Η Τουρκία συζητά τεράστια συμφωνία όπλων με τη Βρετανία για αεροπλάνα, πλοία και κινητήρες αρμάτων μάχης

Το μεταγωγικό αεροπλάνο C-130J Hercules είναι μέρος του πακέτου (Royal Air Force)
Freepen.gr - Η Τουρκία διεξήγαγε συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο για την πιθανή πώληση ενός μεγάλου πακέτου όπλων, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών, μεταγωγικών αεροπλάνων, κινητήρων και φρεγατών, ανέφεραν στο Middle East Eye τρεις διαφορετικές πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επισκέφθηκε το Λονδίνο την Κυριακή, συναντώντας τον Βρετανό ομόλογό του, Μπεν Γουάλας.

Οι πηγές ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ο Ακάρ και ο Γουάλας διερεύνησαν την πιθανότητα η Άγκυρα να αγοράσει αεροσκάφη Eurofighter, μεταγωγικά αεροπλάνα C-130J και φρεγάτες Type 23 (το αναφέραμε ήδη στη Freepen.gr), καθώς και κινητήρες για τα ξεπερασμένα άρματα μάχης M60 της Τουρκίας. Η εκτιμώμενη αξία μιας τέτοιας συμφωνίας είναι πολύ πάνω από 10 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τις πηγές.

«Αξιολογούμε τις επιλογές μας σε αυτές τις πλατφόρμες, αλλά δεν βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων», είπε μια από τις τουρκικές πηγές, η οποία μίλησε στο MEE υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σχολιάζοντας τις συνομιλίες, εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου είπε στο Middle East Eye: «Ο υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του για να συζητήσουν την ενίσχυση των αμυντικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Μίλησαν για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών, με πρόοδο σε διάφορους τομείς».

Ένας γνώστης του θέματος ανέφερε στο MEE αυτή την εβδομάδα πως η Τουρκία έψαχνε να αγοράσει δύο μοίρες Eurofighters, που ανέρχονται μεταξύ 24 και 48 μονάδων.

Μια δεύτερη πηγή, η οποία μίλησε επίσης υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η απόκτηση του Eurofighter από την Άγκυρα δεν θα ήταν εύκολη διαδικασία, καθώς θα απαιτούσε πολλές τεχνικές προσαρμογές και εκπαίδευση εντός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η πηγή πρόσθεσε ότι ο τουρκικός στρατός εξοικειωνόταν ολοένα και περισσότερο με την πλατφόρμα, καθώς το Κατάρ πιστεύεται επίσης ότι έστειλε μερικά από τα αεροσκάφη Eurofighter του στην Τουρκία στο πλαίσιο μιας διμερούς συμφωνίας που επιτρέπει στη Ντόχα να αναπτύξει την αεροπορική της δύναμη στην Τουρκία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail