Η παροχή σύγχρονων όπλων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία δεν αλλάζει παιχνίδι

Ο σύγχρονος εξοπλισμός του ΝΑΤΟ μπορεί να μην είναι αρκετός για την παραγωγή μιας επιτυχημένης ουκρανικής επίθεσης – Ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin θα φιλοξενήσει την τελευταία συνάντηση της Ομάδας Άμυνας Επαφής της Ουκρανίας στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία την Παρασκευή, όπου οι δυτικοί ηγέτες της άμυνας αναμένεται να ανακοινώσουν ακόμη περισσότερες παραδόσεις τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στην Ουκρανία. Καθώς υπόσχονται αυξανόμενους τύπους σύγχρονων όπλων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, πολλοί είναι βέβαιοι πως το ρεύμα της μάχης σύντομα θα στραφεί προς όφελος του Κιέβου.

Daniel Davis - 19fortyfive.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύγχρονα όπλα του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία: Αλλαγή παιχνιδιού ή όχι; 

Ωστόσο, μια πιο προσεκτική εξέταση του τι προσφέρεται και μια βαθύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της σύγχρονης τεθωρακισμένης μάχης θα μετριάσει τις προσδοκίες.

Η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή όσο πιστεύουν πολλοί. Αυτό θα είναι το πρώτο από μια σειρά άρθρων που εξετάζουν τις στρατιωτικές βασικές αρχές που είναι απαραίτητες για να μπορέσει η Ουκρανία να οικοδομήσει βιώσιμη επιθετική ικανότητα και να εξετάσει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Η ελπίδα είναι κατανοητή τόσο στο δυτικό όσο και στο ουκρανικό κοινό. Γνωρίζοντας ότι τα στρατεύματα του Ζελένσκι αντιστάθηκαν στις δυνάμεις του Πούτιν για σχεδόν ένα χρόνο χρησιμοποιώντας παλιό σοβιετικό εξοπλισμό, φαίνεται διαισθητικό να πιστεύουμε ότι εάν η Δύση παρέχει στο Κίεβο τα ίδια σύγχρονα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ, τότε οι δυνάμεις του Ζελένσκι θα αντιστρέψουν τις απώλειες και θα οδηγήσουν τη Ρωσία έξω στη χώρα τους. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά περισσότερα για τη δημιουργία μαχητικής ισχύος από το να εισάγουμε ακόμη και πραγματικά καλά και σύγχρονα όπλα.

Υπάρχουν αξιοσημείωτα λίγοι άνθρωποι στις ΗΠΑ σήμερα που έχουν εμπειρία μάχης, και μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό όσων έχουν πολεμήσει ή εκπαιδευτεί σε μάχες τεθωρακισμένων. Υποσυνείδητα ή όχι, η αλήθεια είναι ότι ορισμένοι εξισώνουν την «πραγματικότητα» που απεικονίζεται στο βιντεοπαιχνίδι Call of Duty με το πώς λειτουργούν τα πράγματα σε πραγματικές μάχες. Στο βιντεοπαιχνίδι, κάποιος απλά «παίρνει» στρατιωτικό εξοπλισμό ή οχήματα και στη συνέχεια κατέχει την πλήρη ικανότητα μάχης αυτού του κιτ. Έτσι, μόλις ένας παίκτης αποκτήσει ένα θωρακισμένο όχημα, θα έχει το όφελος του οχήματος πλήρως με την κατοχή του. Η πραγματική μάχη δεν είναι κάτι τέτοιο.

Τα άρματα μάχης, τα οχήματα μάχης πεζικού (IFV), τα οβιδοβόλα, τα συστήματα αεράμυνας, τα μαχητικά αεροσκάφη και τα παρόμοια, παρέχουν μέγιστη απόδοση μόνο εάν οι χρήστες είναι πλήρως εκπαιδευμένοι και έμπειροι. Επιπλέον, ακόμη και με καταρτισμένους χειριστές και πληρώματα, τα οχήματα πρέπει να τροφοδοτούνται με επαρκή καύσιμα και πυρομαχικά, να συντηρούνται σωστά και τακτικά και να εργάζονται με έμπειρο τρόπο σε επίπεδο πληρώματος, διμοιρίας, ίλης και τάγματος. Μια βλάβη σε οποιονδήποτε από αυτούς τους τομείς, ακόμα και ο καλύτερος εξοπλισμός γίνεται οριακής χρησιμότητας - ή ένα φλεγόμενο κύμα στον πόλεμο. Καθ 'όλη τη διάρκεια της 21χρονης σταδιοδρομίας μου στο Στρατό, παρατήρησα αυτές τις αλήθειες από πρώτο χέρι στην εκπαίδευση, τις επιχειρήσεις και την άμεση μάχη.

Η πείρα μου στον αμερικανικό στρατό σε αυτό το θέμα

Έχω υπηρετήσει σε τεθωρακισμένες και μηχανοποιημένες μονάδες σε μάχη, σε επιχειρησιακά περιβάλλοντα και σε μονάδες εκπαίδευσης. Ως νέος ανθυπολοχαγός του Στρατού υπηρέτησα το 1990 ως αξιωματικός υποστήριξης πυρός σε ένα τεθωρακισμένο όχημα υποστήριξης πυροβολικού M981 για την υποστήριξη του Eagle Troop,  nd Squadry, 2 nd Tetored Cavalry Regiment (2 nd ACR). Με το Eagle Troop πολέμησα το 1991 στη μεγαλύτερη αμερικανική μάχη τανκς από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τη Μάχη του 73 Easting, κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Desert Storm.

Υπηρέτησα επίσης με το Eagle Troop στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ελιγμών Μάχης (CMTC) στη Γερμανία (όπου οι επιχειρήσεις μάχης αναπαράγονται με κάθε τρόπο εκτός από την ανταλλαγή «σφαιρών με ετικέτες λέιζερ» για πραγματικά πυρά) και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, υπηρέτησα με το 2ο ACR σε αποστολές περιπολίας, οπλισμένος με αληθινά πυρομαχικά, πάνω από ένα τμήμα των συνόρων Ανατολικής-Δυτικής Γερμανίας, αμυνόμενος έναντι πιθανής εισβολής των ογκωδών στρατών του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, υπηρέτησα ως δεύτερος αρχηγός της μοίρας ιππικού μεραρχιών (1-1 Cavalry) για την υποστήριξη της 1ης Μεραρχίας Τεθωρακισμένων στη Γερμανία.

Σε όλες αυτές τις μονάδες συμμετείχα ή ηγήθηκα σε κάθε επιχείρηση που ήταν απαραίτητη για τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων, από την ατομική εκπαίδευση (να είμαι ικανός στα προσωπικά μου όπλα), την εκπαίδευση πληρώματος (στο όχημα μάχης), την εκπαίδευση μονάδων και υπεύθυνος για τη διασφάλιση της παράδοσης και της διατήρησης της επιμελητείας, της συντήρησης και της προμήθειας που απαιτούνται για τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων με την πάροδο του χρόνου. Χωρίς εξαίρεση, κάθε πτυχή της μάχης σε μια τεθωρακισμένη μονάδα που βίωσα είναι πλήρως εφαρμόσιμη στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις (UAF) σήμερα. 

Ο Ζελένσκι και οι ανώτεροι στρατιωτικοί ηγέτες του παρακαλούν για βαριά πανοπλία σχεδόν από την αρχή του πολέμου . Υποστηρίζουν ότι εάν η Δύση μπορεί να παράσχει επαρκή αριθμό αρμάτων μάχης, οχημάτων μάχης πεζικού, πυροβολικού και συστημάτων αεράμυνας, θα μπορέσουν να διώξουν τη Ρωσία από τη γη τους. Αλλά υπάρχουν πολύ περισσότερα για τη δημιουργία μαχητικής ισχύος από την απλή κατοχή ενός συγκεκριμένου τύπου και ποσότητας σύγχρονων τεθωρακισμένων οχημάτων. Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά πόσο δύσκολο θα είναι για την Ουκρανία να παράγει μηχανοποιημένες δυνάμεις επαρκούς ισχύος για να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις υπό τις παρούσες συνθήκες.

Τι συμβαίνει μετά;

Αυτή την στιγμή, η Ουκρανία κυλά προς το τέλος ενός έτους στον αιματηρό της πόλεμο με τη Ρωσία. Τα στρατεύματα του Ζελένσκι πιθανότατα έχουν υποστεί εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες στις πολλές σκληρές μάχες που έχουν δώσει. Η UAF βρίσκεται επί του παρόντος κλειδωμένη σε μια μεγάλη μάχη με τη Ρωσία στο Ντονμπάς που θεωρείται «μηχανή κρέατος». Ο αριθμός των απωλειών που υπέστησαν ισχύει ίσως εξίσου και στις δύο πλευρές, αλλά για τους σκοπούς αυτής της ανάλυσης, θα ασχοληθώ με τις επιπτώσεις για την ουκρανική πλευρά, ιδίως όσον αφορά την απόκτηση σύγχρονων αρμάτων μάχης του ΝΑΤΟ και IFV με σκοπό την κατασκευή της μάχης δύναμη που είναι απαραίτητη για να διώξει τη Ρωσία από την Ουκρανία.

Η επόμενη έκδοση αυτής της σειράς θα εξετάσει τα δομικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την οικοδόμηση δύναμης μάχης σε ένα σύγχρονο στρατό πεδίου. Το επόμενο μέρος θα ασχοληθεί με την κεντρική θέση της ατομικής και συλλογικής εκπαίδευσης μάχης και θα εξηγήσει γιατί είναι ζωτικής σημασίας. Δεδομένου ότι πολλά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εστιάστηκαν πρόσφατα στα μαχητικά οχήματα Bradley που οι ΗΠΑ θα παραδώσουν σύντομα στην Ουκρανία, θα εξηγήσω πώς μια αμερικανική στρατιωτική μονάδα εκπαιδεύεται για πόλεμο (ως μέσο για να τονίσω τι θα πρέπει να κάνουν οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις).

Το τελευταίο της σειράς θα τα συνδέσει όλα μαζί και θα απεικονίσει τις προκλήσεις που θα πρέπει να ξεπεράσει η UAF για να επιτύχει τον στόχο του Zelensky να ανακαταλάβει όλη την ουκρανική επικράτεια. Ο πόλεμος είναι μια τόσο δυναμική, βάναυση και σκληρή προσπάθεια και κυριολεκτικά τίποτα δεν είναι ποτέ εγγυημένο. Αλλά οι Αμερικανοί πολιτικοί, νομοθέτες και πολίτες πρέπει να γνωρίζουν την απότομη ανάβαση που θα πρέπει να κάνει η Ουκρανία για να μετατρέψει αυτές τις σύγχρονες πολεμικές μηχανές σε επαρκή μαχητική δύναμη για να κερδίσει τον πόλεμό της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail