Η ρωσική επίθεση θα είναι «μακελειό» για την Ουκρανία, λέει πρώην αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ

Ένας πρώην αξιωματικός πληροφοριών του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ όχι μόνο προειδοποίησε ότι η Ρωσία κλιμακώνει την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία, αλλά πως αυτό θα οδηγήσει σε «σφαγή» για την Ουκρανία. Η δήλωσή του έρχεται καθώς πολλές εικασίες κυκλοφορούν μετά τον διορισμό του Valery Gerasimov ως διοικητή της συνολικής εκστρατείας στην Ουκρανία, με εξέχουσα την ιδέα ότι υπήρξε «ανασχηματισμός».

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε στις 11 Ιανουαρίου μια αναδιάταξη των διοικητών που ηγούνται του πολέμου στην Ουκρανία, με τον στρατηγό Valery Gerasimov, αρχηγό του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, να γίνεται ο γενικός διοικητής της εκστρατείας. Ο πρώην διοικητής, Sergey Surovikin, είναι τώρα ένας από τους τρεις αναπληρωτές του.

«Ήρθε η ώρα που 300.000 έφεδροι έχουν κινητοποιηθεί, εκπαιδευτεί, εξοπλιστεί. Η Ρωσία ετοιμάζεται να αλλάξει τη φύση της σύγκρουσης», δήλωσε ο Scott Ritter, πρώην αξιωματικός πληροφοριών του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ που υπηρέτησε στον Περσικό Κόλπο κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Desert Storm και στο Ιράκ επιβλέποντας τον αφοπλισμό των WMD.

Ο Ρίτερ είπε πώς το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας προφανώς προετοιμάζεται να επεκτείνει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία σε μια πλήρη πολεμική προσπάθεια. Από την εμπειρία του, δεν υπήρξε μεγάλη ρωσική αποτυχία, όπως θα έλεγαν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, και μάλλον, η τοποθέτηση του Gerasimov στη θέση του είναι ένδειξη ότι η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα επεκταθεί.

Ο πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών πιστεύει πως η Ρωσία θα ολοκληρώσει την αποστρατιωτικοποίηση και τον αποναζισμό της Ουκρανίας το 2023. Ο Γκερασίμοφ που έχει μεγαλύτερες ευθύνες είναι μια ένδειξη αυτού.

«Όταν η Ρωσία ολοκληρώσει αυτήν την τρέχουσα στρατιωτική εκστρατεία, πιστεύω ότι ο ουκρανικός στρατός θα καταστραφεί σωματικά», είπε. «Τραγικά αυτό σημαίνει πως δεκάδες χιλιάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες θα χάσουν τη ζωή τους. Αυτό θα είναι μια σφαγή, μια σφαγή, αλλά επέλεξαν αυτό για να πληρώσουν το τίμημα».

Προειδοποίησε επίσης πως πιθανότατα θα υπάρξει μια «αφιερωμένη Στρατηγική Αεροπορική Εκστρατεία» με στόχο την καταστροφή της Ουκρανίας τόσο πολύ, ώστε «δεν θα υπάρξει βιώσιμο έθνος που λειτουργεί». Ο Ρίτερ εξήγησε ότι αυτό θα αναγκάσει την οριστική κατάρρευση του καθεστώτος Ζελένσκι και θα επιτρέψει σε μια νέα κυβέρνηση να έρθει στην εξουσία και να αποδεχθεί την παράδοση.

Ωστόσο, για να στεφθεί με επιτυχία η επόμενη φάση της διευρυμένης εκστρατείας, κάποιος με την εμπειρία του Gerasimov είναι ο καταλληλότερος, καθώς θα συμβάλει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της λήψης αποφάσεων και του συντονισμού των ενεργειών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στη ζώνη μάχης και της παροχής του εξοπλισμού.

Αν και η Ρωσία είχε ήδη ένα διοικητή, η εξουσία του δεν κάλυπτε όλο το φάσμα των καθηκόντων που ήταν απαραίτητα για να είναι επιτυχής η στρατιωτική επιχείρηση. Με τη Ρωσία να προετοιμάζεται προφανώς για μια μεγάλη επίθεση, πολλά ζητήματα πρέπει να επιλυθούν και γρήγορα, όπως η αποτελεσματική προμήθεια όπλων και εξοπλισμού στα στρατεύματα, η εκκένωση των τραυματιών και άλλα.

Υπενθυμίζεται ότι ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, Στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, ο οποίος διορίστηκε διοικητής της στρατιωτικής επιχείρησης της Ουκρανίας τον Οκτώβριο του 2022, ήταν υπεύθυνος μόνο για τις μονάδες που βρίσκονταν απευθείας στην πρώτη γραμμή των μαχών. Ωστόσο, ορισμένες στρατιωτικές μονάδες που συμμετείχαν σε πολεμικές επιχειρήσεις, κυρίως της αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, βρίσκονταν εκτός της περιοχής της επιχείρησης, γεγονός που προκάλεσε ορισμένα προβλήματα στο συντονισμό των αποφάσεων και στο συγχρονισμό των ενεργειών.

Τώρα, ο Gerasimov θα βρίσκεται στο έδαφος ανάμεσα στους στρατιώτες του στην πρώτη γραμμή. Στο σύγχρονο πόλεμο, η φυσική παρουσία του υψηλότερου στρατιωτικού γραφείου στο πεδίο της μάχης είναι εξαιρετική, ειδικά δεδομένης της υβριδικής φύσης των σύγχρονων συγκρούσεων που ενισχύουν την προηγμένη τεχνολογία. Παρόλα αυτά, η τεχνολογία δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τα στρατεύματα στο έδαφος και η παρουσία του Gerasimov θα είναι σίγουρα μια τεράστια τόνωση του ηθικού.

Καθώς ο Gerasimov θα έχει μεγαλύτερη δύναμη για να εξασφαλίσει καλύτερο συντονισμό των ρωσικών αεροπορικών, χερσαίων και ναυτικών δυνάμεων ενάντια στον ουκρανικό στρατό, μπορεί να υποτεθεί με ασφάλεια ότι θα υπάρξει ένταση της σύγκρουσης, πιθανότατα την άνοιξη. Αυτό ευθυγραμμίζεται επίσης με την πεποίθηση του Ritter πως η ολοκληρωτική καταστροφή του ουκρανικού κράτους είναι ένα αναπόφευκτο ενδεχόμενο το 2023.

Γι' αυτόν το λόγο, μόλις εβδομάδες πριν από την πρώτη επέτειο της στρατιωτικής επιχείρησης, η Δύση προσπαθεί να στείλει μια σειρά από επιθετικά τεθωρακισμένα οχήματα και άλλο εξοπλισμό στον ουκρανικό στρατό, παρόλο που αρχικά υπήρχαν φόβοι για το πώς θα αντιδρούσε η Ρωσία. Δυστυχώς όμως για τη Δύση, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φτάσει σε μια φάση όπου όλος ο νέος εξοπλισμός μετατρέπεται γρήγορα σε παλιοσίδερα.

Τώρα, η σημερινή κατάσταση πρόκειται να γίνει ακόμα πιο δύσκολη για την Ουκρανία με την επανατοποθέτηση του Valery Gerasimov.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail