Η Κίνα και η Ινδία αγοράζουν το πετρέλαιο της Αρκτικής από τη Ρωσία

Οι ρωσικές ποιότητες αργού από την Αρκτική, που πωλούνταν στην Ευρώπη πριν από το εμπάργκο της ΕΕ, κατευθύνονται τώρα προς τα ανατολικά προς τους δύο μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου μετά την εισβολή στην Ουκρανία—την Κίνα και την Ινδία.

Τσβετάνα Παράσκοβα για το Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι ρωσικές ποιότητες από την Αρκτική – Arco, Arco/Novy Port και Varandey – πωλούνται με μεγάλες εκπτώσεις στην Κίνα και την Ινδία, καθώς το εμπάργκο της ΕΕ και το ανώτατο όριο τιμών της G7 έχουν ωθήσει περαιτέρω περισσότερο ρωσικό αργό σε πελάτες στην Ασία που δεν έχουν ενταχθεί στο Price Cap Coalition, σύμφωνα με εμπορικά στοιχεία και πηγές που επικαλείται το Reuters.

«Όλο αυτό το αργό πετρέλαιο της Αρκτικής συνήθως πηγαίνει στην ΕΕ, αλλά τώρα πρέπει να πάει αλλού», δήλωσε στο Reuters ένας έμπορος με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Η Ινδία εισήγαγε στα τέλη του 2022 το πρώτο της φορτίο αργού Varandey από τα κοιτάσματα πετρελαίου Timan-Pechora που διαχειρίζεται η Lukoil, σύμφωνα με πηγές και δεδομένα παρακολούθησης πλοίων από τη Refinitiv.

Πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ινδία ήταν ένας μικρός οριακός αγοραστής ρωσικού αργού πετρελαίου. Αφού οι δυτικοί αγοραστές άρχισαν να αποφεύγουν το αργό από τη Ρωσία, η Ινδία έγινε κορυφαίος προορισμός για τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου μαζί με την Κίνα.

Η Ρωσία ξεπέρασε το Ιράκ για να γίνει ο μοναδικός μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου στην Ινδία το Νοέμβριο, καθώς τα ινδικά διυλιστήρια αγωνίστηκαν να μαζέψουν αποθέματα ρωσικού πετρελαίου ενόψει του ανώτατου ορίου τιμών στις 5 Δεκεμβρίου και των σχετικών απαγορεύσεων στις υπηρεσίες μεταφοράς του ρωσικού αργού.

Στην Κίνα, τα ανεξάρτητα διυλιστήρια είδαν τα περιθώρια διύλισής τους να αυξάνονται τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς μπόρεσαν να διαπραγματευτούν πιο απότομες εκπτώσεις για την προτιμώμενη κατηγορία ρωσικού αργού, ESPO, ακόμα κι αν το αγοράσουν πάνω από το ανώτατο όριο τιμής της G7.

Αν και η Κίνα δεν έχει ενταχθεί στον Συνασπισμό Price Cap, το γεγονός πως υπάρχει πλέον ανώτατο όριο τιμής δίνει στον κορυφαίο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, καθώς και σε άλλους αγοραστές ρωσικού αργού, όπως η Ινδία, περισσότερη διαπραγματευτική ισχύ για να διαπραγματευτεί τις απότομες εκπτώσεις για το ρωσικό αργό ακόμη και εκτός του μηχανισμού ανώτατου ορίου τιμών, λένε οι αναλυτές.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail