Δημογραφική καταστροφή; Σχεδόν το 70% των γυναικών στην Πολωνία δεν σκοπεύουν να κάνουν παιδιά

Kris Cros / unsplash
Freepen.gr - Όπως πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η Πολωνία παλεύει με μια δύσκολη δημογραφική κατάσταση, με τις νεότερες γενιές γυναικών να μένουν ολοένα και περισσότερο χωρίς παιδιά, συχνά από επιλογή.

Η τελευταία έρευνα αποκαλύπτει ότι η κατάσταση μπορεί να μην βελτιωθεί σύντομα. Δείχνει ότι το 68 τοις εκατό των γυναικών στην Πολωνία ηλικίας μεταξύ 18 και 45 ετών δε σχεδιάζει να κάνει παιδιά.

Η έκθεση του Κέντρου Έρευνας Κοινής Γνώμης (CBOS) δείχνει πως μόνο το 32 τοις εκατό των ερωτηθέντων ηλικίας μεταξύ 18 και 45 ετών αποκάλυψε ότι σχεδιάζει να κάνει παιδιά. Μόνο το 17% θέλει να γεννήσει μέσα στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια.

Το CBOS διεξήγαγε παρόμοια έρευνα το 2017. Αποδεικνύεται ότι κατά τη διάρκεια πέντε ετών, το ποσοστό των Πολωνών γυναικών που σχεδίαζαν να κάνουν παιδιά μειώθηκε κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες από 41 τοις εκατό. Το ποσοστό των γυναικών που σχεδιάζουν να κάνουν παιδιά μέσα στα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια μειώθηκε επίσης κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες από 25 τοις εκατό το 2017, σύμφωνα με μια αναφορά του Polsant News.

Αυτή η πτώση θα μπορούσε εν μέρει να εξηγηθεί από τις δημογραφικές αλλαγές που σημειώθηκαν από το 2017, εξήγησε η CBOS.

Υπήρχαν λιγότερες νεότερες γυναίκες στην ομάδα της έρευνας, ενώ το ποσοστό των γυναικών ηλικίας μεταξύ 35 και 39 ετών, αλλά κυρίως μεταξύ 40 και 45 ετών, αυξήθηκε σημαντικά», αναφέρει η έκθεση της CBOS.

Οι γυναίκες που σχεδιάζουν να κάνουν παιδιά στο εγγύς μέλλον ζουν συχνότερα σε πόλεις με περισσότερους από 500.000 κατοίκους (23%), έχουν ανώτερη εκπαίδευση (22%), έχουν τουλάχιστον 2.000 ζλότι (425€) μηνιαίο προσωπικό εισόδημα (23-29%) και είναι σε σχέση (20 τοις εκατό).

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι η μέση ηλικία των Πολωνών γυναικών που σχεδιάζουν να κάνουν παιδί είναι τα 30 έτη, σε σύγκριση με 28-29 το 2017.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένες από τις γυναίκες που δηλώνουν ότι δεν σχεδιάζουν να κάνουν παιδιά έχουν ήδη δικά τους παιδιά. Ωστόσο, από την τελευταία έρευνα πριν από πέντε χρόνια, το ποσοστό των άτεκνων γυναικών που δεν σχεδιάζουν να κάνουν παιδιά έχει επίσης αυξηθεί δραστικά, από 22 τοις εκατό το 2017 σε 42 τοις εκατό σήμερα.

* πληροφορίες rmx.news

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail