Ουκρανία - Η μεγάλη ώθηση για τον τερματισμό του πολέμου

ukrinform.net
Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων είχα μια σύντομη συζήτηση με ένα συγγενή για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Με ρώτησε ποιος θα κερδίσει και έμεινε έκπληκτος όταν είπα: «Η Ουκρανία έχει μηδενικές πιθανότητες να κερδίσει». Αυτό το άτομο διαβάζει μερικές γερμανικές κύριες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και παρακολουθεί τα δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα. Με αυτές τις πηγές «πληροφοριών» τον έκαναν να πιστέψει πως η Ουκρανία κέρδιζε τον πόλεμο.

Moon of Alabama / Παρουσίαση Freepen.gr

Κάποιος μπορεί να δικαιολογήσει ότι ο ίδιος δεν μην ήταν ποτέ στρατιωτικός και δεν ασχολήθηκε με τα πολιτικά. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι βασικοί αριθμοί που επιτρέπουν να συμπεράνει κανείς από την αρχή πως η Ρωσία, η πολύ μεγαλύτερη, πλουσιότερη και πιο βιομηχανοποιημένη χώρα, είχε σαφώς όλα τα πλεονεκτήματα. Ο συγγενής μου προφανώς δεν είχε ποτέ αυτή τη σκέψη.

Η «δυτική» προπαγάνδα είναι ακόμα αρκετά δυνατή. Ωστόσο, όπως τόνισα τον περασμένο Μάρτιο, η προπαγάνδα δεν αλλάζει έναν πόλεμο και τα ψέματα δεν τον κερδίζουν . Η αξιοπιστία της συρρικνώνεται.

Ο πρώην Αντισυνταγματάρχης, Alex Vershinin, ο οποίος τον Ιούνιο επεσήμανε πως ο βιομηχανικός πόλεμος επέστρεψε και η «Δύση» δεν ήταν έτοιμη να τον διεξαγάγει, έχει ένα νέο προτεινόμενο άρθρο που αναλύει τις τακτικές και από τις δύο πλευρές, κοιτάζει μπροστά και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία θα κερδίσει σχεδόν σίγουρα τον πόλεμο:

Οι πόλεμοι φθοράς κερδίζονται μέσω της προσεκτικής εκμετάλλευσης των δικών σου πόρων ενώ καταστρέφονται οι πόροι του εχθρού. Η Ρωσία μπήκε στον πόλεμο με τεράστια υλική υπεροχή και μεγαλύτερη βιομηχανική βάση για να διατηρήσει και να αντικαταστήσει τις απώλειες. Διατήρησαν προσεκτικά τους πόρους τους, αποσυρόμενοι κάθε φορά που η τακτική κατάσταση στρεφόταν εναντίον τους. Η Ουκρανία ξεκίνησε τον πόλεμο με μια μικρότερη δεξαμενή πόρων και βασίστηκε στο δυτικό συνασπισμό για να διατηρήσει την πολεμική της προσπάθεια. Αυτή η εξάρτηση πίεσε την Ουκρανία σε μια σειρά από τακτικά επιτυχημένες επιθέσεις, οι οποίες κατανάλωσαν στρατηγικούς πόρους που η Ουκρανία θα δυσκολευτεί να αντικαταστήσει πλήρως, κατά την άποψή μου. Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι αν η Ουκρανία μπορεί να ανακτήσει όλη της την επικράτεια, αλλά αν μπορεί να προκαλέσει αρκετές απώλειες στους Ρώσους κινητοποιημένους εφέδρους για να υπονομεύσει την εσωτερική ενότητα της Ρωσίας.

Η ρωσική εσωτερική ενότητα έχει αυξηθεί μόνο λόγω του πολέμου. Όπως επισημαίνει ο Gilbert Doctorow οι πόλεμοι κάνουν τα έθνη. Ο πόλεμος δεν ενώνει μόνο ορισμένα εθνικιστικά τμήματα της Ουκρανίας που εξακολουθούν να ονειρεύονται να ανακαταλάβουν την Κριμαία. Ενώνει επίσης όλη τη Ρωσία. Σε αντίθεση με την Ουκρανία, η Ρωσία θα ενισχυθεί από αυτήν.

Αναμένονται θύματα στους πολέμους και οι Ρώσοι, με την σταθερή ανάμνηση του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου ως το Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, το γνωρίζουν καλά. Συμβαίνουν επίσης κακοτοπιές και μερικές φορές κάποιες κακές αποφάσεις της ηγεσίας βάζουν τους ανθρώπους σε λάθος μέρος όπου ο εχθρός μπορεί και να τους σκοτώσει. Αυτό συνέβη στη Makeyevka (Ντονέτσκ) την Πρωτοχρονιά 2 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Περίπου 100 Ρώσοι έφεδροι έχασαν τη ζωή τους. Η ρωσική ηγεσία επεσήμανε ότι σκοτώθηκαν από αμερικανικούς πυραύλους HIMARS. Ο πρώην Ινδός διπλωμάτης MK Bhadrakumar κρίνει πως επρόκειτο για μια κλιμάκωση των ΗΠΑ που πιθανότατα θα λάβει απάντηση:

Τα στοιχεία πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο δείχνουν την άμεση αμερικανική συμμετοχή στη φρικτή επιχείρηση που στόχευε το πρωτοχρονιάτικο πάρτι των Ρώσων στρατευσίμων, ακριβώς την στιγμή που άρχισαν οι προπόσεις. Φυσικά, η εκτόξευση των δημοσίων συναισθημάτων στη Ρωσία εναντίον του Πούτιν είναι ένας βασικός αμερικανικός στόχος στον πόλεμο.

Μπαίνουμε σε μια γκρίζα ζώνη. Αναμένετε επίσης «χειρουργικά χτυπήματα» από τις ρωσικές δυνάμεις. Άλλωστε, κάποια στιγμή σύντομα θα προκύψει ότι αυτό που είναι σάλτσα για τη χήνα είναι σάλτσα για το γκάντερ.

Κάποια αντίποινα έχουν ήδη συμβεί. Χθες το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι πάνω από 130 ξένοι μισθοφόροι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις στις βάσεις τους κοντά στη Maslyakovka και στο Kramatorsk. Αυτοί οι Πολωνοί στρατιώτες έχουν πλέον φύγει. Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει επίσης την αρκετά επιτυχημένη αντιπυροβολική του εκστρατεία:

Πύραυλοι και αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύθηκαν σε συγκέντρωση υλικού κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Druzhkovka (Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ) είχαν ως αποτέλεσμα την να καταστραφούν:
  • δύο ράμπες εκτόξευσης για συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης HIMARS (MLRS) αμερικανικής κατασκευής·
  • τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης για RM-70 Vampire MLRS Τσεχικής κατασκευής.
  • πάνω από 800 πύραυλοι για MLRS.
  • έξι μηχανοκίνητα οχήματα και έως 120 Ουκρανοί.
Στο πλαίσιο του πολέμου με τις συστοιχίες, δύο ράμπες εκτόξευσης για αμερικανικής κατασκευής HIMARS MLRS, που χρησιμοποιήθηκαν για τον βομβαρδισμό οικισμών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, εντοπίστηκαν και καταστράφηκαν κοντά στο Kramatorsk.

Τρία συστήματα πυροβολικού M-777 αμερικανικής κατασκευής καταστράφηκαν στις θέσεις βολής τους κοντά στο Artyomovsk (Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ) και στην Chervonaya Dibrova (Λαϊκή Δημοκρατία του Λούγκανσκ).

Δύο ουκρανικά μαχητικά οχήματα για το Grad MLRS καταστράφηκαν κοντά στο Volchansk (περιοχή Kharkov) και Serebryanka (Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ).

Δύο οβίδες D-30 καταστράφηκαν κοντά στο Kamenskoye και το Gulyaypole (περιοχή Zaporozhye).

Αυτά είναι τέσσερα HIMARS, τρία M-777, κάποια τσέχικη «βοήθεια», 800 βλήματα HIMARS και μερικά ουκρανικά πυροβόλα που χάθηκαν μέσα σε μία μόνο μέρα. Αυτό ήταν πιθανώς περισσότερα από όσα μπορεί να προσφέρει η «Δύση» τους επόμενους μήνες.

Ακόμη και οι New York Times σημειώνουν πως η Ρωσία εξαντλεί την Ουκρανία καθώς και τη δυτική υποστήριξή της με το να της ρίχνει απλά φτηνά πράγματα:

Τα ιρανικής κατασκευής drones Shahed-136 στα οποία βασίζεται όλο και περισσότερο η Μόσχα από τον Οκτώβριο είναι σχετικά απλές συσκευές και αρκετά φθηνές, ενώ η σειρά των όπλων που χρησιμοποιούνται για την εκτόξευση τους από τον ουρανό μπορεί να είναι πολύ ακριβότερη, σύμφωνα με ειδικούς. Η παραγωγή των αυτοκαταστροφικών drones μπορεί να κοστίσει μόλις 20.000 δολάρια, ενώ το κόστος εκτόξευσης ενός πυραύλου εδάφους-αέρος μπορεί να κυμαίνεται από 140.000 δολάρια για ένα S-300 της σοβιετικής εποχής έως 500.000 δολάρια για έναν πύραυλο από ένα αμερικανικό NASAMS.

Αυτό επιβεβαιώνει μόνο το σημείο που τόνισε ο Alex Vershinin. Η Ρωσία έχει φροντίσει για τους πόρους της, ενώ η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ έχουν σπαταλήσει τα πράγματά τους κυρίως σε παράλογες μετωπικές εκστρατείες εναντίον καλά προστατευμένων ρωσικών στρατευμάτων.

Ο Yves Smith του Naked Capitalism επισημαίνει ότι ο Vershinin έχει αφήσει έξω την οικονομική πλευρά του πολέμου όπου η εικόνα είναι τόσο κακή για την Ουκρανία όσο και στο έδαφος:

Η Ουκρανία εξαρτάται από τη Δύση για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησής της, δίνοντας νέο νόημα στην έκφραση «κράτος πελάτη». Η συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ουκρανίας εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 35-40% για το 2022. Η Ουκρανία το Νοέμβριο προέβλεψε το έλλειμμα του προϋπολογισμού της για το 2023 σε 38 δισεκατομμύρια δολάρια. Έχετε υπόψη σας, αυτό είναι για βασικές υπηρεσίες και είναι πιθανό να υποτιμήσει το κόστος και τις αρνητικές επιπτώσεις της αντιμετώπισης των επιθέσεων της Ρωσίας στο ηλεκτρικό της δίκτυο. Και πάλι, πριν από τις επιθέσεις του δικτύου, το ΔΝΤ είχε υπολογίσει τις δημοσιονομικές ανάγκες της Ουκρανίας σε 3 έως 4 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα. Είναι ένα εύκολο στοίχημα ότι αυτό το χρηματοδοτικό κενό των 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα φτάσει εύκολα σε περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Και η πληρωμή για τους μισθούς των δασκάλων, τις συντάξεις, την επισκευή δρόμων, τα νοσοκομεία, δεν είναι κάτι που εμπλουτίζει το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα. Αυτό είναι ένα τεράστιο ποσό για τη Δύση. Το Euronews, συζητώντας για την τότε εκτιμώμενη τρύπα των 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων, άφησε να εννοηθεί έντονα ότι η Ουκρανία θα καταλήξει σύντομα: ...

Ο Yves Smith επισημαίνει επίσης ότι, όπως είχαμε προβλέψει το Μάρτιο, η προ-ουκρανική προπαγάνδα δε διορθώνει πραγματικά τον πόλεμο:

Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο, η επιτυχία της προπαγάνδας της Ουκρανίας φαίνεται να πέφτει παρά τα μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί που κάνουν ό,τι μπορούν για να δημιουργήσουν την αντίθετη εντύπωση. Ο Λάμπερτ και εγώ μείναμε πολύ έκπληκτοι όταν διαβάσαμε πως μια πρόσφατη δημοσκόπηση πιθανών ψηφοφόρων των ΗΠΑ (όπως πιθανώς πολιτικά δεσμευμένοι) βρήκε ότι λιγότεροι από το 1/3 πιστεύουν πως η Ουκρανία κέρδιζε τον πόλεμο.

Τέλος, για να μάθουμε ποιος θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, μπορούμε να επισημάνουμε τη συνέντευξη που έδωσε στα μέσα Δεκεμβρίου ο Ουκρανός ηγέτης του πολέμου στρατηγός Valery Zaluzhny στον Economist:

Ο στρατηγός Zaluzhny, ο οποίος δημιουργεί ένα νέο σώμα στρατού, βγαίνει από μια λίστα επιθυμιών. «Ξέρω ότι μπορώ να νικήσω αυτόν τον εχθρό», λέει. «Αλλά χρειάζομαι πόρους. Χρειάζομαι 300 τανκς, 600-700 IFV [οχήματα μάχης πεζικού], 500 Howitzer». Το αυξητικό οπλοστάσιο που αναζητά είναι μεγαλύτερο από το σύνολο των τεθωρακισμένων δυνάμεων των περισσότερων ευρωπαϊκών στρατών.

Αυτό που πραγματικά λέει ο Zaluzhny είναι ότι ο πόλεμος χάνεται αν δεν πάρει αυτούς τους πόρους. Ξέρει καλά ότι δε θα τους λάβει.

Πώς θα προχωρήσει λοιπόν η Ρωσία προς το τέλος του παιχνιδιού;

Ο Dima του Military Summary Channel συζήτησε χθες πώς δύο μεγάλες κινήσεις, μία προς τα πάνω από την περιοχή της Μαριούπολης και μία προς τα δυτικά του Χάρκοβο, μπορούν να κόψουν όλες τις σιδηροδρομικές γραμμές που συνδέουν τη δυτική Ουκρανία με το ανατολικό μέτωπο όπου βρίσκεται τώρα περίπου το 80+% του ουκρανικού στρατού που έχει αναπτυχθεί.

Συμφωνώ ότι η μετακίνηση από νότο θα γίνει αλλά είμαι λιγότερο σίγουρος για το βόρειο κλάδο.


μεγαλύτερη ανάλυση

Ο ουκρανικός στρατός, όπως και ο ρωσικός, εξαρτάται από τους σιδηρόδρομους για μεσαίες και μεγάλες μεταφορές. Κανένα από τα δύο δεν έχει αρκετά φορτηγά για να μεταφέρει τη μεγάλη ποσότητα των προμηθειών που χρειάζονται για την υποστήριξη του πολέμου.

Ουκρανικοί σιδηρόδρομοι

Πηγή - μεγαλύτερη ανάλυση

Για να μπορέσει να τροφοδοτήσει τις δυνάμεις της οποιαδήποτε ρωσική κίνηση πρέπει να ακολουθεί τις σιδηροδρομικές γραμμές και να δημιουργήσει κάποιο διάδρομο ασφαλείας αριστερά και δεξιά από αυτές. Ορισμένοι σιδηρόδρομοι θα καταστραφούν από τις μάχες, αλλά η Ρωσία έχει ειδικά σιδηροδρομικά συντάγματα που είναι εκπαιδευμένα και εξοπλισμένα για να κάνουν επισκευές σε συνθήκες πολέμου. Η κίνηση από τα νότια θα πήγαινε στο Pavlovgrad (Pavlovhrad) ενώ η κίνηση από τα βόρεια θα περνούσε το Χάρκοβο στα δυτικά και θα στόχευε στη Lozova. Όταν καταληφθούν και οι δύο, ο ουκρανικός στρατός στο ανατολικό μέτωπο θα αποκοπεί εντελώς από την υπόλοιπη Ουκρανία και, χωρίς προμήθειες, θα πρέπει να παραδοθεί ή να πεθάνει.

Και οι δύο είναι μεγάλες κινήσεις μήκους 200 χιλιομέτρων (120 μίλια) που απαιτούν σημαντικές ποσότητες δυνάμεων. Αλλά μετά την επιστράτευσή της και με εθελοντές, η Ρωσία έχει 350.000 πρόσθετες δυνάμεις που μπορεί να κινήσει. 75 έως 100.000 επαρκούν για κάθε προώθηση, ενώ οι υπόλοιποι μπορούν να κρατήσουν τα ουκρανικά στρατεύματα στα ανατολικά πολύ απασχολημένα και σταθερά στη θέση τους.

Μετά έρχεται το ερώτημα του πότε.

Λόγω του θερμότερου από το κανονικό καιρού, το έδαφος στην Ουκρανία δεν έχει ακόμη παγώσει και η λάσπη θα επιστρέψει το Μάρτιο και τον Απρίλιο. Αυτό δίνει μόνο δύο μήνες για να προχωρήσουμε. Αν ήμουν ο Ρώσος διοικητής, μάλλον θα περίμενα και θα χρησιμοποιούσα τους έξι ξηρούς μήνες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Υπάρχουν όμως και άλλα κριτήρια, όπως η πολιτική και η οικονομία, που θα μπουν στο παιχνίδι και τα οποία μπορεί να απαιτήσουν μια κίνηση νωρίτερα.

Εάν το σχέδιο λειτουργήσει, ο πόλεμος θα τελειώσει σε μεγάλο βαθμό. Τα ρωσικά στρατεύματα θα είναι ελεύθερα να κινούνται οπουδήποτε στην Ουκρανία με ελάχιστη αντίσταση. Μια κίνηση για την εκ νέου κατάκτηση του Kherson και της Οδησσού θα είναι μια αρκετά εύκολη και σύντομη υπόθεση.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα απαντήσουν οι ΗΠΑ. Εάν πέσει η Ουκρανία, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα έχουν χάσει τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Αυτό θα προκαλέσει σοβαρή πολιτική ζημιά.

Ο Thomas H. Lipscomb γράφει πως ο πόλεμος θα χαθεί επειδή ήταν κακώς σχεδιασμένος και με τρόπο που δε θα μπορούσε ποτέ να αλλάξει την κατεύθυνση του:

Ο αμερικανικός στρατιωτικός σχεδιασμός ήταν κάποτε παγκόσμιας κλάσης. Αλλά ποιος θα σχεδίαζε έναν πόλεμο αντιπροσώπων εναντίον της Ρωσίας, ενός από τους αναγνωρισμένους κυρίους του πυροβολικού με πολύ καλύτερη τεχνολογία αεράμυνας από οποιαδήποτε άλλη στη Δύση, και στη συνέχεια θα εξόπλιζε τη μαριονέτα μας την Ουκρανία με κατώτερα όπλα και μόνο αρκετά πυρομαχικά για να διαρκέσει έξι μήνες; Και σίγουρα οι Αμερικανοί σχεδιαστές δεν μπορούσαν να μη γνωρίζουν ότι δεν υπήρχε πλέον κατασκευαστική βάση για ανεφοδιασμό και πως οι αποθήκες του ΝΑΤΟ ήταν ουσιαστικά άδειες;

Αυτό θα έχει ευρείες συνέπειες:

[Η] σημερινή ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ένα μάτσο ολοκληρωτικών ηλίθιων, τυφλωμένων από ιδεολογία, αλαζονεία και ψευδαισθήσεις επιδίωξης μιας παγκόσμιας ηγεμονίας «βασισμένης σε κανόνες», μια ευκαιρία που έχει περάσει εδώ και πολύ καιρό, όπως δείχνει η απόδοσή μας σε αυτόν τον πόλεμο αντιπροσώπων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να κέρδισαν τον Ψυχρό Πόλεμο, αλλά έχασαν την ειρήνη. Η στρατηγική τους σκέψη και ο στρατός τους είναι ξεπερασμένα και η διαμόρφωση τόσο των δυνάμεων όσο και του εξοπλισμού βασίζεται σε υποθέσεις της προηγούμενης χιλιετίας. Η μάχη για μια Μεγάλη Παγκόσμια Επαναφορά κάτω από μια μονοπολική αμερικανική ηγεμονία έχει επίσης χαθεί. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είναι πλέον τόσο επίκαιρο όσο και η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Το μόνο που μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν είναι να τρομοκρατούν τα ολοένα και πιο αυταρχικά κράτη της Δύσης με αδίστακτες προτάσεις πολιτικής.

Η προσπάθεια καταστροφής της Ρωσίας την ώθησε σε μια έκρηξη λαμπρής διπλωματίας και ηγεσίας από τον Πούτιν και την ομάδα του που έχει αθόρυβα διαπιστώσει ότι ο υπόλοιπος κόσμος προτιμά την κυριαρχία και έναν πολυπολικό κόσμο. Το post του Ψυχρού Πολέμου «Pox Americana» όπως το αποκάλεσε ο Larry Johnson, τελείωσε. Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα μελετήσουν αυτή την περίοδο της ιστορίας με γοητεία. Ελάχιστες φορές στην ιστορία έχει συμβεί τόσο γρήγορα μια τέτοια τεράστια αλλαγή.

Η επίδραση της απώλειας του πολέμου θα γίνει αντιληπτή στην παγκόσμια και εσωτερική πολιτική. Η «δυτική» παγκόσμια θέση θα υποβαθμιστεί και η ηγεσία του πολεμικού κόμματος θα δεχθεί κάποια άξια αποδοκιμασία.

Θα το αφήσουν όμως οι ΗΠΑ να συμβεί αυτό; Μπορούν να επιτρέψουν στον εαυτό τους να χάσουν αυτόν τον πόλεμο; Ή θα κλιμακωθεί η σύγκρουση; Ακόμη και όταν αυτό είναι πιθανό να επιδεινώσει μόνο την κατάστασή τους;

Δεν έχω ιδέα ακόμη πώς και ποιος στην Ουάσιγκτον θα αποφασίσει για αυτά τα ζητήματα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail