Προάγγελος ανατροπών στην Ευρώπη; Η εμπιστοσύνη των Γερμανών στους πολιτικούς πέφτει σε εντυπωσιακό χαμηλό επίπεδο

FelixMittermeier / pixabay
Freepen.gr -
Τα δύο τρίτα των Γερμανών δε διατηρούν πλέον καμία εμπιστοσύνη στους πολιτικούς τους εκπροσώπους καθώς η αποσύνδεση μεταξύ του κοινού και των εκλεγμένων αξιωματούχων γίνεται ολοένα μεγαλύτερη, αποκάλυψε η τελευταία δημοσκόπηση που ανέφερε το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Junge Freiheit.

Σύμφωνα με μια έρευνα της Forsa που ονομάστηκε «Institutions Trust Ranking», η εμπιστοσύνη σε όλους τους πολιτικούς θεσμούς σε ευρωπαϊκό, ομοσπονδιακό και τοπικό επίπεδο έχει πέσει σε νέο χαμηλό.

Μόλις το 33 τοις εκατό των ερωτηθέντων αποκάλυψε πως εξακολουθεί να εμπιστεύεται τη θέση του Ομοσπονδιακού Καγκελαρίου, που επί του παρόντος κατέχει ο Olaf Scholz (SDP), μειωμένη κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ομοίως, μόνο το 34 τοις εκατό δηλώνει ότι εμπιστεύεται την ομοσπονδιακή κυβέρνηση γενικά, μια μείωση κατά 22 ποσοστιαίες μονάδες.

Λιγότεροι από τέσσερις στους 10 Γερμανούς (37 τοις εκατό) ισχυρίζονται πως εξακολουθούν να εμπιστεύονται το γερμανικό κοινοβούλιο, τη Bundestag. Την ίδια στιγμή πέρυσι, το 50 τοις εκατό εμπιστεύονταν τον θεσμό για την υπεράσπιση των συμφερόντων του.

Ακόμη και για τον τυπικά αξιοσέβαστο θεσμό της ομοσπονδιακής προεδρίας, η εμπιστοσύνη έχει μειωθεί κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες σε ένα χρόνο στο 63 τοις εκατό, σύμφωνα με την έρευνα.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι Γερμανοί γίνονται όλο και πιο δύσπιστοι. Η εμπιστοσύνη στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει μειωθεί κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες σε μόλις 31 τοις εκατό, ενώ τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα συγκεντρώνουν πλέον την εμπιστοσύνη μόνο του 17 τοις εκατό του γερμανικού πληθυσμού.

Πιο τοπικά, μόνο μια μειοψηφία υποστηρίζει τώρα τις κυβερνήσεις των κρατιδίων (46 τοις εκατό), τους δημάρχους (44 τοις εκατό) και τις δημοτικές ή δημοτικές διοικήσεις (43 τοις εκατό), μια κάμψη μεταξύ 9 και 12 μονάδων αντίστοιχα.

Αυτά τα στοιχεία μειώνονται σημαντικά στην ανατολική Γερμανία, όπου η εμπιστοσύνη στους πολιτικούς βρίσκεται στο πάτωμα.

Η περιοχή παραμένει βαθιά σκεπτικιστική για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με μόλις το 20% να δηλώνει την εμπιστοσύνη του στους θεσμούς του μπλοκ και μόνο το 11% να εμπιστεύεται τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail