Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT ενορχήστρωσε τη δολοφονία του Ρώσου πιλότου το 2015 στη Συρία

Freepen.gr - Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT σχεδίασε και εκτέλεσε τη βάναυση δολοφονία του Ρώσου πιλότου που επέζησε από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους SU-24 πάνω από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας το 2015, και ο δολοφόνος ήταν πράκτορας της MIT, σύμφωνα με μια αποκάλυψη που έγινε από πρώην Τούρκο αξιωματικό, αποκαλύπτει σε άρθρο του στο nordicmonitor.com ο Abdullah Bozkurt.

Ο Τούρκος εθνικιστής/ισλαμιστής μαχητής Alparslan Çelik, ο φερόμενος ως δολοφόνος ενός από τους πιλότους του ρωσικού αεροσκάφους που καταρρίφθηκε, ήταν στην πραγματικότητα πράκτορας της MIT, δήλωσε ο πρώην στρατηγός Engin Büker, ο οποίος ζει τώρα στην Ευρώπη.

Ο Τσελίκ εργαζόταν ως διοικητής πεδίου και συντονιστής σε μια ομάδα τζιχαντιστών που βρισκόταν υπό τον πλήρη έλεγχο της MIT στη βορειοδυτική πόλη Αζάζ της Συρίας όταν ο Ρώσος πιλότος που πέταξε με αλεξίπτωτο από το αεροπλάνο δολοφονήθηκε, ισχυρίστηκε ο Μπούκερ σε μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter τον Ιανουάριο του 2016.

«Ο άνθρωπος που μιλούσε δυνατά στο μεγάφωνο και έλεγε, «Δόξα στον αλλάχ, του ξεσκίσαμε το κεφάλι [του πιλότου]» ήταν ο Αλπαρσλάν Τσελίκ», είπε ο Μπούκερ.




Εκείνη την εποχή, ο Büker εργαζόταν στο Joint Intelligence Sharing Center (Birleşik İstihbarat Paylaşım Merkezi) στην Άγκυρα, το οποίο ιδρύθηκε για να συντονίζει πληροφορίες μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών αξιωματούχων ως μέρος του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού για να νικήσει το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS).

Το κέντρο ιδρύθηκε στην τουρκική πρωτεύουσα στο Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας Τουρκίας (ODC-T), το οποίο λειτουργεί ως μέρος του Οργανισμού Ασφάλειας των ΗΠΑ προς την Τουρκία. Ο Büker ήταν ανώτερος αξιωματικός σύνδεσμος στην τουρκική ομάδα.

Ως μέρος της δουλειάς του, ο Büker είχε επαφή τόσο με την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) όσο και με τη MIT. Επιβεβαίωσε ότι οι μυστικές επιχειρήσεις της MIT στη Συρία με τζιχαντιστικές ομάδες επιβλέπονταν από τον αναπληρωτή αρχηγό πληροφοριών Κεμάλ Εσκιντάν, πρώην στρατιωτικό που ήταν επικεφαλής του Τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων (Özel Faaliyetler Dairesi) στη MIT από το 2014.

Ο Εσκιντάν βοηθήθηκε από έναν άντρα του Μπούκερ που αναγνωρίστηκε μόνο από το ονοματεπώνυμό του, τον Οκάν, πρώην συνταγματάρχη από τη Διοίκηση των Χερσαίων Δυνάμεων και το δεξί χέρι του Εσκιντάν. Ο Οκάν ήταν υπεύθυνος για όλες τις επιχειρήσεις πεδίου στη Συρία, αναφέροντας μόνο στον Εσκιντάν και ο Τσελίκ εργαζόταν υπό τον Οκάν ως ένας από τους διοικητές των τζιχαντιστών στο έδαφος.

 

Alparslan Çelik, Τούρκος εθνικιστής και τζιχαντιστής μαχητής που πολέμησε στη Συρία.

Ο Μπούκερ θυμήθηκε τη διάθεση στο γραφείο συντονισμού του ODC-T όταν ο Τσελίκ είπε στον Οκάν στο τηλέφωνο πώς εξελίχθηκε η δολοφονία του Ρώσου πιλότου. Ο Οκάν ήταν αισιόδοξος για αυτό που περιέγραψε ως σπουδαία δουλειά για τη δολοφονία του Ρώσου πιλότου και την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου. Ωστόσο, άλλοι στην αίθουσα ήταν αρκετά ανήσυχοι για τις συνέπειες ενός τέτοιου περιστατικού και τις πιθανές επιπτώσεις για τον τουρκικό στρατό.

Η αποκάλυψη της ταυτότητας του Τσελίκ στο MIT από τον Μπούκερ επιβεβαιώνει μια ηχογράφηση που διέρρευσε στο YouTube τον Ιούνιο του 2021 από τον δημοσιογράφο Αχμέτ Νεσίν που έδειχνε τον Τσέλικ να παραδέχεται πως είχε εργαστεί για το τουρκικό κράτος όταν οργάνωσε την επίθεση στον καταρριφθέντα Ρώσο πιλότο και συμμετείχε στη δολοφονία του Ρώσου πιλότου μάχης Ταγματάρχη Rumyantsev Sergei Aleksandrovich.

Η ηχογράφηση, η οποία κατέγραψε μια συνομιλία μεταξύ του Τσελίκ και μιας Τουρκάλας που ονομαζόταν Ilgın Şenturk, αποκάλυψε επίσης πώς η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποίησε τζιχαντιστές μαχητές όπως ο Τσελίκ για να τροφοδοτήσει τον συριακό εμφύλιο και τον προστάτευσε από νομικά προβλήματα στην Τουρκία όταν αντιμετώπισε θέματα με το νόμο.

Στην τηλεφωνική συνομιλία, ο Τσελίκ δεν εξέφρασε καμία μεταμέλεια για ό,τι είχε κάνει και φάνηκε να αποδέχτηκε τη φυλάκιση ως υποχρέωση προς το τουρκικό κράτος μετά την εντεινόμενη ρωσική πίεση στην κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, η φυλάκισή του ήταν σύντομη. Σήμερα, υπηρετεί στα προστατευτικά στοιχεία του συμμάχου του Ερντογάν Devlet Bahçeli, του ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP).

 

Ο Alparslan Çelik (L) εργάζεται πάνω στην προστασία του συμμάχου του Προέδρου Ερντογάν, Devlet Bahçeli, ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος.

 

Ο Αλπαρσλάν Τσελίκ (L) φαίνεται να στέκεται δίπλα στον ηγέτη του MHP Devlet Bahçeli.

Το Nordic Monitor δημοσίευσε προηγουμένως μια έκθεση που επιβεβαίωσε ότι ένας Τούρκος πιλότος μαχητικού αεροσκάφους γνώριζε ότι πυροβολούσε ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος Sukhoi Su-24M στον εναέριο χώρο πάνω από την τουρκοσυριακή συνοριακή περιοχή, όταν έλαβε εντολή να ανοίξει πυρ από τον διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας, Στρατηγό Abidin Ünal, με την έγκριση της κυβέρνησης. Ο Χουλουσί Ακάρ, ο τότε αρχηγός του γενικού επιτελείου και νυν υπουργός Άμυνας, συναντήθηκε προσωπικά και συνεχάρη τον μάχιμο πιλότο του μαχητικού αεροσκάφους F-16 που είχε καταρρίψει το ρωσικό αεροσκάφος.

Στην ηχογράφηση ο Τσέλικ είπε ότι περίμενε τη σύλληψή του μετά τη δημοσίευση στα μέσα ενημέρωσης βίντεο που τον εμπλέκουν στη δολοφονία του πιλότου στη Συρία. Καυχιόταν για το πώς είχε λάβει μέρος στην τζιχάντ στη Συρία και είχε καλές σχέσεις με Τούρκους αξιωματούχους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail