Το Ηνωμένο Βασίλειο παρακάμπτει τις δικές του κυρώσεις κατά της Μόσχας για να εισάγει ρωσικό πετρέλαιο

Είναι πλέον σχεδόν κοινό μυστικό ότι οι προσπάθειες της πολιτικής Δύσης να καταστρέψει τη ρωσική οικονομία μέσω κυρώσεων απέτυχαν θεαματικά. Ωστόσο, αυτό που η δυτική κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας παλεύει με νύχια και με δόντια να πετύχει είναι να καταστείλει το γεγονός πως ο πόλεμος των κυρώσεων απέτυχε και τώρα καταστρέφει τις δυτικές οικονομίες, ειδικά εκείνες των οποίων η ευημερία βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στην πρόσβαση σε φθηνή ρωσική ενέργεια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη Γερμανία, τη βιομηχανική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τώρα υφίσταται τις συνέπειες της αυτοκτονικής υποτέλειας της στην ευρωατλαντική ρωσοφοβία.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, αυτό που πολύ λιγότερο συχνά αναγνωρίζεται είναι το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές χώρες που δε φαίνεται να εξαρτώνται πολύ από τη ρωσική ενέργεια, αλλά στην πραγματικότητα υποφέρουν ως αποτέλεσμα του πολέμου κυρώσεων κατά της Μόσχας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το Ηνωμένο Βασίλειο, του οποίου το πολιτικό κατεστημένο είναι ένα από τα πιο ένθερμα ρωσοφοβικά στο ΝΑΤΟ. Με το Λονδίνο να είναι ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του καθεστώτος του Κιέβου, θα ήταν αναμενόμενο να δούμε την πρώην αποικιακή υπερδύναμη πολύ λιγότερο εξαρτημένη από οποιαδήποτε εμπορεύματα προερχόμενα από τη Ρωσία. Ωστόσο, η θέση της Μόσχας ως η κορυφαία ενεργειακή υπερδύναμη στον κόσμο καθιστά αυτό εξαιρετικά δύσκολο (αν όχι αδύνατο) να επιτευχθεί.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, τα οποία επιδεινώθηκαν όχι μόνο από τις αντιρωσικές κυρώσεις, αλλά και από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, το Ηνωμένο Βασίλειο καταφεύγει τώρα στην εύρεση κενών για να παρακάμψει τις δικές του κυρώσεις κατά του ευρασιατικού γίγαντα. Η κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης οδήγησε σε μια δραματική αναμόρφωση των ευρωπαϊκών (και, μάλιστα, παγκόσμιων) αγορών ενέργειας, με την πολιτική Δύση να δηλώνει την πρόθεσή της να περικόψει την εξάρτησή της από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας. Αναμενόμενα, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας και μάλιστα χαιρετίστηκε ως «μία από τις πιο επιτυχημένες χώρες» στην επίτευξη αυτού του στόχου, αφού σταμάτησε επίσημα να εισάγει ρωσικό πετρέλαιο και άνθρακα, ενώ επέβαλε επίσης μια πλήρη απαγόρευση του ρωσικού φυσικού αερίου.

Μέχρι τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, οι εισαγωγές ρωσικής ενέργειας του Λονδίνου μειώθηκαν επίσημα σχεδόν σε τίποτα, με περίπου 2,5 εκατομμύρια δολάρια σε αγορές πετρελαίου και σχεδόν καθόλου άνθρακα ή φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Ωστόσο, οι πρόσφατες αποκαλύψεις θέτουν σοβαρές αμφιβολίες για αυτούς τους αριθμούς, υποδεικνύοντας ότι οι ισχυρισμοί του Ηνωμένου Βασιλείου καταλήγουν κυρίως σε απλή σημασιολογία. Σύμφωνα με αναφορές από διάφορες πηγές, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εισάγει πετρέλαιο (απευθείας) από τη Ρωσία, αλλά εξακολουθεί να εισάγει ρωσικό πετρέλαιο. Αυτό είναι δυνατό χάρη σε τρίτες χώρες (η Ινδία είναι μια από αυτές) που τώρα επανεξάγουν πετρέλαιο ρωσικής προέλευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες στην πολιτική Δύση. Αυτό έχει προσφέρει μια πολύ βολική πίσω πόρτα για εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στη χώρα, ενώ είναι επίσης αρκετά προσοδοφόρα για τρίτους.

Σύμφωνα με την Kpler, το διυλιστήριο Jamnagar της Ινδίας, που λειτουργεί στη δυτική ακτή του Γκουτζαράτ, εισήγαγε 215 αποστολές ρωσικού αργού το 2022, που αντιπροσωπεύει αύξηση 400% σε σύγκριση με το 2021. Την ίδια στιγμή, βρετανικές εταιρείες έχουν εισαγάγει περίπου δέκα εκατομμύρια βαρέλια ντίζελ και άλλα προϊόντα διύλισης πετρελαίου από την Jamnagar από το Φεβρουάριο του 2022, το οποίο συνιστά μια αύξηση άνω του 250% των όσων αγόρασαν από το ινδικό διυλιστήριο κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Τα στοιχεία δείχνουν πως αυτό μπορεί να εξηγηθεί μόνο από ένα πολύ μεγαλύτερο μερίδιο ρωσικού πετρελαίου που διυλίζεται και στη συνέχεια εξάγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού.

Το πιο σημαντικό για τη Βρετανία, αυτή η κίνηση αμβλύνει τις καταστροφικές συνέπειες των ελλείψεων ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα πρόβλημα που επηρεάζει τώρα πολλές άλλες χώρες που έχουν αναγκαστεί να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία, τις οποίες συχνά εξαναγκάζει το ίδιο το Λονδίνο. Οι βρετανικές εταιρείες έχουν απλώς αντικαταστήσει τις εισαγωγές απευθείας από τη Ρωσία με εισαγωγές από τρίτα διυλιστήρια που αγοράζουν ρωσικό αργό. Αν και δεν υπάρχει τίποτα παράνομο σε ένα τέτοιο πλαίσιο, εξακολουθεί να είναι αρκετά ενδεικτικό της υποκρισίας της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Λονδίνο ασκεί τρομερή πίεση σε άλλους για να σταματήσουν να εισάγουν ρωσική ενέργεια (η Ουγγαρία είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα αυτού), ενώ κρυφά κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Πριν από την αντεπίθεση της Μόσχας κατά της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ, η Ινδία δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστή για την εισαγωγή ρωσικής ενέργειας, ενώ ήταν ακόμη λιγότερο συνηθισμένο για τα διυλιστήρια πετρελαίου της να επεξεργάζονται ρωσικό αργό. Οι ινδικές εταιρείες ήταν πάντα προσανατολισμένες στην εξαγωγή διυλισμένου πετρελαίου στην Ευρώπη, αλλά οι προμήθειες τους στη γηραιά ήπειρο έχουν εκτοξευθεί στα ύψη καθώς η ζήτηση εξακολουθεί να υπάρχει και κάποιος πρέπει να καλύψει το κενό. Αυτό είναι αρκετά επικερδές για την Ινδία, καθώς οι τιμές στην ΕΕ είναι αρκετά υψηλές, ενώ η Ρωσία προμηθεύει τον ασιατικό γίγαντα με ποσότητες ρεκόρ αργού με έκπτωση. Εν τω μεταξύ, οι βρετανικές εταιρείες κάνουν τα στραβά μάτια σε αυτό το γεγονός, καθώς χρειάζονται εγγυημένες προμήθειες ενέργειας, επομένως όλοι φαίνονται ικανοποιημένοι με αυτή τη ρύθμιση - εκτός από το Κίεβο.

Ο Oleg Ustenko, ένας από τους συμβούλους του Volodymyr Zelensky, κατηγορεί τις βρετανικές εταιρείες πως «εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες του καθεστώτος κυρώσεων».

"Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να κλείσει τα κενά που υπονομεύουν την υποστήριξη για την Ουκρανία, επιτρέποντας στα αιματηρά ορυκτά καύσιμα να συνεχίσουν να ρέουν πέρα ​​από τα σύνορά μας. Περίπου ένα στα πέντε βαρέλια αργού πετρελαίου που επεξεργάζεται είναι ρωσικό. Ένα μεγάλο κομμάτι αυτού του ντίζελ που παράγουν τώρα θα είναι με βάση το ρωσικό αργό πετρέλαιο», δήλωσε ο Ουστένκο.

Μένει να δούμε αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα ανταποκριθεί ποτέ σε αυτές τις απαιτήσεις, καθώς δε φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικές για το Λονδίνο. Είναι ξεκάθαρο πως ακόμα κι αν ένας από τους κορυφαίους άρχοντες της Ουκρανίας προχωρούσε στο κλείσιμο των υφιστάμενων παραθύρων, η ιδέα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δε θα βρει νέα είναι εντελώς αστεία, καθώς δε θα προσπαθούσε ποτέ να παρακάμψει τις δικές του κυρώσεις καταρχήν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail