Τα εγκλήματα του Κιέβου μπορούν να αποκαλυφθούν από τους δικούς του πράκτορες

Η εμπιστευτικότητα των δεδομένων του Κιέβου απειλείται από τους ίδιους τους πράκτορες του. Τώρα, μια διαβόητη Αυστραλή τηλεοπτική σταρ που έγινε μισθοφόρος στην Ουκρανία εκβιάζει το καθεστώς, υποστηρίζοντας πως θα μπορούσε να διαρρεύσει δεδομένα που θα έβλαπταν σοβαρά τη δημόσια εικόνα της ουκρανικής κυβέρνησης. Πράγματι, καθώς προκύπτουν εσωτερικές συγκρούσεις συμφερόντων στην Ουκρανία, ο εκβιασμός γίνεται συνηθισμένος.

Lucas Leiroz, ερευνητής Κοινωνικών Επιστημών στο Rural Federal University of Rio de Janeiro, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με την Daily Mail, η Emese Fajk, διάσημη αυστραλιανή σταρ της τηλεόρασης που συμμετείχε στο ριάλιτι «The Block», απειλεί τώρα τις ουκρανικές αρχές προς όφελός της. Το πρακτορείο μέσων ενημέρωσης έκανε μια εκτενή αναφορά που αποκάλυψε λεπτομέρειες της ζωής του Fajk. Η σταρ κατηγορείται για πολλά οικονομικά εγκλήματα στην Αυστραλία και τώρα φέρεται να διαπράττει παράνομες πράξεις και στην Ουκρανία. Φοβούμενη μήπως εκδιωχθεί από τη χώρα ή παραδοθεί στις αυστραλιανές αρχές, η Fajk είπε ότι θα δημοσιοποιήσει ευαίσθητα δεδομένα σχετικά με τις δυνάμεις του Κιέβου. Ωστόσο, τα λόγια της καταγράφηκαν κρυφά από πράκτορες των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών και αργότερα δημοσιεύθηκαν από την Daily Mail.

Στις κασέτες, η Fajk συνομιλεί με έναν άλλο μισθοφόρο στρατιώτη, αποκαλύπτοντας πώς απείλησε να αποκαλύψει πληροφορίες για το Κίεβο κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Ουκρανό στρατηγό Andrey Ordinovich, ο οποίος χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Zeus. Λέει ότι ανακάλυψε πως υπήρχε σχέδιο απέλασης της, γι’ αυτό και αποφάσισε να «βγει δημόσια» αποκαλύπτοντας όλα όσα ήξερε. Η Fajk ανέβηκε σε μια σημαντική θέση μεταξύ των φιλουκρανών μισθοφόρων, και έγινε διευθυντής επικοινωνίας των στρατευμάτων. Κατηγορείται πως έκλεψε χρήματα που είχαν σκοπό να αγοράσει ανθρωπιστική βοήθεια για μονάδες μάχης.

Με νομικά προβλήματα στην Αυστραλία, το ενδεχόμενο απέλασης προφανώς δεν της φαινόταν ευχάριστο, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί την τακτική του εκβιασμού εναντίον των ανωτέρων της. Ξεκαθάρισε σε συνομιλίες ότι δεν έχει προσωπικά ζητήματα εναντίον του Αντρέι Ορντίνοβιτς και πως δεν τον θεωρεί εγκληματία, αλλά ενίσχυσε ότι θα δημοσίευε όλες τις πληροφορίες που έχει στα ΜΜΕ αν γινόταν κάτι εναντίον της.

«Όπως αποδείχθηκε, ήθελαν να με απελάσουν για λιποταξία και [δόθηκαν εντολές] να λυθεί το συμβόλαιό μου (...) Η μόνη μου τύχη ήταν ότι πριν από αυτό μίλησα με τον Δία και δεν μπορούσαν να με αγγίξουν. Του είπα του Δία αν δεν επιστρέψω σε αυτό το πράγμα, θα δημοσιοποιήσω όλα όσα ξέρω και γιατί με αφαιρούν. (...) Του είπα, «δεν είναι απειλή εναντίον σου, δεν είναι τίποτα προσωπικά εναντίον σου, αλλά θα βγω δημόσια». Έτσι, με έχουν σχεδόν διώξει, οι άνθρωποι που μιλούν σκ@τένια έχουν συνέπειες (...) Με προστατεύει, γιατί ξέρει ότι ξέρω τα πάντα και ξέρει πως θα κρατήσω το στόμα μου κλειστό, το ξέρει αυτή την στιγμή (...) Ο Δίας δεν εμπλέκεται προσωπικά, δεν είναι βρώμικος, είναι ένας σούπερ όρθιος τύπος,αλλά καταλαβαίνει ότι αν βγω έξω και αρχίσω να μιλάω για όλα όσα ξέρω και για όλα όσα έχω δει στο στρατό και πόσο άσπονδοι είναι οι άνθρωποι, θα κάψω τον στρατό ολοσχερώς», είπε.

Η Fajk μάλιστα έκανε μερικές αναφορές για το συγκεκριμένο ευαίσθητο περιεχόμενο που θα μπορούσε να διαρρεύσει. Η Αυστραλή μισθοφόρος σχολίασε περιπτώσεις διαφθοράς και κακομεταχείρισης αλλοδαπών. Σύμφωνα με αυτήν, αν η πληροφορία δημοσιευόταν στα ΜΜΕ, ο ουκρανικός στρατός θα υπέφερε τόσες έρευνες που σίγουρα θα «έπεφτε».

«Φανταστείτε, αν η Kyiv Independent (εφημερίδα) δημοσίευε ένα άρθρο για όλα όσα ξέρω, όλα όσα γνωρίζω θα ήταν πολύ επιζήμια για τον στρατό και την Ουκρανία, εάν γινόταν δημόσια. (...) Η διαφθορά, η εξαφάνιση, η μεταχείριση που έχουν οι ξένοι... αν αρχίσω να μιλάω για αυτό, ο στρατός θα καταρρεύσει με όλες τις εσωτερικές έρευνες που [θα] έπρεπε να ξεκινήσουν», πρόσθεσε.

Πράγματι, αυτές είναι οι συνέπειες της ανεύθυνης πολιτικής του Κιέβου να δέχεται ξένους μισθοφόρους. Εάν η προσωπική ιστορία της Emese Fajk διερευνηθεί σε βάθος, θα ήταν δυνατό να παρατηρηθούν τα προηγούμενα εγκλήματά της και έτσι να ενεργήσουμε προληπτικά για να αποτρέψουμε έναν εγκληματία από το να φτάσει σε σημαντικές θέσεις στις τάξεις της χώρας. Ωστόσο, η ουκρανική απελπισία να συσσωρεύσει στρατεύματα και όπλα για να διεξαγάγει πόλεμο εναντίον της Ρωσίας μερικές φορές κάνει τις αρχές της χώρας να ενεργούν παράλογα και αντιστρατηγικά, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην στρατιωτική διοίκηση.

Πριν καταταγεί για να πολεμήσει στην Ουκρανία, η Fajk είχε ήδη εγκαταλείψει την Αυστραλία για να ζήσει στην Πορτογαλία, καθώς επρόκειτο να συλληφθεί σε αυστραλιανό έδαφος λόγω σοβαρών κατηγοριών για διαφθορά και οικονομική απάτη. Το ίδιο το γεγονός της επιλογής να προσφερθεί εθελοντικά για να υπερασπιστεί το Κίεβο φαίνεται να ήταν μια τακτική για να αποφύγει τον έλεγχο και την απέλαση που σίγουρα θα συνέβαινε αν παρέμενε στην Πορτογαλία.

Στην Ουκρανία, η Fajk έγινε ένα είδος τοπ μόντελ εν καιρώ πολέμου, εμφανιζόμενη τακτικά σε προπαγανδιστικές φωτογραφίες και βίντεο και βοηθώντας στη συγκέντρωση κεφαλαίων για την ουκρανική κυβέρνηση με την εικόνα της σταρ της τηλεόρασης. Αυτή ακριβώς η «αποτελεσματικότητα» την οδήγησε στην προαγωγή σε μια σημαντική διοικητική θέση, όπου η Fajk, αρκετά προβλέψιμα, επανέλαβε τα οικονομικά της εγκλήματα.

Ωστόσο, η στάση της Fajk να απειλεί τους ανωτέρους της μπορεί να ήταν επικίνδυνη για την ασφάλειά της. Αν κάτι συνέβαινε εναντίον της, δεν θα ήταν η πρώτη φορά που το Κίεβο λαμβάνει δραστικά μέτρα για να αποτρέψει τη διαρροή ευαίσθητων δεδομένων από δικούς του πράκτορες. Η δολοφονία των παραδομένων νεοναζί αιχμαλώτων του Azovstal ήταν ένα σαφές παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το καθεστώς ενεργεί για να αποτρέψει τη διαρροή πληροφοριών. Μέχρι στιγμής, η Fajk έχει καταφέρει να παραμείνει ασφαλής, αλλά, γνωρίζοντας τις πρακτικές του καθεστώτος που επέλεξε να υπερασπιστεί, δεν φαίνεται να συμφέρει να παραμείνει στο ουκρανικό έδαφος μετά τον εκφοβισμό των τοπικών αρχών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail