκρυψε κάτι» σχετικά με το σαμποτάζ του Nord Stream

Η άρνηση της Σουηδίας να κοινοποιήσει πληροφορίες σχετικά με τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream είναι «αποκρουστική» και η απόκρυψη των αποτελεσμάτων της έρευνας σημαίνει ότι «οι σουηδικές αρχές κάτι κρύβουν», δήλωσε την Πέμπτη η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα.

Του Michael Kern για το Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ίχνη εκρηκτικών βρέθηκαν κοντά στις τοποθεσίες των εκρήξεων στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα, δήλωσε η Σουηδία τον Νοέμβριο, σημειώνοντας πως το περιστατικό είναι «μεγάλη δολιοφθορά».

Διαρροές αερίου σε καθέναν από τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 ανακαλύφθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου από την υποδομή λίγο έξω από τα σουηδικά και δανικά χωρικά ύδατα στη Βαλτική Θάλασσα.

Μια έρευνα που ξεκίνησε από τις σουηδικές αρχές κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι διαρροές ήταν αποτέλεσμα εκρήξεων, πιθανότατα αποτέλεσμα «σοβαρής δολιοφθοράς».

Η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία ερευνούν επίσης από κοινού το περιστατικό με τους αγωγούς φυσικού αερίου που κατασκευάστηκαν για να μεταφέρουν ρωσικό αέριο στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Ο Nord Stream 2 δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία αφού η Γερμανία απέσυρε τη διαδικασία πιστοποίησης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Ρωσία, από την πλευρά της, έκλεισε επ' αόριστον τον Nord Stream 1 στις αρχές Σεπτεμβρίου, ισχυριζόμενη αδυναμία επισκευής αεριοστροβίλων λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Σήμερα, η Ρωσία επέκρινε την άρνηση της Σουηδίας να μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με τα πορίσματα της έρευνας με τη Ρωσία και η Ζαχάροβα δήλωσε πως «Ρώσοι εμπειρογνώμονες κατά τη διάρκεια μιας αντικειμενικής έρευνας μπορεί να καταλήξουν σε δυσάρεστα συμπεράσματα και, τελικά, να αποκαλύψουν στο κοινό την άσχημη αλήθεια για το ποιος διέπραξε αυτές τις πράξεις δολιοφθοράς και τρομοκρατικών επιθέσεων», όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Η απόκρυψη των γεγονότων είναι απόδειξη του προφανούς: οι σουηδικές αρχές κρύβουν κάτι», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

Πέρυσι, η Ρωσία κατηγόρησε το Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου ότι συμμετείχε στις εκρήξεις που έθεσαν εκτός λειτουργίας τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail