Η σύγκρουση στην Ουκρανία επιτάχυνε την παγκόσμια άνοδο της Ινδίας

Η διεθνής τάξη διατηρεί αποκλειστικά δυτικά χαρακτηριστικά, αλλά αυτό εξαφανίζεται γρήγορα λόγω του αντίκτυπου που είχε η σύγκρουση στην Ουκρανία στην προώθηση της πολυπολικότητας. Στο πλαίσιο ενός ταχέως μεταβαλλόμενου παγκόσμιου συστήματος, η Ινδία πρόκειται να κερδίσει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, καθώς της παρουσιάστηκε η ευκαιρία να εδραιώσει τη σημασία της στη διεθνή κοινότητα, την οποία εκμεταλλεύτηκε πλήρως.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Μια «παγκόσμια τάξη που εξακολουθεί να είναι πολύ, πολύ βαθιά δυτική», όπως είπε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών S. Jaishankar σε συνέντευξή του στους New York Times, εξαφανίζεται βιαστικά από τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία και αντικαθίσταται από έναν κόσμο «πολλαπλών ευθυγραμμίσεων» όπου οι χώρες θα επιλέγουν τις δικές τους «ιδιαίτερες πολιτικές και προτιμήσεις και συμφέροντα».

Από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, το Νέο Δελχί αρνήθηκε να ευθυγραμμιστεί με την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, παρά την πίεση, να καταδικάσει τις ενέργειες του Κρεμλίνου και να επιβάλει κυρώσεις. Αντίθετα, η Ινδία μετέτρεψε τη Ρωσία στην κύρια πηγή προμήθειας του πετρελαίου της.

Σχεδόν 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην Ινδία και είναι πιθανό σύντομα να ξεπεράσει την Κίνα ως η πολυπληθέστερη χώρα στον πλανήτη. Για το λόγο αυτό, η χώρα της Νότιας Ασίας χρειάζεται απεγνωσμένα φθηνές πηγές ενέργειας, όπως αυτές που παρέχει η Ρωσία, για να διατηρήσει έναν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 7% και να κρατήσει εκατομμύρια πολίτες μακριά από τη φτώχεια.

Ο Jaishankar τόνισε ότι είναι καιρός η Ευρώπη να τερματίσει την ιδέα της πως τα δικά της προβλήματα είναι επίσης προβλήματα του κόσμου. Τόνισε επίσης ότι οι δυτικές οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν κάνει την ενέργεια, τα λιπάσματα και τα τρόφιμα πιο ακριβά, με αρνητικό αντίκτυπο ιδιαίτερα αισθητό στις φτωχές χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

«Θα ήθελα ακόμα να δω έναν κόσμο που να βασίζεται περισσότερο σε κανόνες», είπε ο Jaishankar. «Αλλά όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να σε πιέζουν στο όνομα μιας εντολής βασισμένης σε κανόνες να τα παρατήσεις, να συμβιβαστείς με πολύ βαθιά συμφέροντα, σε αυτό το στάδιο φοβάμαι πως είναι σημαντικό να το αμφισβητήσεις και, αν χρειαστεί, να το φωνάξεις».

Η εξωτερική πολιτική του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι είναι να δημιουργήσει συνεργασίες με χώρες που έχουν κοινά συμφέροντα, ιδιαίτερα εκείνες που δεν επιβάλλουν την προσδοκία του Νέου Δελχί να ευθυγραμμιστεί πλήρως με τη Δύση.

Όπως τόνισαν οι New York Times την τελευταία μέρα του 2022: «Η Ινδία μπορεί να έχει τη δύναμη να κλίνει την ισορροπία προς μια τάξη που κυριαρχείται από δημοκρατικό πλουραλισμό ή από κατασταλτικούς ηγέτες» – μια δυτική φιλελεύθερη αναφορά που σημαίνει ότι η Ινδία μπορεί να κλίνει την παγκόσμια ισορροπία υπέρ της Δύσης («δημοκρατικός πλουραλισμός») ή του Παγκόσμιου Νότου («καταπιεστικοί ηγέτες»).

Ταυτόχρονα, η διάχυση από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19, τροφοδότησε την ανάγκη της Ινδίας να ενισχύσει τις εταιρείες της για να μειώσει τους κινδύνους στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Η Ινδία, ανέλυσαν οι New York Times, προστατεύεται σχετικά από τις διακυμάνσεις της παγκόσμιας αγοράς λόγω της ισχυρής εγχώριας οικονομίας της, η οποία της επιτρέπει να παρέχει δύναμη στο εξωτερικό.

Έτσι, οι προβλέψεις εκτιμούν ότι η Ινδία θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη έως το 2030, ξεπερνώντας μόνο τις ΗΠΑ και την Κίνα. Μέρος αυτής της τεράστιας οικονομικής ώθησης είναι η είσοδος της Ινδίας στον τομέα της πληροφορικής και ο τεράστιος πληθυσμός της που γίνεται μανιώδης χρήστης του Διαδικτύου.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2023 από την εταιρεία πληροφοριών αγοράς Redseer Strategy Consultants διαπίστωσε ότι η Ινδία έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη βάση χρηστών Διαδικτύου στον κόσμο και φιλοξενεί 780 εκατομμύρια χρήστες Διαδικτύου. Η ακαθάριστη αξία εμπορευμάτων (GMV) της Ινδίας στο Διαδίκτυο θα αυξηθεί σε περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια έως το 2030, που ισοδυναμεί με 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε δημόσια και ιδιωτική κεφαλαιοποίηση. Αυτό θα καταστήσει επίσης την Ινδία κορυφαία χώρα όσον αφορά την κατανάλωση, καθώς η μεσαία τάξη συνεχίζει να αυξάνεται.

Σε αυτό το σενάριο, εξάλλου, δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως η Ινδία ενδιαφέρεται να διακόψει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, η οποία παρέχει στη χώρα όπλα, αγροτική ανάπτυξη και τεχνολογία για δεκαετίες. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν παραδοσιακά τον περιφερειακό αντίπαλο της Ινδίας, το Πακιστάν.

Παρόλα αυτά, η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να θέλει απελπισμένα να φέρει την Ινδία υπό την πλήρη σφαίρα επιρροής της.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, δήλωσε στις 6 Ιανουαρίου ότι η Ινδία μπορεί να είναι μεταξύ των χωρών που μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στη διπλωματία για τον τερματισμό της συνεχιζόμενης σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, παρόλο που το Νέο Δελχί και η Ουάσιγκτον μπορεί να μην έρθουν αντιμέτωποι σε ζητήματα πολιτικής.

«Πιστεύουμε πως χώρες όπως η Ινδία, χώρες που έχουν σχέσεις με τη Ρωσία και την Ουκρανία, μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσουν στην πραγματοποίηση διαλόγου και διπλωματίας που θα μπορούσε μια μέρα να βάλει τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», είπε ο Πράις στην ενημέρωση για ξένους ανταποκριτές.

«Είμαστε σε τακτική, στενή επαφή με την Ινδία σχετικά με το τι μπορούμε να κάνουμε για να λογοδοτήσει η Ρωσία και να της επιβάλλουμε πρόσθετο κόστος για τον πόλεμό της. Μπορεί να μη μοιραζόμαστε πάντα ακριβώς τις ίδιες προσεγγίσεις πολιτικής, αλλά και οι δύο μοιραζόμαστε τη δέσμευση για τη διατήρηση μιας βασισμένης σε κανόνες διεθνούς τάξης που σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία», πρόσθεσε, υποβαθμίζοντας τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.

Παρόλα αυτά, αν και είναι πιθανό η Μόσχα να υποστηρίξει την Ινδία ως πιθανό μεσολαβητή, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι το Κίεβο ενδιαφέρεται να τερματίσει τον πόλεμο. Ταυτόχρονα, ο πόλεμος επέτρεψε στην Ινδία να εκμεταλλευτεί τις φθηνές τιμές του πετρελαίου, προβάλλοντας έτσι τη δική της ταχεία ανάπτυξη, τόσο πολύ που η Ουάσιγκτον δεν έχει πλέον άλλη επιλογή από το να θεωρήσει την Ινδία ως σοβαρό παγκόσμιο παίκτη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail