Η κουρδική αντιπροσωπεία έφυγε ευχαριστημένη από τη Δαμασκό

Φωτογραφία: Enab Baladi
Freepen.gr -
Μια κουρδική αντιπροσωπεία που εκπροσωπεί τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ολοκλήρωσε μια επίσκεψη στη Δαμασκό στις 20 Ιανουαρίου μετά από συνάντηση με αρκετούς εκπροσώπους της συριακής κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες, ανέφερε η λιβανική εφημερίδα Al-Akhbar.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο επικεφαλής των εξωτερικών σχέσεων της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), Μπαντράν Τζια Κουρντ, που έφτασε στην πρωτεύουσα στις 17 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι τελευταίες συναντήσεις δεν κατέληξαν σε κάτι σημαντικό, αλλά η «επικρατούσα εντύπωση» είναι ότι και οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να συνεχίσουν την πορεία του διαλόγου, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ.

«Πρόκειται για προκαταρκτικές συνεννοήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, για θέματα όπως η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, η εθνική σημαία και η προεδρία του Μπασάρ αλ Άσαντ», αναφέρει.

Προσθέτει πως η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τις SDF «να μην συμμετάσχουν σε διμερή διάλογο με τη συριακή κυβέρνηση [και να μην] σκεφτούν στρατιωτικές λύσεις μαζί της», ακόμη και αν η διαδικασία συμφιλίωσης αποτύχει. Αυτό βασίζεται στη «συνειδητοποίηση ότι οποιαδήποτε στρατιωτική λύση [μεταξύ των δύο] μπορεί να μετατραπεί σε πόλεμο εμφυλίου και εθνοτικού χαρακτήρα», προσθέτει, η οποία θα μπορούσε να αναφέρεται σε ενδεχόμενο ξέσπασμα άμεσων συγκρούσεων μεταξύ τουρκικών και κουρδικών χερσαίων δυνάμεων ή ακόμη και με συριακές και τουρκικές χερσαίες δυνάμεις.

Ωστόσο, πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα ότι η συνολική ατμόσφαιρα της επίσκεψης στη Δαμασκό και των συνομιλιών Κούρδος-Συρίας ήταν «θετική», ιδιαίτερα για τις SDF, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες εκτίμησαν την σταθερή θέση της Συρίας να μην προχωρήσει στη συμφιλίωση μέχρι να υπάρξει ξεκάθαρη επίσημη πρόθεση της Τουρκίας να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τη χώρα.

«Υπάρχει συναίνεση μεταξύ των δύο πλευρών για την ανάγκη να διατηρηθεί η πορεία του διαλόγου ενώ αναζητούνται σημεία σύγκλισης για να γίνουν προχωρημένα βήματα στο μέλλον», φέρεται να δήλωσαν οι πηγές.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail