Γιατί η Ρωσία επεκτείνει την αεράμυνα μικρής εμβέλειας γύρω από τη Μόσχα;

Η αεράμυνα είναι μία από τις βασικές σύγχρονες στρατιωτικές δυνατότητες που παρέχει επαρκή προστασία στις επίγειες μονάδες, βοηθώντας τις να διατηρήσουν τις μαχητικές τους ικανότητες. Τις τελευταίες δεκαετίες, αυτά τα συστήματα έχουν γίνει ολοένα και πιο δικτυωμένα και πολυεπίπεδα, δίνοντας στους υπερασπιστές μια πληθώρα επιλογών για να καταρρίψουν εχθρικά αεροσκάφη, πυραύλους, drones, κ.λπ. Πιο πρόσφατα, οι σύγχρονοι στρατοί άρχισαν να βασίζονται σε σμήνη καλά συντονισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών που έχουν σχεδιαστεί για να προκαλέσουν κορεσμό σε μια περιοχή και να συντρίψουν την υπάρχουσα αεράμυνα. Μόνο ελάχιστες χώρες έχουν αναπτύξει και έχουν δοκιμαστεί σε μάχη συστήματα ενάντια σε τέτοια νέα επιθετικά όπλα.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Για περισσότερο από μισό αιώνα, η Ρωσία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης διαφόρων συστημάτων SAM (πύραυλοι επιφανείας-αέρος) και άλλων τύπων αεράμυνας. Αυτό που ξεκίνησε ως μια προσπάθεια να ακυρωθεί το πλεονέκτημα των δυτικών βομβαρδιστικών μεγάλης εμβέλειας στον απόηχο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σύντομα μετατράπηκε σε βασικό τομέα της αμυντικής στρατηγικής χωρίς τον οποίο είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς το σύγχρονο πόλεμο. Μέχρι τη δεκαετία του 1970, η αεράμυνα δεν επικεντρωνόταν πλέον μόνο σε εχθρικά μαχητικά αεροσκάφη ή βομβαρδιστικά, αλλά και σε βαλλιστικούς πυραύλους, ακόμη και σε διαστημικά μέσα, πολιτικά και στρατιωτικά (αν και αυτό το χάσμα φαίνεται να είναι θολό μέρα με τη μέρα, ειδικά όταν λαμβάνονται υπόψη τα έργα όπως το «Starlink» του SpaceX).

Τις τελευταίες ημέρες, τα πλάνα που τραβήχτηκαν στη Ρωσία δείχνουν πως αεράμυνα μικρού βεληνεκούς, ιδιαίτερα το θρυλικό πλέον υβριδικό σύστημα SAM-AAA (αντιαεροπορικό πυροβολικό) «Pantsir», αναπτύσσονται για την προστασία κρίσιμων περιοχών στην πρωτεύουσα της Μόσχας. Δεκάδες πηγές έχουν δημοσιεύσει τεκμήρια βίντεο και φωτογραφιών πως ορισμένα συστήματα SAM-AAA "Pantsir-S1" έχουν τοποθετηθεί πάνω από ορισμένα βασικά κτίρια στη Μόσχα, πυροδοτώντας εικασίες ότι η Ρωσία αναμένει νέες επιθέσεις από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου. Είναι πολύ πιθανό αυτό να περιλαμβάνει και την άμυνα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας Σοβιετικής κατασκευής, όπως το διαβόητο πλέον Tu-141 "Strizh" που πέταξε σχεδόν 600 χιλιόμετρα μέσω της αεράμυνας του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Κροατία στις αρχές Μαρτίου του περασμένου έτους.

Το αεροσκάφος της δεκαετίας του 1970 χρησιμοποιήθηκε επίσης κατά τις επιθέσεις του Δεκεμβρίου κατά των ρωσικών αεροπορικών βάσεων που στεγάζουν στρατηγικά βομβαρδιστικά / πυραυλοφορείς. Οι αρχικές αναφορές υποδεικνύουν πως οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου εκτόξευσαν το Tu-141, αλλά πιο πρόσφατα ευρήματα δείχνουν ότι αυτό δεν ισχύει απαραίτητα για όλες τις επιθέσεις βαθιά στη Ρωσία, με ορισμένους ειδικούς ασφαλείας να προειδοποιούν για επιθέσεις δολιοφθοράς (προφανώς, με συντονισμό της CIA) συμπεριλαμβανομένων μικρών drones που λειτουργούν από ομάδες διείσδυσης ή ακόμη και από έναν μόνο πράκτορα / εν υπνώσει πυρήνα. Όποια από τις δύο πιθανότητες είναι αληθινή, το σύστημα SAM-AAA "Pantsir" έχει αποδείξει την αξία του έναντι και των δύο τύπων επιθέσεων, καταρρίπτοντας χιλιάδες drones, πυραύλους, ρουκέτες και άλλα όπλα στη Μέση Ανατολή και πιο πρόσφατα στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του διαβόητου HIMARS.

Όλα αυτά μπορεί να είναι ο λόγος πίσω από την ενίσχυση της ρωσικής αεράμυνας σε κρίσιμα σημαντικές περιοχές, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα. Επιπλέον, ο αριθμός των ασκήσεων που περιλαμβάνουν προηγμένα συστήματα SAM λίγο έξω από τη Μόσχα έχει επίσης αυξηθεί δραματικά. Το Σαββατοκύριακο, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας το επιβεβαίωσε σε επίσημη δήλωση:

«Στην περιφέρεια της Μόσχας [περιοχή], πραγματοποιήθηκε μια εκπαίδευση με το προσωπικό της ταξιαρχίας αντιαεροπορικών πυραύλων της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας για την απόκρουση αεροπορικών επιθέσεων σε σημαντικές στρατιωτικές, βιομηχανικές και διοικητικές εγκαταστάσεις. Η άσκηση μάχης επικεντρώθηκε στην επιχείρηση ενός αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300. Καθώς βάδιζαν, οι στρατιώτες απέκρουσαν επίθεση από μια εικονική ομάδα δολιοφθοράς του εχθρού σε μια στρατιωτική συνοδεία. Κάτω από ένα προπέτασμα καπνού, η συνοδεία αεράμυνας μπόρεσε να βγει από την επίθεση και να συνεχίσει να εκπληρώνει τα καθήκοντά της».

Η πρωτεύουσα της Ρωσίας προστατεύεται από ένα από τα πιο εκτεταμένα δίκτυα αεράμυνας στον κόσμο και περιλαμβάνει επίσης συστήματα ικανά να καταρρίπτουν ICBM (διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι), εισερχόμενες κεφαλές MIRV (πολλαπλά ανεξάρτητα στοχεύσιμα οχήματα επανεισόδου), δορυφόρους και άλλα διαστημικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται από τους αντιπάλους της. Ωστόσο, αυτό δεν καθιστά τη Μόσχα απρόσβλητη από επιθέσεις δολιοφθοράς που περιλαμβάνουν τα προαναφερθέντα drones και σμήνη drones. Οι πράκτορες ύπνου που χειρίζονται μικρά drones (στρατιωτικά ή ακόμα και εμπορικά) μπορεί να είναι σε θέση να θέσουν σε κίνδυνο κρίσιμους στόχους, ιδιαίτερα στη Μόσχα, η οποία έχει εξαιρετικά υψηλή συγκέντρωση ιδρυμάτων ζωτικής σημασίας για τη Ρωσία, είτε είναι το ίδιο το κράτος, είτε η στρατιωτική, βιομηχανική της ικανότητα κτλ.

Αν και η πρωτεύουσα της χώρας δεν έχει δει ακόμη τέτοιες επιθέσεις, αυτή η πιθανότητα δεν πρέπει ποτέ να αποκλειστεί, ειδικά τώρα που το καθεστώς του Κιέβου θέλει απελπισμένα να κερδίσει τουλάχιστον κάποιες προπαγανδιστικές νίκες και να πάρει περισσότερα όπλα από την πολιτική Δύση για να έχει μια ευκαιρία ενάντια στην επερχόμενη επίθεση της Ρωσίας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα καθώς ο ρωσικός στρατός προχωρά σταθερά στο Donbass και πιο πρόσφατα στην περιφέρεια Zaporozhye (περιοχή), εκτός από εβδομάδες επιτευγμάτων γύρω από την πόλη Bakhmut/Artyomovsk στην DNR. Η Ουκρανία χούντα θα προσπαθήσει απελπιστικά να απαντήσει σε οποιαδήποτε νέα επιχείρηση μεγάλης κλίμακας από τη Ρωσία και φαίνεται ότι η Μόσχα απλώς προετοιμάζεται για αυτό το ενδεχόμενο, ειδικά τη στιγμή που η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πολιτική Δύση επεκτείνει την ολοκληρωμένη επίθεση κατά της Ρωσίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail