Πολιτικό χάος συγκλονίζει τη Βραζιλία

Το πολιτικό σενάριο της Βραζιλίας είναι όλο και πιο τεταμένο. Οι διαδηλώσεις κατά του Λούλα αυξάνονται μέρα με τη μέρα, με χιλιάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους σε πολλές πόλεις για να απαιτήσουν την ανάκληση της εκλογικής διαδικασίας του 2022. Πρόσφατα, σε μια πράξη βανδαλισμού και περιφρόνησης για τις πιο βασικές αξίες του πολίτη, μαχητές υπέρ του Μπολσονάρο εισέβαλαν στη Μπραζίλια, καταστρέφοντας δημόσια κτίρια και τις εγκαταστάσεις της εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας. Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση Λούλα έδωσε μια σκληρή απάντηση στους εμπλεκόμενους, τιμωρώντας τους διαδηλωτές και παρεμβαίνοντας στην περιφερειακή πολιτική της Μπραζίλια.

Lucas Leiroz, ερευνητής Κοινωνικών Επιστημών στο Rural Federal University of Rio de Janeiro. γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ομοσπονδιακή Περιφέρεια της Μπραζίλια έγινε στόχος σκηνών ερήμωσης στις 8 Ιανουαρίου. Χιλιάδες υποστηρικτές του Μπολσονάρο - που συνήθως αναφέρονται ως "Μπολσοναριστές" - επιτέθηκαν στο Κοινοβούλιο, στο Ανώτατο Δικαστήριο και στο Παλάτι Planalto - την έδρα των Τριών Κλάδων της Δημοκρατίας. Ιστορικά έργα τέχνης που φυλάσσονταν στο χώρο καταστράφηκαν επίσης, δημιουργώντας ένα πραγματικό σκηνικό βαρβαρότητας.

Η πλειονότητα των μαχητών φορούσε φανέλες από την ομάδα ποδοσφαίρου της Βραζιλίας και κρατούσε σημαίες της Βραζιλίας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ - κάτι που έχει ήδη γίνει συνηθισμένο στις διαδηλώσεις των Μπολσοναριστών. Όπως και σε άλλες διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, οι Μπολσοναριστές απαίτησαν στη Μπραζίλια το τέλος της κυβέρνησης Λούλα και την έκκληση για νέες εκλογές. Ορισμένοι πιο ριζοσπαστικοί αγωνιστές ζήτησαν στρατιωτική επέμβαση - η οποία είναι επίσης μια κοινή ατζέντα μεταξύ των Βραζιλιάνων δεξιών. Η εισβολή διήρκεσε λίγες ώρες, αλλά οι αρχές ανέκτησαν τον έλεγχο της κατάστασης πριν το τέλος της ημέρας.

Στην πραγματικότητα, αν η πρόθεση των Μπολσοναριστών ήταν να αποδυναμώσουν την κυβέρνηση Λούλα, το σχέδιο απέτυχε. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, με ευρεία υποστήριξη από τα εθνικά μέσα ενημέρωσης και τις διεθνείς αρχές, ανέλαβε τον έλεγχο της κατάστασης με σκληρά μέτρα για τη διασφάλιση του νόμου και της τάξης. Όχι μόνο απωθήθηκαν οι διαδηλωτές, αλλά εκατοντάδες από αυτούς εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν.

Ο Λούλα υπέγραψε διάταγμα για την επιβολή ομοσπονδιακής παρέμβασης στη δημόσια ασφάλεια της Μπραζίλια, λαμβάνοντας εξαιρετικά μέτρα για τη διασφάλιση της τάξης και τον τερματισμό των βανδαλισμών. Λαμβάνονται επίσης μέτρα για την παραβίαση του τηλεφωνικού απορρήτου και εις βάθος έρευνες πληροφοριών προκειμένου να εντοπιστούν όλοι οι ένοχοι για την εισβολή, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών χορηγών της.

Πράγματι, οι μαζικές διαδηλώσεις στη Μπραζίλια δεν είναι συνηθισμένες. Η πρωτεύουσα της Βραζιλίας έχει μια αστική δομή που δεν επιτρέπει μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις για να πιέσουν τις αρχές που εργάζονται εκεί. Η απομόνωση των πολιτικών και των κυβερνητικών εγκαταστάσεων ήταν ακριβώς ο κεντρικός στόχος του αρχιτεκτονικού έργου της Μπραζίλια τη δεκαετία του 1960.

Πριν, όταν η πρωτεύουσα ήταν στο Ρίο ντε Τζανέιρο, οι ομοσπονδιακές εγκαταστάσεις ήταν εύκολα προσβάσιμες στον πληθυσμό, επιτρέποντας μαζικές διαδηλώσεις και κοινωνικό χάος. Η Μπραζίλια είναι χτισμένη διαφορετικά, με διαδρομές πρόσβασης που είναι πολύ περιορισμένες και εύκολα μπλοκαρισμένες από τις αρχές, έτσι ώστε μεγάλες κινητοποιήσεις εκεί μπορούν να γίνουν μόνο σε περίπτωση αμέλειας ή κακής συνεννόησης της αστυνομίας.

Αυτό οδήγησε τη βραζιλιάνικη κυβέρνηση να προσδιορίσει τους επικεφαλής της δημόσιας διοίκησης στη Μπραζίλια ως Μπολσοναριστές που συμπράττουν με τις διαδηλώσεις, τους απέλυσαν από τα γραφεία τους και αναδιατύπωσαν τη διοικητική δομή της πόλης με κάποιους συμμάχους της νέας κυβέρνησης. Τα βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης υιοθέτησαν αυτή την ομιλία ως επίσημη και αναφέρθηκαν στους πρώην αρχηγούς της αστυνομίας της Μπραζίλια ως Μπολσοναριστές, ενισχύοντας τον συνασπισμό για την υποστήριξη των μέτρων του Λούλα.

Από την άλλη πλευρά, οι ηγέτες των δεξιών κομμάτων στη Βραζιλία ισχυρίζονται πως υπήρξε κάποιο είδος «επιχείρησης ψευδούς σημαίας [προβοκάτσια]», όπου οι αρχές θα είχαν εσκεμμένα επιτρέψει τον βανδαλισμό της οργισμένης μάζας ακριβώς για να τονώσουν τη ριζοσπαστικοποίηση της κυβέρνησης Λούλα. Ο πόλεμος των αφηγήσεων δε φαίνεται να τελειώνει σύντομα.

Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό, ωστόσο, δεν είναι η πολιτική θέση των πρώην αρχηγών της αστυνομίας της Μπραζίλια, αλλά αυτό που ακολουθεί. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας και τα μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν επισήμως τους διαδηλωτές ως «τρομοκράτες», γεγονός που εγείρει μια σειρά ερωτημάτων. Ενώ αναμφίβολα υπήρξαν βανδαλισμοί και μια σειρά από αξιοθρήνητες ενέργειες, ο χαρακτηρισμός αυτών των πράξεων ως «τρομοκρατίας» είναι αμφισβητήσιμος και δικαιολογεί κάθε είδους έκτακτα μέτρα. Για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ισχύουν έκτακτες ενέργειες που δικαιολογούν την παραβίαση των νομοθετικών-συνταγματικών κανόνων για την αποκατάσταση της τάξης.

Ορισμένοι επικριτές του Λούλα φοβούνται ότι η νέα κυβέρνηση θα διαπράξει καταχρήσεις και θα κάνει το διάταγμα της 8ης Ιανουαρίου ένα είδος βραζιλιάνικου «Πατριωτικού Νόμου». Αυτή η κριτική είναι έγκυρη και οι ενέργειες πρέπει να παρακολουθούνται για να μη γίνουν καταχρήσεις, αλλά το πιο σημαντικό, αντί να επικρίνουμε τα μέτρα του Λούλα, είναι να βρεθούν οι απαραίτητοι μηχανισμοί για να ηρεμήσει η χώρα.

Η Βραζιλία είναι απολύτως διχασμένη, πολωμένη και τεταμένη. Από τη μια πλευρά, ριζοσπάστες μπολσοναριστές που δεν αποδέχονται την ήττα του πρώην προέδρου, από την άλλη, ομοίως ριζοσπάστες αγωνιστές υπέρ του Λούλα - που τώρα ζητούν ακόμη και λαϊκή κινητοποίηση για να «σταματήσουν» τους δεξιούς διαδηλωτές. Ως αποτέλεσμα, η Βραζιλία παραμένει φλεγόμενη από τον πολιτικό κομματισμό, χωρίς πραγματική ανησυχία για ένα έργο για το κράτος της Βραζιλίας που ξεπερνά τους ιδεολογικούς και κομματικούς ανταγωνισμούς.

Ο Λούλα προσπαθεί να βρει τους υπεύθυνους για τις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα. Κατηγορεί τον Μπολσονάρο ως υποκινητή των ενεργειών και έχει λάβει ακόμη και υποστήριξη από βασικά μέλη του Αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος, που τώρα ζητούν από την Ουάσιγκτον να «εκδώσει» τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας που βρίσκεται στις ΗΠΑ από το Δεκέμβριο. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη μήνυση που να νομιμοποιεί μια τέτοια «έκδοση» και η συνέχιση της προσπάθειας ανεύρεσης «ενόχων» είναι ίσως απλώς ένας τρόπος για περαιτέρω εμβάθυνση της πόλωσης.

Η μεγάλη πρόκληση του Λούλα δεν θα είναι να τιμωρήσει τα μέλη της πρώην κυβέρνησης, ούτε καν να βάλει τέλος στη ριζοσπαστική δεξιά στη χώρα. Το μεγάλο του καθήκον είναι να ξεπεράσει την κοινωνική εχθρότητα και να βρει έναν τρόπο να ειρηνεύσει τη Βραζιλία. Ίσως, το να αποκαλούμε χιλιάδες Βραζιλιάνους πολίτες «τρομοκράτες» δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό. Αναμφίβολα, οι βανδαλισμοί πρέπει να τιμωρούνται, αλλά ο απώτερος στόχος πρέπει να είναι η εθνική συμφιλίωση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail