Η Κίνα εδραιώνει τη θέση της στη Μέση Ανατολή

pixabay / apriltan18
Όταν ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping έφτασε στη Σαουδική Αραβία στις 7 Δεκεμβρίου για την πρώτη του επίσκεψη από το 2016, έγινε δεκτός με μια πλούσια δεξίωση. Μαχητικά αεροσκάφη συνόδευσαν το αεροπλάνο του στον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας, στρώθηκε ένα μωβ χαλί και βάρεσαν κανόνια. Ο ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MBS), καλωσόρισε τον Σι την επόμενη μέρα με μια τελετή, κατά την οποία το αυτοκίνητο του Σι συνοδευόταν από έφιππα μέλη της Βασιλικής Φρουράς της Σαουδικής Αραβίας και με τις σημαίες των δύο χωρών, ενώ ακολούθησε συμπόσιο καλωσορίσματος.

Judith Bergman - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η αντίθεση με τη χαμηλών τόνων υποδοχή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον περασμένο Ιούλιο δύσκολα θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη. Ο Μπάιντεν πήρε ένα μακροχρόνιο σύμμαχο, τη Σαουδική Αραβία, και, επαναλαμβάνοντας ότι θα έκανε το βασίλειο «έθνος παρία», δημιούργησε έναν αντίπαλο.

«Το να σιωπά ένας Αμερικανός πρόεδρος για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν συνάδει με το ποιοι είμαστε και το ποιος είμαι εγώ», είπε ο Μπάιντεν. Η ίδια ανησυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα δε φαίνεται να τον ενοχλεί, ωστόσο, όταν πρόκειται για την Κίνα ή το Ιράν, των οποίων το ιστορικό όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι τουλάχιστον τόσο άσχημο όσο και της Σαουδικής Αραβίας, αν όχι χειρότερο.

Η Κίνα πήδηξε για να καλύψει το κενό.

Η Σαουδική Αραβία δεν είναι μόνο ένας από τους σημαντικότερους προμηθευτές ενέργειας της Κίνας -- μια κορυφαία αμερικανική βιομηχανία που η κυβέρνηση Μπάιντεν εγκατέλειψε την πρώτη μέρα -- αλλά το βασίλειο είναι επίσης ένας σημαντικός κρίκος στην Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας (BRI) -- γιγαντιαίο παγκόσμιο αναπτυξιακό έργο που ξεκίνησε ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping το 2013 για να οικοδομήσει ένα οικονομικό δίκτυο και ένα δίκτυο υποδομών που συνδέει την Ασία με την Ευρώπη, την Αφρική και πέρα ​​από αυτήν. Το BRI επιδιώκει δραματικά να ενισχύσει την παγκόσμια επιρροή της Κίνας από την Ανατολική Ασία έως την Ευρώπη, κάνοντας τις χώρες σε όλο τον κόσμο να εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την Κίνα. Στο πλαίσιο του BRI, η Κίνα έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με 20 αραβικές χώρες.

Η Κίνα είναι επίσης ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Σαουδικής Αραβίας -- μια συμφωνία που επεκτείνεται στην στρατιωτική συνεργασία, την οποία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Κίνας, Wei Fenghe, και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid bin Salman, συμφώνησαν να ενισχύσουν τον Ιανουάριο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Xi, προωθώντας τη συνεχή επέκταση και εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, η Σαουδική Αραβία και η Κίνα υπέγραψαν μια σειρά στρατηγικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης μιας "συνολικής στρατηγικής συμφωνίας εταιρικής σχέσης" και μια άλλη με την Huawei Technologies για το cloud computing, τα κέντρα δεδομένων και την κατασκευή υψηλής - τεχνολογικά συγκροτήματα σε πόλεις της Σαουδικής Αραβίας. Οι δύο χώρες υπέγραψαν επίσης πολυάριθμες συμφωνίες για την ενέργεια υδρογόνου, την εκπαίδευση στην κινεζική γλώσσα, την ψηφιακή οικονομία και ένα «σχέδιο ευθυγράμμισης» μεταξύ του κινεζικού BRI και του προγράμματος οικονομικής διαφοροποίησης της Σαουδικής Αραβίας.

Οι κινεζικές και οι σαουδαραβικές εταιρείες υπέγραψαν επιπλέον 34 συμφωνίες για επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια, τεχνολογία πληροφοριών, υπηρεσίες cloud, μεταφορές, κατασκευές και άλλους τομείς, αξίας περίπου 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στη σαουδαραβική εφημερίδα Al Riyadh , ο Xi περιέγραψε την επίσκεψή του στο βασίλειο ως εγκαινίαση «μιας νέας εποχής στις σχέσεις της Κίνας με τον αραβικό κόσμο, με τα αραβικά κράτη του Κόλπου και με τη Σαουδική Αραβία». Τόνισε επίσης τις εισβολές που έκανε η Κίνα στη Μέση Ανατολή τα τελευταία χρόνια:

«Η Κίνα έχει δημιουργήσει ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση με 12 αραβικά κράτη και έχει υπογράψει έγγραφα για τη συνεργασία Belt and Road με 20 αραβικά κράτη».

Στο τέλος της επίσκεψης του Xi στη Σαουδική Αραβία, συμμετείχε σε δύο εναρκτήριες συνόδους κορυφής, τις οποίες περιέγραψε ως «γεγονότα ορόσημο στην ιστορία των σχέσεων Κίνας-Αραβίας»: τη σύνοδο κορυφής Κίνας-Αραβίας και τη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας Κίνας-Κόλπου (GCC).

Η επίσκεψη της Κίνας στη Σαουδική Αραβία και οι δύο σύνοδοι κορυφής μπορούμε να πούμε πως αντιπροσωπεύουν μια κορύφωση, μέχρι στιγμής, των προσπαθειών της Κίνας να καταλάβει τη Μέση Ανατολή: μη βίαια μέσα για την απόκτηση εξουσίας σε ολόκληρη την περιοχή, όπως περιγράφεται από τον Δρ Μορντεχάι Τσαζίζ, συγγραφέα του βιβλίου, China's Middle East Diplomacy: The Belt and Road Strategic Partnership:

"Η σύνδεση μεταξύ του BRI και των στρατηγικών συνεργασιών που δημιουργεί στην περιοχή... της επιτρέπει να καταλάβει σταδιακά την περιοχή χωρίς να δημιουργεί εντάσεις με τις ΗΠΑ ή τη Δύση. Με άλλα λόγια, το BRI είναι ένα εξελιγμένο κινεζικό σχέδιο για τη μεταφορά της ηγεμονίας από τη Δύση και τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα χωρίς πόλεμο ή σύγκρουση».

Στη Σύνοδο Κορυφής Κίνας-GCC στις 9 Δεκεμβρίου, ο Σι είπε στους ηγέτες του Αραβικού Κόλπου ότι η Κίνα θα εργαστεί για να αγοράσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο από αυτούς και να πληρώσει σε κινεζικό γιουάν, μια κίνηση που έχουν συζητήσει προηγουμένως η Κίνα και η Σαουδική Αραβία. Μια τέτοια αλλαγή θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις ΗΠΑ, ειδικά εάν επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρο τον Κόλπο. Η χρήση του γιουάν θα ενίσχυε σημαντικά την Κίνα στη φιλοδοξία της να ενισχύσει το γιουάν, αποδυναμώνοντας ταυτόχρονα την κατάσταση του δολαρίου ΗΠΑ ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος -- και ενδεχομένως αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τις ΗΠΑ διεθνώς. Η θέση του δολαρίου ΗΠΑ εξαρτάται από την κυριαρχία του στις παγκόσμιες αγορές, ιδιαίτερα στην αγορά πετρελαίου, όπου το 80% των πωλήσεων πραγματοποιείται σε δολάρια ΗΠΑ.

Ο Σι, στην ομιλία του προς τους ηγέτες του Αραβικού Κόλπου στη σύνοδο κορυφής Κίνας-ΣΣΚ, είπε ότι τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια η Κίνα θα συνεργαστεί με τις χώρες του Κόλπου σε μια σειρά από τομείς προτεραιότητας που θα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Πανδιάστατη ενεργειακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της διευθέτησης του εμπορίου πετρελαίου και φυσικού αερίου σε γιουάν. «Ειρηνική χρήση» της πυρηνικής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας κέντρου επίδειξης πυρηνικής ασφάλειας Κίνας-GCC· τη χρηματοοικονομική και επενδυτική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της σύστασης κοινής επενδυτικής επιτροπής, φόρουμ Κίνας-GCC για τη βιομηχανική και επενδυτική συνεργασία και την εμβάθυνση της συνεργασίας στα ψηφιακά νομίσματα· επέκταση νέων τομέων συνεργασίας για την καινοτομία, την επιστήμη και την τεχνολογία με την Κίνα, δημιουργία κέντρων μεγάλων δεδομένων και υπολογιστικού νέφους στις χώρες του Κόλπου, ενίσχυση της τεχνολογικής συνεργασίας 5G και 6G και δημιουργία μηχανισμού συνεργασίας Κίνας-GCC στη μετεωρολογική επιστήμη και τεχνολογία· αεροδιαστημική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής δημιουργίας κοινού κέντρου Κίνας-GCC για την εξερεύνηση της Σελήνης και του βαθέως διαστήματος.

Τέλος, ο Σι Τζινπίνγκ ανέφερε τη χρήση της ήπιας δύναμής της από την Κίνα για να αυξήσει την επιρροή της «καλλιεργώντας νέα σημεία στη γλωσσική και πολιτιστική συνεργασία». Είπε ότι η Κίνα θα «συνεργαστεί» με 300 πανεπιστήμια και σχολεία μέσης και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις χώρες του GCC για την εκπαίδευση της κινεζικής γλώσσας και θα συνεργαστεί με χώρες του GCC για τη δημιουργία κέντρων εκμάθησης και εξετάσεων κινεζικής γλώσσας και διαδικτυακών μαθημάτων κινεζικών. Πρότεινε επίσης ένα φόρουμ γλώσσας και πολιτισμού Κίνας-GCC και τη δημιουργία «μιας δίγλωσσης βιβλιοθήκης για ανθρώπους με ανθρώπους και πολιτιστικές ανταλλαγές και αμοιβαία μάθηση».

Στη Σύνοδο Κορυφής Κίνας-GCC, ο Σι δεν παρέλειψε να αναφέρει τα βήματα που έχει κάνει η Κίνα για την απόκτηση επιρροής στη Μέση Ανατολή.

«Η Κίνα και τα αραβικά κράτη έδωσαν το παράδειγμα για τη συνεργασία Νότου-Νότου για την επιδίωξη αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας. Οι δύο πλευρές έχουν δημιουργήσει 17 μηχανισμούς συνεργασίας στο πλαίσιο του Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας-Αραβικών Κρατών. Την τελευταία δεκαετία, το εμπόριο μας αυξήθηκε κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, με συνολικό όγκο που ξεπερνά τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια· οι άμεσες επενδύσεις της Κίνας στα αραβικά κράτη αυξήθηκαν κατά 2,6 φορές, με το απόθεμα επενδύσεων να φτάνει τα 23 δισεκατομμύρια δολάρια· έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 200 έργα Belt and Road, από τα οποία ωφελούνται σχεδόν δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι των δύο πλευρών».

Η επίσκεψη του Xi στη Σαουδική Αραβία και οι συναντήσεις του με ηγέτες αραβικών κρατών στις δύο συνόδους κορυφής που προαναφέρθηκαν έδειξαν την επιρροή που ασκεί η Κίνα στη Μέση Ανατολή, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες προειδοποιούσαν για την επιρροή της Κίνας στο η περιοχή.

"Έχουμε υπόψη την επιρροή που προσπαθεί να αναπτύξει η Κίνα σε όλο τον κόσμο. Η Μέση Ανατολή είναι σίγουρα μία από εκείνες τις περιοχές όπου θέλουν να εμβαθύνουν το επίπεδο επιρροής τους", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, στους δημοσιογράφους το Δεκέμβριο. 2022. «Πιστεύουμε πως πολλά από τα πράγματα που προσπαθούν να επιδιώξουν και ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να το επιδιώξουν [sic] δε συμβάλλουν στη διατήρηση της τάξης που βασίζεται σε διεθνείς κανόνες...Δε ζητάμε από τα έθνη να επιλέξουν μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, αλλά όπως έχει πει πολλές φορές ο πρόεδρος, πιστεύουμε πως σε αυτόν τον στρατηγικό ανταγωνισμό οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σίγουρα έτοιμες να ηγηθούν».

"Ανταγωνισμός"; Ο Σι Τζινπίνγκ δεν έχει κρύψει τις επιθυμίες του να «αντικαταστήσει την Αμερική ως Παγκόσμια Υπερδύναμη» οικονομικά, στρατιωτικά, διπλωματικά και τεχνολογικά έως το 2049. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να είναι «καλά προετοιμασμένες να ηγηθούν», αλλά ηγούνται; Οι προειδοποιήσεις του Kirby, δυστυχώς, είναι πολύ λίγες, πολύ αργά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail