Δύο εκατομμύρια αλλοδαποί μπορεί να γίνουν Γερμανοί πολίτες σε μια νύχτα με βάση νομοσχέδιο που προωθεί το Βερολίνο

Jοhn ΜacDοugall/Pοοl Photo via ΑΡ
Freepen.gr - Το σχέδιο της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης να διευκολύνει την πολιτογράφηση και τη μεταρρύθμιση του νόμου περί ιθαγένειας της χώρας κερδίζει δυναμική, με τους επικριτές να λένε ότι θα έχει ως αποτέλεσμα έως και 2 εκατομμύρια μετανάστες να λάβουν υπηκοότητα μέσα σε μια νύχτα.

Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα με ψηφοφορία σε νομαρχιακό επίπεδο με βάση ένα προσχέδιο του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών από τη Nancy Faeser (SPD). Η Faeser υπήρξε βασική υποστηρικτής της μαζικής μετανάστευσης.

Ωστόσο, τόσο η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) όσο και η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) παραμένουν αντίθετες στο σχέδιο, με το CDU να προειδοποιεί για «ανατροπή 180 μοιρών» στον νόμο περί ιθαγένειας.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι μετανάστες θα μπορούν γενικά να αποκτήσουν γερμανικό διαβατήριο μόνο μετά από πέντε χρόνια αντί για τα οκτώ που είναι σήμερα, και μόνο μετά από τρία χρόνια (σήμερα έξι) στην περίπτωση ειδικών δεξιοτήτων όπως η απόκτηση γλώσσας ή εθελοντική εργασία. Ωστόσο, το προσχέδιο περιγράφει επίσης πώς η έλλειψη γλωσσικών δεξιοτήτων θα είναι λιγότερο εμπόδιο στην πολιτογράφηση. Θα υπάρξουν επιπλέον αρκετές ευρείες εξαιρέσεις για τις «δυσκολίες» και για τους μετανάστες άνω των 67 ετών, με τους τελευταίους να εξαιρούνται από γραπτές πολιτογραφήσεις και γλωσσικές εξετάσεις.

Το σχέδιο έρχεται σε μια εποχή που η μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών παραμένει αντίθετη στη μαζική μετανάστευση, σύμφωνα με δημοσκόπηση. Πάνω από 1,2 εκατομμύρια μετανάστες έφτασαν στη Γερμανία μόλις το 2022, γεγονός που οδήγησε σε τεράστια επιβάρυνση για την στέγαση, τις κοινωνικές υπηρεσίες και την εκπαίδευση. Επιπλέον, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια μαζική κατάρρευση της υποστήριξης του σημερινού αριστερού κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας, με την κυβέρνηση να έχει ρεκόρ χαμηλής αποδοχής.

Η μαζική βία που παρατηρήθηκε σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, η οποία περιελάμβανε μετανάστες που επιτέθηκαν στην αστυνομία, τις υπηρεσίες διάσωσης και τους πυροσβέστες, έχει επίσης συγκλονίσει τη χώρα.

Ίσως ακόμη πιο σημαντικό για τα αριστερά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού είναι το γεγονός ότι εκατομμύρια ξένοι, πολλοί από τους οποίους συμπαθούν τα κόμματα αυτά, θα μπορούσαν σύντομα να είναι πολίτες που θα μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές. Με την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει πτώση των ποσοστών έγκρισης και ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, η μετατροπή των αλλοδαπών σε Γερμανούς πολίτες μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για να ανυψώσουν την πολιτική τους περιουσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail