Τα γεγονότα επί του εδάφους στην Ουκρανία εξαναγκάζουν σε αλλαγή της αφήγησης των ΜΜΕ

Τι διαφορά κάνουν μερικές εβδομάδες. Θυμηθείτε το μιμίδιο που λέει «Η Ρωσία χάνει» ή ακόμα και «Η Ρωσία έχει ήδη χάσει;». Ακριβώς πριν από ένα μήνα ο αρχηγός του επιτελείου άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου είπε τα εξής:

Larry Johnson - sonar21.com/ / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου λέει ότι η Ρωσία χάνει στην Ουκρανία, προσφέροντας μια ωμή εκτίμηση για την κατάσταση του πολέμου καθώς η απρόκλητη εισβολή της Μόσχας πλησιάζει στο όριο των 10 μηνών.

«Η Ρωσία χάνει» και ο «ελεύθερος κόσμος κερδίζει», δήλωσε την Τετάρτη ο ναύαρχος Sir Tony Radakin, επικεφαλής του επιτελείου άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά τη διάρκεια ομιλίας στο think tank Royal United Services Institute στο Λονδίνο.

https://www.businessinsider.com/russia-is-losing-ukraine-will-continue-fail-uk-military-chief-2022-12?op=1

Αυτό ήταν τότε. Τώρα, στον απόηχο της πτώσης του Soledar και της εντεινόμενης πίεσης στο Bakhmut, ορισμένοι δημοσιογράφοι αρχίζουν να τραγουδούν μια ελαφρώς διαφορετική μελωδία. Ο κορυφαίος αρθρογράφος των Financial Times, Gideon Rachman, παραδέχεται διστακτικά πως η Ρωσία δεν χάνει στο πεδίο της μάχης και μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα να καταλάβει το Κίεβο και να εκδιώξει την κυβέρνηση Zelensky:

«Μη διαγράφετε τη Ρωσία» — αυτή ήταν η μουρμουρισμένη προειδοποίηση ενός Ευρωπαίου διπλωμάτη, με μακρά εμπειρία στη Μόσχα. Είναι ένα δίκαιο σημείο. Η εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία πήγε πολύ στραβά. Αλλά η Ρωσία παραμένει μια τεράστια χώρα, με άφθονους πόρους και μια αδίστακτη, βάναυση κυβέρνηση. Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας πιστεύουν ότι περαιτέρω στρατολογήσεις μπορεί να επιτρέψουν στη Ρωσία να αναπτύξει στρατό 2 εκατομμυρίων για μια ανανεωμένη επίθεση αργότερα αυτό το έτος. Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky προειδοποίησε πρόσφατα πως η Μόσχα ενδέχεται να κάνει σύντομα μια νέα προσπάθεια να καταλάβει το Κίεβο.

Αλλά ακόμη και μια σημαντική προώθηση στο πεδίο της μάχης δε θα μπορούσε να προσφέρει στη Ρωσία μια διαρκή νίκη. Φανταστείτε ότι οι δυνάμεις του Πούτιν πέτυχαν κάποιο κακόβουλο θαύμα, νίκησαν την Ουκρανία και ανέτρεψαν την κυβέρνηση Ζελένσκι. Τι τότε; Η πραγματικότητα είναι πως μια πληγωμένη και απομονωμένη Ρωσία θα κολλούσε τότε σε έναν ανταρτοπόλεμο δεκαετιών που θα έκανε το Αφγανιστάν να μοιάζει με πικνίκ. Οι δυνάμεις κατοχής ή μια κυβέρνηση συνεργασίας στο Κίεβο θα δεχόταν συνεχή επίθεση. Η «νίκη» θα έκλεινε τη Ρωσία σε μια μακροπρόθεσμη καταστροφή.

https://www.ft.com/content/42367891-bde7-4770-95f4-460d0762215b?segmentId=b385c2ad-87ed-d8ff-aaec-0f8435cd42d9

Φαίνεται ότι ο κύριος Ράχμαν έχει εμπλακεί σε μια νέα φαντασίωση. Η Ουκρανία είναι το νέο Αφγανιστάν. Αλήθεια; Υποθέτω ότι δεν έχει συμβουλευτεί ένα χάρτη. Για αρχή, δεν υπάρχουν τεράστια βουνά με ατελείωτες κοιλάδες διάσπαρτες σε όλη την Ουκρανία. Δεν υπάρχουν περιφερειακές φυλές ή εθνικές φυλές με τη δική τους γλώσσα ή διάλεκτο. (Υπάρχουν «φυλές», αλλά αυτές είναι εγκληματικές οργανώσεις). Η ικανότητα των Ουκρανών να συντηρούν έναν ανταρτοπόλεμο αγνοεί την εμπειρία της Ρωσίας στην περιοχή της Τσετσενίας. Ο Πούτιν και ο Μεντβέντεφ αντιμετώπισαν μια τρομερή ισλαμική ανταρτική δύναμη και τη νίκησαν. Βλέπετε, η Ρωσία γνωρίζει τον πολιτισμό και τη γλώσσα. Δεν είναι όπως ένας Ρώσος αξιωματικός των πληροφοριών που προσπαθεί να διεισδύσει σε μια φυλή Χαζάρα ή Μπαλόχ. Πολύ δύσκολο να εμφανιστείς σαν ντόπιος. Αυτό δε συμβαίνει στην Ουκρανία. Οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι προέρχονται από το ίδιο εθνικό απόθεμα.

Ο Γκίντεον Ράχμαν κάνει επίσης το λάθος της αλαζονείας — υποθέτει πως η έλλειψη σχέσεων της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη σημαίνει ότι η Μόσχα είναι απομονωμένη και μόνη. Κάποιος πρέπει να υπενθυμίσει στον Ράχμαν ότι υπάρχουν κάποιες άλλες χώρες στον κόσμο που δεν είναι πρόθυμες να αγνοήσουν τη Ρωσία, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Μαλαισία, η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος, η Τουρκία και η Βραζιλία, για να αναφέρω μόνο μερικές.

Νομίζω ότι οι Ρώσοι έχουν ανακαλύψει πως μπορούν να ζήσουν χωρίς Starbucks και MacDonalds και ότι η ζωή τους δεν έχει καταστραφεί. Στην πραγματικότητα, εάν η Ρωσία στερηθεί το δυτικό πρόχειρο φαγητό, μπορεί να έχει έναν πιο υγιή πληθυσμό.

Η Δύση βρίσκεται σε κατάσταση απόγνωσης. Πετάνε περιττώματα στον τοίχο και ελπίζουν ότι κάτι κολλάει. Εντελώς στερημένη στρατηγικής. Η απόφαση να προσπαθήσουμε να στείλουμε βρετανικά και γερμανικά τανκς στην Ουκρανία είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη ότι το Λονδίνο, το Βερολίνο και η Ουάσιγκτον πατούν το κουμπί πανικού. Σας ενθαρρύνω να παρακολουθήσετε την εξαιρετική συζήτηση του Brian Berletic για αυτήν την κάθοδο στην ηλιθιότητα:

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, με την ομάδα Wagner να ηγείται της επίθεσης, έχουν παραβιάσει τη γραμμή άμυνας Bakhmut, Soledar, Siversk. Ενώ τα ουκρανικά στρατεύματα συνεχίζουν να καταλαμβάνουν το Μπαχμούτ και το Σίβερσκ, οι Ρώσοι συνεχίζουν και φαίνεται να έχουν πραγματοποιήσει μια τακτική περικύκλωση του Μπαχμούτ. Η ανάληψη του Μπαχμούτ και η εκκαθάριση οικισμών στα νότια των ουκρανικών δυνάμεων είναι ένα κρίσιμο βήμα για τη δημιουργία πραγματικής ασφάλειας για το Ντόνετσκ. Όταν πέφτει ο Μπαχμούτ, περιμένουμε μια άνοδο στο κλάμα και το τρίξιμο των δοντιών στο Λονδίνο και την Ουάσιγκτον. Θα μπουν στον πειρασμό να ξεκινήσουν πιο απελπισμένους gambit.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail