Η Ουκρανία θα εξοπλίσει τα σοβιετικά της συστήματα αεράμυνας Buk με πυραύλους Sea Sparrow!

Photo credit: Petty Officer 2nd class Jason P. Taylor/US Navy, Department of Defense
Freepen.gr - Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με αντιαεροπορικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς RIM-7 Sea Sparrow, ανέφερε το Politico στις 5 Ιανουαρίου.

Οι πύραυλοι θα παρασχεθούν ως μέρος ενός πακέτου στρατιωτικής βοήθειας 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επρόκειτο να ανακοινωθεί στις 6 Ιανουαρίου. Περίπου 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια του πακέτου θα διατεθούν για την Ουκρανία, ενώ τα υπόλοιπα προορίζονται να επιτρέψουν στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να αγοράσουν στρατιωτικό εξοπλισμό των ΗΠΑ.

Δύο πηγές εξοικειωμένες με το θέμα είπαν στο Politico πως η Ουκρανία σχεδιάζει να εκτοξεύσει τους πυραύλους, οι οποίοι αρχικά αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1960 για να παρέχουν «άμυνα σημείου» για πλοία του ναυτικού, από τα υπάρχοντα σοβιετικά συστήματα αεράμυνας Buk-M1.

Η Ταϊβάν ήταν η μόνη χώρα που χρησιμοποίησε την έκδοση εδάφους των πυραύλων, ως μέρος του συστήματος αεράμυνας Skyguard, ενώ οι ΗΠΑ και πολλά συμμαχικά ναυτικά χρησιμοποιούν την αρχική ναυτική έκδοση.

Ο Sea Sparrow, το οποίο είναι παράγωγο του πυραύλου αέρος-αέρος AIM-7 Sparrow κι έχει εμβέλεια εμπλοκής περίπου 19 χιλιομέτρων.

Ο πύραυλος καθοδηγείται από ημιενεργό ραντάρ, την ίδια μέθοδο καθοδήγησης που χρησιμοποιούν οι πύραυλοι της σειράς 9М38 του συστήματος Buk-M1. Αυτό πιθανότατα έκανε τη διαδικασία ολοκλήρωσης ευκολότερη.

Η Ουκρανία κληρονόμησε περίπου 70 συστήματα Buk-M1 μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Πολλά από αυτά τα συστήματα καταστράφηκαν ή έπαθαν ζημιά μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στη χώρα.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους διαθέτουν μεγάλες ποσότητες πυραύλων Sea Sparrow, οι οποίοι θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να διατηρήσει λειτουργικά τα συστήματα Buk-M1. Τα τροποποιημένα συστήματα πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως εναντίον πυραύλων κρουζ και drones, καθώς το Sea Sparrow αναπτύχθηκε κυρίως για να εμπλέκει εναέριους στόχους σε χαμηλότερα υψόμετρα.

* πληροφορίες southfront.org

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail