Ο πόλεμος της τσιπούρας και η σοβαρή πιθανότητα πολεμικής εμπλοκής

Όπως ίσως γνωρίζετε στο δίαυλο που ξεκινάει από τη Χίο και καταλήγει στη Ρόδο και κυρίως ανατολικά των ελληνικών νησιών κάθε χρόνο από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου έχουμε τον "πόλεμο της τσιπούρας". 

Του Ζαχαρία Μυτιληνιού

Είναι η περιοχές όπου οι Τούρκοι και οι Έλληνες ψαράδες επιδίδονται μαζικά στο ψάρεμα της τσιπούρας. Μαζί με το ψάρεμα για τους Τούρκους εδώ και 30 περίπου χρόνια έχουν αναδείξει τις θαλάσσιες και στη συνέχεια μετά το 2021 και εδαφικές διεκδικήσεις που απορρέουν από τον "πόλεμο της τσιπούρας". 

Τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολιτική απόφαση του συνόλου των κυβερνήσεων από Σημίτη μέχρι και Τσίπρα να βάζουν άτυπο κανόνα για τις αποστάσεις που μπορούν να ψαρεύουν οι Έλληνες ψαράδες ώστε να αποφευχθούν νέα Ίμια. Η κυβέρνηση από την αρχή που εκλέχθηκε έπαιξε ένα παιχνίδι το οποίο τώρα να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο. 

Οι ψαράδες αν και πολύ σωστά αφέθηκαν να ψαρεύουν μέχρι την περιοχή της μέσης γραμμής (εκεί δεν τίθεται θέμα μιλίων γιατί η απόσταση συνήθως είναι πολύ μικρότερη των 6 μιλίων) από την άλλη όμως οι ψαρότρατες δεν μπορούν να τα βάλουν με τα ταχέα περιπολικά της Τουρκίας με αποτέλεσμα καθημερινά, αν όχι και κάθε ώρα κάθε ημέρας, ιδιαίτερα τα ξημερώματα με το ημίφως να υπάρχουν σχεδόν καθημερινά επεισόδια. 

Το έργο της προστασίας των ψαράδων μας το έχει αναλάβει το λιμενικό σώμα, που καταβάλει καθημερινά με ατελείωτες ώρες εν πλω κάθε δυνατή προσπάθεια να βρίσκεται τουλάχιστον κοντά στις εστίες έντασης. 

Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι για κάθε 1 σκάφος του ΛΣ / ΕΛ.ΑΚΤ. απέναντι υπάρχουν 3 τουρκικά σκάφη ενώ ΠΑΝΤΑ στο βάθος αλλά σε απόσταση τέτοια που να κάνει αισθητή την παρουσία του υπάρχει τουλάχιστον ένα σκάφος του πολεμικού τους ναυτικού. 

Το όλο στήσιμο (ψαράδες, λιμενικό σώμα Τουρκίας, πολεμικό ναυτικό Τουρκίας) δείχνει προετοιμασία θερμού επεισοδίου. Οι ψαράδες δεν πάνε ποτέ μόνοι τους (πάντα αν όχι δίπλα, αλλά σε εξαιρετικά μικρή απόσταση υπάρχει το λιμενικό τους) και πάντα στο ορατό πεδίο βρίσκεται το πολεμικό τους ναυτικό.  Και φυσικά τις ώρες αυτές στα σημεία των εντάσεων πετούν και τα τουρκικά μη επανδρωμένα. 

Καλά τα προεκλογικά καουμποϊλίκια και σίγουρα μαζεύουν ψήφους, αλλά από την άλλη το να αφήνεις ένα λιμενικό να βγάλει το φίδι από την τρύπα μόνο, με ελάχιστον προσωπικό που καταπονείται συνεχόμενα από το 2015 με ατελείωτες ώρες στη θάλασσα και σε επιχειρήσεις - περίπολα - διασώσεις το λες και στημένο... Τα λάθη και τα ατυχήματα  δεν είναι απαραίτητο να γίνουν από τους Τούρκους, μπορούν κάλλιστα να γίνουν και από τους καταπονημένους στα όρια της εξάντλησης Έλληνες...

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail