Η Σαουδική Αραβία είναι ανοιχτή να συζητήσει διακανονισμούς εμπορίου πετρελαίου εκτός δολαρίου

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, είναι ανοιχτή να συζητήσει διακανονισμούς εμπορίου πετρελαίου σε νομίσματα άλλα από το δολάριο ΗΠΑ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed Al-Jadaan, σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV την Τρίτη στο Νταβός.

Του Τσαρλς Κένεντι για το Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το μήνυμα της Σαουδικής Αραβίας πως θα μπορούσε να είναι ανοιχτή σε συνομιλίες για το εμπόριο πετρελαίου που διοργανώνεται σε νομίσματα εκτός δολαρίων θα μπορούσε να αποτελέσει άλλη μια απειλή για την τρέχουσα κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ στο παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου.

«Δεν υπάρχουν προβλήματα με τη συζήτηση για το πώς θα τακτοποιήσουμε τις εμπορικές μας ρυθμίσεις, είτε είναι σε δολάριο ΗΠΑ, είτε είναι ευρώ, είτε είναι το ριάλ Σαουδικής Αραβίας», δήλωσε ο Al-Jadaan στο Bloomberg TV.

«Δεν νομίζω ότι υποχωρούμε ή αποκλείουμε οποιαδήποτε συζήτηση που θα βοηθήσει στη βελτίωση του εμπορίου σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε ο Σαουδάραβας υπουργός.

Το ριάλ της Σαουδικής Αραβίας είναι συνδεδεμένο με το δολάριο ΗΠΑ για δεκαετίες, ενώ οι εξαγωγές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας συνεχίζουν να υποστηρίζουν το σύστημα πετροδολαρίων από τη δεκαετία του 1970, όπου ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο τιμολογεί το αργό του σε δολάρια ΗΠΑ.

Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία είναι πρόθυμη να εμβαθύνει την στρατηγική της συνεργασία στο εμπόριο πετρελαίου με την Κίνα, το μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο.

Τον περασμένο μήνα, η Κίνα και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν να επεκτείνουν το εμπόριο αργού πετρελαίου καθώς αναβάθμισαν τις σχέσεις τους σε στρατηγική εταιρική σχέση κατά την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Xi Jinping στη σαουδαραβική πρωτεύουσα Ριάντ.

Η Κίνα, από την πλευρά της, σχεδιάζει να κάνει το δικό της νόμισμα, το γιουάν, το πιο σημαντικό στο διεθνές εμπόριο πετρελαίου.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία τον περασμένο μήνα, ο Σι Τζινπίνγκ δεσμεύτηκε να εντείνει τις προσπάθειες για την προώθηση της χρήσης του γιουάν στις ενεργειακές συμφωνίες, υποστηρίζοντας σε μια σύνοδο κορυφής στη Σαουδική πρωτεύουσα πως οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) θα πρέπει να κάνουν πλήρη χρήση του Χρηματιστήριο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Σαγκάης για να πραγματοποιήσουν τους εμπορικούς του διακανονισμούς σε γιουάν. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail