Οι κατάσκοποι και άλλα ψέματα προσθέτουν σύγχυση στη σύγκρουση της Ουκρανίας

Ο μυστικός πόλεμος που γίνεται στη σκιά

Όπως συνέβη συχνά στους πρόσφατους πολέμους της Αμερικής, στην Ουκρανία μια κρυφή κρυφή σύγκρουση παραλληλίζεται με τις πραγματικές μάχες στο έδαφος. Θα πρέπει να υποθέσει κανείς ότι μια ποικιλία δυτικών κατασκόπων που χρησιμοποιούν διάφορα είδη κάλυψης δρουν σε όλα τα επίπεδα καθώς και σε παρακείμενες περιοχές στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής. Οι Ρώσοι έχουν σίγουρα τους δικούς τους πληροφοριοδότες μέσα στην ίδια την ουκρανική κυβέρνηση και το Κίεβο έχει αποδείξει πως είναι ικανό να πραγματοποιήσει τις λεγόμενες μυστικές ενέργειες στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας της Ντάρια Ντούγκιν με βόμβα αυτοκινήτου στις 20 Αυγούστου.

PHILIP GIRALDI - unz.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ταυτόχρονα, η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) και η βρετανική MI-6 είναι γνωστό ότι εργάζονται επιμελώς για τη συλλογή πληροφοριών που υποδηλώνουν τρωτά σημεία στις ρωσικές επιθετικές δυνατότητες, ενώ επίσης επιδιώκουν να εντοπίσουν εκείνα τα δυνητικά στρατολογήσιμα άτομα που δεν υποστηρίζουν τις προτάσεις του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και την παρέμβαση για την απελευθέρωση του Ντονμπάς. Οι δραστηριότητες των κατασκόπων και των πρακτόρων που κατευθύνουν θα πρέπει να θεωρούνται σημαντικό μέρος της συνολικής πολεμικής προσπάθειας και από τις δύο πλευρές.

Πρόσφατα υπήρξαν μερικά ενδιαφέροντα άρθρα που αποκαλύπτουν τι έχουν κάνει ορισμένοι από τους κατασκόπους και τους πολιτικούς αφέντες τους τους τελευταίους έξι μήνες. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, πως η επιχείρηση της κατασκοπείας είναι κατά 50% προσποίηση για την απόκρυψη του τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, επομένως αυτό που αποκάλυψαν οι διάφορες υπηρεσίες πληροφοριών είναι περισσότερο από πιθανό να περιλαμβάνει τουλάχιστον κάποια εσκεμμένη εσφαλμένη κατεύθυνση. Κάποιος θυμάται πώς τον Φεβρουάριο του 1981 ο Μπιλ Κέισι, ο νέος Διευθυντής της CIA που διορίστηκε από τον Πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν, είπε περίφημα «Θα ξέρουμε ότι το Πρόγραμμά μας Παραπληροφόρησης έχει ολοκληρωθεί όταν όλα όσα πιστεύει το αμερικανικό κοινό είναι ψευδή».

Εάν το απόσπασμα είναι ακριβές, ο Κέισι θα χαιρόταν πιθανώς να δει τη μαζική προσπάθεια προπαγάνδας που πραγματοποιεί ο Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο για να ξεκινήσει και να διατηρήσει έναν πόλεμο με αντιπροσώπους κατά της Ρωσίας που ήταν εντελώς αποφεύξιμος και δεν εξυπηρετεί κανένα εθνικό συμφέρον πέρα ​​από τον έλεγχο του τρόπου επανεκκίνησης του Ψυχρού Πολέμου με απειλές πυρηνικής εξόντωσης. Και θα πρέπει να παρατηρήσει κανείς ότι ο Κέισι μπορεί κάλλιστα να έστελνε ένα πιο λεπτό μήνυμα μέσα στο φαινομενικά αυθόρμητο σχόλιό του. Μπορεί να υποστήριζε πως κανείς δεν πρέπει να εμπιστεύεται οτιδήποτε βγαίνει από το στόμα ενός υψηλού κυβερνητικού αξιωματούχου, ιδιαίτερα αν αυτός ο αξιωματούχος είναι αξιωματικός πληροφοριών.

Έχοντας αυτό κατά νου, ήταν ενδιαφέρον να διαβάσουμε έναν απολογισμό ορισμένων πρόσφατων παρατηρήσεων που διατύπωσε στο Λονδίνο ο επικεφαλής του MI-5, Ken McCallum. Ο McCallum δεν είναι ανόητος και τα σχόλιά του προορίζονταν σαφώς σε ένα επίπεδο για να ενισχύσουν το μήνυμα πως η βρετανική κυβέρνηση φροντίζει καλά την εθνική ασφάλεια. Με άλλα λόγια, σκόπευε να περιγράψει μια αφήγηση που θα καθησύχαζε ένα κοινό που ανησυχεί όλο και περισσότερο για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία και τις πιθανές οδυνηρές συνέπειες που προέρχονται από την άμεση βρετανική εμπλοκή σε αυτόν.

Αυτό που πουλάει ο McCallum είναι μια πρόταση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πραγματικά καλός για την εθνική ασφάλεια, επειδή επέτρεψε την απέλαση εκατοντάδων Ρώσων αξιωματικών πληροφοριών σε όλη την Ευρώπη. Η ιστορία του CNN σχετικά με την ετήσια αξιολόγηση του MI-5 για την κατάσταση της ασφάλειας της Βρετανίας περιγράφει πώς η «...ικανότητα του Κρεμλίνου να κατασκοπεύει στην Ευρώπη έχει δεχτεί το «σημαντικότερο στρατηγικό πλήγμα» στην πρόσφατη ιστορία μετά από συντονισμένες απελάσεις [Ρώσων] διπλωματών από την εισβολή στην Ουκρανία, με εκατό διπλωματικές βίζες να έχουν απορριφθεί μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία χρόνια».

Ο McCallum δήλωσε ότι μόνο φέτος 600 Ρώσοι αξιωματούχοι εκδιώχθηκαν από την Ευρώπη, 400 από τους οποίους θεωρήθηκαν μυστικοί αξιωματικοί των πληροφοριών. Επέκτεινε τις λεπτομέρειες σε πρόσθετα σχόλια μετά την ομιλία του πώς «Συνεχίσαμε να εργαζόμαστε εντατικά για να κάνουμε το Ηνωμένο Βασίλειο το δυσκολότερο δυνατό περιβάλλον λειτουργίας για τη ρωσική μυστική δράση. Στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, από την απομάκρυνσή 23 Ρώσων κατασκόπων που παρίσταναν τους διπλωμάτες, έχουμε αρνηθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας περισσότερες από 100 διπλωματικές αιτήσεις βίζας… το σοβαρό θέμα είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να είναι έτοιμο για ρωσική επιθετικότητα για τα επόμενα χρόνια».

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ο McCallum εξήγησε πώς υπήρξε «ένα πολύ, πολύ μεγάλο βαθούλωμα στις [δυνατότητες των ρωσικών πληροφοριών] σε όλη την Ευρώπη. Δεδομένου ότι οι πληροφορίες αντικατασκοπείας μοιράζονται σε όλο το ΝΑΤΟ, δεν είναι εύκολο για τους Ρώσους να μεταθέσουν έναν αξιωματικό που εκδιώχθηκε από τη χώρα Α στη χώρα Δ… Ελπίζω ότι αυτό που θα συνεχίσει να ισχύει είναι πως ένας πολύ μεγάλος όγκος εκπαιδευμένων, έμπειρων ρωσικών ταλέντων πληροφοριών, αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτόν τον όρο, θα είναι πολύ λιγότερο χρήσιμος [στον] κόσμο για πολλά χρόνια ακόμα».

Ο McCallum ολοκλήρωσε την ομιλία του με ορισμένα υποχρεωτικά σχόλια σχετικά με τις απειλές που προέρχονται από αντιπάλους όπως το Ιράν και η Κίνα. Η ιστορία της MI5 προφανώς ζέστανε τις καρδιές κάθε Αμερικανού νεοσυντηρητικού ελπίζοντας για κάποια καλά νέα για τον Χανουκά, αλλά υπάρχει κάτι μεγάλο που λείπει από την ιστορία της Ρωσίας. Αυτό θα ήταν ότι οι μαζικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών και «κατασκόπων» ξεκίνησαν σαφώς πολύ πριν ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν μια λάμψη στα μάτια του Volodymyr Zelensky, οπότε φαίνεται ότι το MI-5 και το ΝΑΤΟ σχεδίαζαν κάτι πολύ εκ των προτέρων, το οποίο είναι σίγουρα ενδιαφέρον. Αλλά πιο σημαντικό, είναι το γεγονός ότι η απέλαση διπλωματών είναι αμοιβαία, που σημαίνει πως ό,τι γίνεται στους Ρώσους επιδίδεται σε αντάλλαγμα από τη Μόσχα, η οποία απελαύνει επίσης ύποπτους ξένους αξιωματικούς πληροφοριών και αρνείται να αποδεχθεί τα διαπιστευτήρια πολλών ατόμων που υποβλήθηκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών ως αντικαταστάτες. Αυτό σημαίνει πως η μείωση της ικανότητας της Ρωσίας να κατασκοπεύει μέσω των διπλωματικών και εμπορικών της αποστολών έχει επίσης ως αποτέλεσμα τη μείωση των δυνατοτήτων σας.

Δεν ξέρω αν οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες έχουν διεισδύσει στο Κρεμλίνο στρατολογώντας έναν ή περισσότερους Ρώσους αξιωματούχους εντός του στενού κύκλου της κυβέρνησης του Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά θα υποθέσω ότι αυτό συμβαίνει. Στους κατασκόπους σε αυτό το επίπεδο παρέχονται συνήθως ασφαλή ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας με τους Αμερικανούς ή Βρετανούς υπευθύνους πληροφοριών, αλλά κάθε αξιωματικός της υπόθεσης γνωρίζει πως η ικανότητα να συναντιόμαστε προσωπικά, ακόμη και φευγαλέα στη Μόσχα, παράγει πολύ πιο κατευθυνόμενη παροχή πληροφοριών από την ηλεκτρονική ανταλλαγή κειμένων. Οι Ρώσοι σίγουρα το γνωρίζουν αυτό, όπως λίγο-πολύ γνωρίζουν ποιοι είναι οι διπλωμάτες-κατάσκοποι ανάμεσά τους. Διώξτε τους όλους και τι σας μένει; Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το καύχημα του McCallum αντικατοπτρίζει κάτι σαν Πύρρειο νίκη στην καλύτερη περίπτωση.

Υπάρχουν και άλλες ενδείξεις πως οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες αναζητούν νέες πηγές πληροφοριών και αναφέρονται από τους ίδιους τους Ρώσους. Βεβαίως, υπήρξαν πολλές ιστορίες στα δυτικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τη δυσαρέσκεια των απλών Ρώσων για τον πόλεμο, για να συμπεριλάβουν προτάσεις ότι ορισμένοι ανώτεροι σύμβουλοι του Πούτιν και στρατιωτικοί αξιωματικοί έχουν επίσης ασκήσει έντονη κριτική στις εξελίξεις. Αυτές οι ιστορίες, που διέρρευσαν από εχθρικές προς τη Ρωσία δυτικές κυβερνήσεις, μπορεί να είναι ή να μην είναι αληθινές, αν και οι εγχώριες ρωσικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η βαθμολογία ευνοϊκότητας του Πούτιν συνεχίζει να είναι πάνω από 70%.

Το Russia Today (RT), το κρατικό μέσο ενημέρωσης, αναφέρει ότι η CIA εντείνει τις προσπάθειές της για να στρατολογήσει τους πιθανώς δυσαρεστημένους Ρώσους. Βασιζόμενο στην κάλυψη μιας πρόσφατης εκδήλωσης «CIA στα 75» που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο George Mason στη Βιρτζίνια, το RT αναφέρει τον Αναπληρωτή Διευθυντή Επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Ντέιβιντ Μάρλοου, ο οποίος είπε σε «επιλεγμένο κοινό» ότι αξιωματικοί της CIA στο εξωτερικό συμμετείχαν πρόσφατα σε μια σημαντική προσπάθεια να εκμεταλλευτούν το "εύφορο έδαφος" για να στρατολογήσουν Ρώσους πράκτορες "ανάμεσα σε δυσαρεστημένους στρατιωτικούς, ολιγάρχες που έχουν δει την περιουσία τους να μειώνεται από τις κυρώσεις και επιχειρηματίες και άλλους που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα".

Ο Μάρλοου εξήγησε πώς λειτουργεί, λέγοντας «Ψάχνουμε σε όλο τον κόσμο για Ρώσους που είναι τόσο αηδιασμένοι με [τη σύγκρουση στην Ουκρανία] όσο εμείς. Γιατί είμαστε ανοιχτοί για δουλειές». Ο Μάρλοου δεν εξήγησε πώς οι αντιφρονούντες Ρώσοι που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα θα είναι σε θέση να παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες πληροφοριών σχετικά με τη λήψη αποφάσεων στο Κρεμλίνο, αλλά ίσως είναι αισιόδοξος. Η Ρωσία μάλιστα κατήγγειλε αρκετές απροκάλυπτες προσπάθειες να στρατολογήσουν τους υπόλοιπους διπλωμάτες και στρατιωτικούς ακόλουθους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας αυτό που αναφέρεται ως «ψυχρά γήπεδα», όπου κάποιος πλησιάζει έναν στόχο στο δρόμο ή σε ένα κοινωνικό περιβάλλον και προσφέρει χρήματα ή άλλα κίνητρα σε αντάλλαγμα για πληροφορίες. Ρωσικές αναφορές σημειώνουν πως Αμερικανοί αξιωματικοί τριγυρνούσαν γύρω από τις ρωσικές πρεσβείες και περνούσαν έξω σε όσους έφευγαν ή εισέρχονταν στο κτίριο κάρτες με αριθμούς τηλεφώνου για να επικοινωνήσουν με το FBI και τη CIA. Αναπόφευκτα, τα κρύα γήπεδα πολύ σπάνια λειτουργούν γιατί ακόμα κι αν ο στόχος ήταν τόσο κεκλιμένος, θα έπρεπε να εξετάσει την πιθανότητα ότι η δική του πίστη δοκιμαζόταν από την υπηρεσία στην οποία εργάζεται.

Έτσι, υπάρχει μια ορισμένη ασυνέπεια στους McCallum και Marlowe, που εκπροσωπούν τις MI-5 και τη CIA αντίστοιχα, που ισχυρίζονται ότι κερδίζουν τον μυστικό πόλεμο κατά της Ρωσίας εκδιώκοντας τους πιθανούς στόχους τους για να τους κάνουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους στη Μόσχα ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν τους τις δικές τους προσπάθειες να στρατολογήσουν αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους που μόλις έδιωξαν. Λοιπόν, η κατασκοπεία είναι ένα επάγγελμα που δε μοιάζει με κανένα άλλο, και αυτό που συμβαίνει τώρα μέσα και γύρω και σχετικά με την Ουκρανία τείνει να αποδεικνύει αυτό το αξίωμα. Αλλά να έχετε κατά νου ότι η CIA είναι πλέον «ανοιχτή για επιχειρήσεις».

* Ο Philip M. Giraldi, Ph.D., είναι Εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου για το Εθνικό Συμφέρον, ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος 501(c)3 που εκπίπτει από φόρους (Federal ID Number #52-1739023) που επιδιώκει μια εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ που βασίζεται περισσότερο στα συμφέροντα στη Μέση Ανατολή. Ο ιστότοπος είναι Councilforthenationalinterest.org, η διεύθυνση είναι PO Box 2157, Purcellville VA 20134 και το email του είναι inform@cnionline.org

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail