Ο ρόλος του Σουλεϊμανί στην πραγματοποίηση του μετααμερικανικού κόσμου

Οι πρώτες μέρες του Ιανουαρίου έχουν γίνει σύμβολο της ανάδυσης του μετααμερικανικού κόσμου. Από το μαρτύριο του στρατηγού Qasem Soleimani στις 3 Ιανουαρίου 2020, μέχρι την κατάληψη του αμερικανικού Κογκρέσου στις 6 Ιανουαρίου 2021, αυτά τα γεγονότα φέρουν ένα σαφές μήνυμα: η εποχή της αμερικανικής ηγεμονίας έχει τελειώσει.

Μοχάμεντ Μαχντί Αμπάσι - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Η κατάρρευση της ηγεμονίας των ΗΠΑ, ιδιαίτερα εμφανής στη Δυτική Ασία, είναι στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα των ηρωικών προσπαθειών και ενεργειών του Άξονα της Αντίστασης και, κυρίως, των προσπαθειών και των πράξεων του μάρτυρα Soleimani και των γενναίων συντρόφων του.

Προκειμένου να ρίξουμε φως στο ρόλο του Μάρτυρα Σουλεϊμανί να βάλει τέλος στην ηγεμονία των ΗΠΑ και να νικήσει τις δυτικές συνωμοσίες στην περιοχή, πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των σημερινών στόχων των ΗΠΑ στη Δυτική Ασία.

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να καταλαμβάνουν στρατιωτικά τη Δυτική Ασία με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Εκείνη την εποχή, Αμερικανοί αξιωματούχοι και στρατηγοί όπως ο Zbigniew Brzezinski αποκάλυψαν διάφορα σχέδια και πλοκές όπως τα σχέδια «Η Μεγάλη Μέση Ανατολή» ή «Η Νέα Μέση Ανατολή».

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του 33 ημερών ισραηλινού πολέμου στο Λίβανο το 2006, η τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, είπε σε μια σημαντική ομιλία: «Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι, κατά μία έννοια, η ανάπτυξη - οι πόνοι γέννησης μιας νέας Μέση Ανατολή, και ό,τι κι αν κάνουμε, πρέπει να είμαστε σίγουροι πως προωθούμε τη νέα Μέση Ανατολή, όχι την επιστροφή στην παλιά Μέση Ανατολή».

Αυτές οι παρατηρήσεις έδειξαν τα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης για τη Δυτική Ασία. Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να εφαρμόσουν αυτό το σχέδιο προκειμένου πρώτα να φέρουν ένα οικονομικό σύστημα laissez-faire στις χώρες της περιοχής και να τις μετατρέψουν σε ένα μπλοκ που περιστρέφεται γύρω από το Ισραήλ και, δεύτερον, να επεκτείνουν το μοντέλο της φιλελεύθερης δημοκρατίας στο χώρες της περιοχής.

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους το διακήρυξε σε μια ομιλία του το 2003 μετά την πτώση του Μπααθικού καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ.

«Η ιρακινή δημοκρατία θα πετύχει και αυτή η επιτυχία θα στείλει τα νέα από τη Δαμασκό στην Τεχεράνη ότι η ελευθερία μπορεί να είναι το μέλλον κάθε έθνους. Η εγκαθίδρυση ενός ελεύθερου Ιράκ στην καρδιά της Μέσης Ανατολής θα είναι ένα γεγονός ορόσημο στην παγκόσμια δημοκρατική επανάσταση», είπε τότε.

Την ίδια στιγμή, ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι ανακοίνωσε στην ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεσμεύτηκε «να προωθήσει τη δημοκρατία σε ολόκληρη την ευρύτερη Μέση Ανατολή και πέρα ​​από αυτήν».

Ωστόσο, αυτό το έργο απέτυχε όπως άλλα κυβερνητικά έργα των ΗΠΑ, παρά το τεράστιο κόστος του.

Είκοσι χρόνια μετά την έναρξη αυτών των καταστροφικών πολέμων, η τρέχουσα πολιτική κατάσταση στο Ιράκ και το Αφγανιστάν επιβεβαιώνει αυτήν την πραγματικότητα. Οι πόλεμοι, εκτός από το ότι κόστισαν στην οικονομία των ΗΠΑ τρισεκατομμύρια δολάρια, οδήγησαν σε πολλά θύματα σε περιφερειακά έθνη.

Σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου Μπράουν, περισσότεροι από 900.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στους πολέμους των ΗΠΑ μετά το 2001, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 70.000 αμάχων στο Αφγανιστάν και σχεδόν 300.000 αμάχων στο Ιράκ.

Στο μεταξύ, η δυτική υποστήριξη για τρομοκρατικές και τακφιρί ομάδες στην περιοχή σχεδόν ολοκλήρωσε αυτό το παζλ. Ομάδες όπως η Daesh - που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παραδέχτηκε πως δημιουργήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση - προσπάθησαν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή για να επιτρέψουν στις ΗΠΑ να ακολουθήσουν την στρατηγική δημιουργίας ενός θρησκευτικού πολέμου 30 ετών στη Δυτική Ασία.

Αλλά αυτό που οι δυτικές κυβερνήσεις δε συμπεριέλαβαν ποτέ στους υπολογισμούς τους ήταν ο Μάρτυρας Σουλεϊμανί — ένας βασικός στρατηγός που ματαίωσε τα σχέδια και τις συνωμοσίες τους και έβαλε τέλος στην καταστροφική παρουσία τους στην περιοχή.

Ο πόλεμος του Λιβάνου ήταν η πρώτη σοβαρή αντιπαράθεση μεταξύ του Μάρτυρα Σουλεϊμανί και του Μετώπου της Αλαζονείας. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ήττα του Σιωνιστικού καθεστώτος και των υποστηρικτών του στον πόλεμο των 33 ημερών, φέρνοντας έτσι το σχέδιο «Η Ευρύτερη Μέση Ανατολή» σε αδιέξοδο.

Ο Safauddin Tabaraian, ο μεταφραστής του βιβλίου The Untold Stories of the 33-Day War, σχολιάζει το ρόλο του μάρτυρα Soleimani στη νίκη της Χεζμπολάχ στον πόλεμο των 33 ημερών.

«Άκουσα από τον ίδιο τον Sayyid Hassan Nasrallah πως ο ρόλος του Haj Qasem στη νίκη μας στον πόλεμο ήταν ακόμη μεγαλύτερος από τον ρόλο του Imad Mughniyeh», σημειώνει.

Ο Μάρτυς Σουλεϊμανί έπαιξε επίσης βασικό ρόλο στον εξοπλισμό και την ενίσχυση του Μετώπου της Αντίστασης στην Παλαιστίνη, όπως αναγνώρισε ο Γενικός Γραμματέας της Ισλαμικής Τζιχάντ Ζιάντ αλ-Ναχαλά πριν από μερικά χρόνια.

«Η δύναμη και οι εγκαταστάσεις που έχει επιτύχει σήμερα η Γάζα είναι τα αποτελέσματα των μεγάλων προσπαθειών του μάρτυρα Σουλεϊμανί. Το στρατηγικό βήμα του στρατηγού Σουλεϊμανί ξεκίνησε με την αποστολή ρουκετών και όπλων στη Λωρίδα της Γάζας και αυτό ήταν σαν θαύμα», είπε.

«Ο στρατηγός Σουλεϊμανί προσπάθησε προσωπικά προς αυτή την κατεύθυνση, ταξίδεψε σε πολλές χώρες και σχεδίαζε να μεταφέρει αυτή την στρατιωτική δύναμη [στη Γάζα]».

Ακόμη και σήμερα, πολλοί βρίσκουν εκπληκτικό το γεγονός ότι οι υπόγειες σήραγγες της Γάζας, οι οποίες έχουν μήκος περίπου 360 χιλιόμετρα, ήταν μια από τις στρατηγικές που επινόησαν ο Μάρτυρας Σουλεϊμανί και ο Μάρτυρας Imad Mughniyeh.

Τελικά, η ηγεσία του Άξονα Αντίστασης κατά της τρομοκρατικής ομάδας Daesh ήταν η κύρια δράση του μάρτυρα Soleimani κατά των μεθόδων του Μετώπου Αλαζονείας. Ο Μάρτυς Σουλεϊμανί και οι σύντροφοί του ξερίζωσαν αυτήν την κακή δύναμη και αποκατέστησαν την ασφάλεια και την ειρήνη στα έθνη της περιοχής.

Ο ρόλος του Μάρτυρα Σουλεϊμανί στην εξάλειψη της Daesh ήταν τόσο σημαντικός και καθοριστικός που ακόμη και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης όπως το Newsweek, το Business Insider, το The Week και άλλα το αναγνώρισαν με τα χρόνια.

Επίσης, όποτε Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να αποδώσουν στους εαυτούς τους τα εύσημα για την εξάλειψη της Daesh, αντιμετώπιζαν αντικρούσεις από διεθνείς ειδικούς για το θέμα, δείχνοντας τις προσπάθειες του μάρτυρα Soleimani.

Ο καθηγητής Arshin Adib-Moghaddam του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, για παράδειγμα, σε απάντηση στις προσπάθειες του Τραμπ να αποδώσει τα εύσημα για την καταστροφή της Daesh, ισχυρίστηκε πως το Ιράν μαζί με τη ρωσική αεροπορία ήταν που «επέφεραν τα αποφασιστικά πλήγματα» στην τρομοκρατική ομάδα και ο Κασέμ Σουλεϊμανί ήταν ο εγκέφαλος.

Στη σημερινή Δυτική Ασία, η παρακμή των ΗΠΑ είναι αισθητή και συζητιέται ανοιχτά με βάση την επί τόπου πραγματικότητα. Αυτή η αλλαγή και ανάπτυξη στις περιφερειακές χώρες και τις προοπτικές των λαών είναι το αποτέλεσμα των αγώνων του Μετώπου της Αντίστασης ενάντια στην παγκόσμια αποικιοκρατία και αλαζονεία και, χωρίς αμφιβολία, ο Μάρτυρας Σουλεϊμανί ήταν και θα παραμείνει από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες του κινήματος αντίστασης.

* Ο Muhammad Mahdi Abbasi είναι ερευνητής στον τομέα των Αμερικανικών Σπουδών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail