Πώς η Blackrock πυροδότησε την παγκόσμια ενεργειακή κρίση

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι μπερδεμένοι με την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, με τις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα να εκτοξεύονται ταυτόχρονα και ακόμη και να αναγκάζουν σε κλείσιμο μεγάλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων όπως χημικών προϊόντων ή αλουμινίου ή χάλυβα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν και η ΕΕ επέμειναν ότι όλα οφείλονται στις στρατιωτικές ενέργειες του Πούτιν και της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά αυτό δεν ισχύει. Η ενεργειακή κρίση είναι μια μακροχρόνια σχεδιασμένη στρατηγική των δυτικών εταιρικών και πολιτικών κύκλων για να διαλύσουν τις βιομηχανικές οικονομίες στο όνομα μιας δυστοπικής Πράσινης Ατζέντας. Αυτό έχει τις ρίζες του στην περίοδο αρκετά πριν από το Φεβρουάριο του 2022, όταν η Ρωσία ξεκίνησε την στρατιωτική της δράση στην Ουκρανία.

F. William Engdahl - globalresearch.ca / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Blackrock σπρώχνει το ESG

Τον Ιανουάριο του 2020, παραμονές των οικονομικά και κοινωνικά καταστροφικών lockdowns, ο Διευθύνων Σύμβουλος του μεγαλύτερου επενδυτικού ταμείου στον κόσμο, ο Larry Fink της Blackrock, εξέδωσε μια επιστολή προς τους συναδέλφους της Wall Street και τους εταιρικούς διευθυντές για το μέλλον των επενδυτικών ροών. Στο έγγραφο, με μετριοπαθή τίτλο «A Fundamental Reshaping of Finance», ο Fink, ο οποίος διαχειρίζεται το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο στον κόσμο με περίπου 7 τρισεκατομμύρια $ τότε υπό διαχείριση, ανακοίνωσε μια ριζική αποχώρηση για εταιρικές επενδύσεις. Τα χρήματα θα «πρασίνιζαν». Στην επιστολή του για το 2020 που ακολούθησε ο Φινκ δήλωσε:

«Στο εγγύς μέλλον – και νωρίτερα από ό,τι αναμένουν οι περισσότεροι – θα υπάρξει σημαντική ανακατανομή κεφαλαίων… Ο κίνδυνος του κλίματος είναι επενδυτικός κίνδυνος». Περαιτέρω δήλωσε: «Κάθε κυβέρνηση, εταιρεία και μέτοχος πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή». 

Σε ξεχωριστή επιστολή προς τους πελάτες επενδυτών της Blackrock, ο Fink παρέδωσε τη νέα ατζέντα για την επένδυση κεφαλαίων. Δήλωσε πως η Blackrock θα αποχωρήσει από ορισμένες επενδύσεις με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα, όπως ο άνθρακας, η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας για τις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες. Πρόσθεσε ότι η Blackrock θα εξετάσει νέες επενδύσεις σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα για να καθορίσει την τήρησή τους στη «βιωσιμότητα» της Ατζέντας του ΟΗΕ 2030.

Ο Φινκ κατέστησε σαφές πως το μεγαλύτερο ταμείο στον κόσμο θα αρχίσει να αποεπενδύει σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα. «Με την πάροδο του χρόνου», έγραψε ο Fink, «οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις που δεν ανταποκρίνονται στα ενδιαφερόμενα μέρη και δεν αντιμετωπίζουν τους κινδύνους βιωσιμότητας θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενο σκεπτικισμό από τις αγορές και, στη συνέχεια, υψηλότερο κόστος κεφαλαίου». Πρόσθεσε πως, «Η κλιματική αλλαγή έχει γίνει καθοριστικός παράγοντας στις μακροπρόθεσμες προοπτικές των εταιρειών… βρισκόμαστε στο χείλος μιας θεμελιώδους αναμόρφωσης των οικονομικών». [ii]

Από εκείνο το σημείο και μετά η λεγόμενη επένδυση ESG, η τιμωρία των εταιρειών που εκπέμπουν CO2 όπως η ExxonMobil, έχει γίνει όλη η μόδα μεταξύ των hedge funds και των τραπεζών της Wall Street και των επενδυτικών κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των State Street και Vanguard. Τέτοια είναι η δύναμη της Blackrock. Ο Fink μπόρεσε επίσης να δεσμεύσει τέσσερα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ExxonMobil να τερματίσουν τις επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της εταιρείας.

Η επιστολή Fink του Ιανουαρίου 2020 ήταν μια κήρυξη πολέμου από μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ενάντια στη συμβατική βιομηχανία ενέργειας. Η BlackRock ήταν ιδρυτικό μέλος της Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) και έχει υπογράψει το UN PRI—Principles for Responsible Investing, ένα δίκτυο επενδυτών που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ που ωθούν τις επενδύσεις μηδενικού άνθρακα χρησιμοποιώντας τα εξαιρετικά διεφθαρμένα ESG κριτήρια— Περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί παράγοντες και παράγοντες διακυβέρνησης στις επενδυτικές αποφάσεις. Δεν υπάρχει αντικειμενικός έλεγχος επί των πλαστών δεδομένων για το ESG μιας εταιρείας. Επίσης η Blackrock υπέγραψε τη δήλωση του Βατικανού για το 2019 υπέρ των καθεστώτων τιμολόγησης του άνθρακα. Η BlackRock το 2020 εντάχθηκε επίσης στο Climate Action 100, ένα συνασπισμό σχεδόν 400 διαχειριστών επενδύσεων που διαχειρίζονται 40 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Με αυτή τη μοιραία επιστολή του CEO του Ιανουαρίου 2020, ο Larry Fink ξεκίνησε μια κολοσσιαία αποεπένδυση στον παγκόσμιο τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Συγκεκριμένα, την ίδια χρονιά ο Fink της BlackRock διορίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του δυστοπικού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Klaus Schwab, του εταιρικού και πολιτικού συνδέσμου του Zero Carbon UN Agenda 2030. Τον Ιούνιο του 2019, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και τα Ηνωμένα Έθνη υπέγραψαν στρατηγικό πλαίσιο εταιρικής σχέσης για την επιτάχυνση της εφαρμογής της ατζέντας 2030. Το WEF διαθέτει μια πλατφόρμα Στρατηγικής Νοημοσύνης που περιλαμβάνει τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ατζέντας 2030.

Στην επιστολή του CEO του 2021, ο Φινκ διπλασίασε την επίθεση στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα. «Δεδομένου πόσο κεντρική θα είναι η ενεργειακή μετάβαση στις προοπτικές ανάπτυξης κάθε εταιρείας, ζητάμε από τις εταιρείες να αποκαλύψουν ένα σχέδιο για το πώς το επιχειρηματικό τους μοντέλο θα είναι συμβατό με μια καθαρή μηδενικού άνθρακα οικονομία», έγραψε ο Fink. Ένας άλλος αξιωματικός της BlackRock είπε σε πρόσφατη ενεργειακή διάσκεψη, «όπου πάει η BlackRock, θα ακολουθήσουν και άλλοι». [iii]

Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, έως το 2022, εκτιμάται πως 1 τρισεκατομμύριο δολάρια έχουν αποχωρήσει από επενδύσεις στην εξερεύνηση και ανάπτυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως. Η εξόρυξη πετρελαίου είναι μια δαπανηρή επιχείρηση και η αποκοπή των εξωτερικών επενδύσεων από τη BlackRock και άλλους επενδυτές της Wall Street σηματοδοτεί τον αργό θάνατο του κλάδου.

Μπάιντεν — Πρόεδρος της BlackRock;

Στις αρχές της προεδρικής του υποψηφιότητας, ο Μπάιντεν είχε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών στα τέλη του 2019 με τον Φινκ, ο οποίος φέρεται να είπε στον υποψήφιο ότι «είμαι εδώ για να βοηθήσω». Μετά τη μοιραία συνάντησή του με τον Φινκ της BlackRock, ο υποψήφιος Μπάιντεν ανακοίνωσε: «Θα απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα…» Το Δεκέμβριο του 2020, πριν ακόμη ο Μπάιντεν αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2021, όρισε την BlackRock Global Head of Sustainable Investing, Brian Deese, να είναι Βοηθός του Προέδρου και Διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου. Εδώ, ο Deese, ο οποίος έπαιξε βασικό ρόλο για τον Ομπάμα στη σύνταξη της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα το 2015, διαμόρφωσε αθόρυβα τον πόλεμο Μπάιντεν για την ενέργεια.

Αυτό ήταν καταστροφικό για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο άνθρωπος του Fink, Deese, ήταν ενεργός δίνοντας στο νέο Πρόεδρο Μπάιντεν μια λίστα με μέτρα κατά του πετρελαίου που έπρεπε να υπογράψει με Εκτελεστικό Διάταγμα, αρχής γενομένης από την πρώτη ημέρα τον Ιανουάριο του 2021. Αυτό περιελάμβανε το κλείσιμο του τεράστιου πετρελαιαγωγού Keystone XL που έφερνε 830.000 βαρέλια την ημέρα από τον Καναδά μέχρι τώρα, ως τα διυλιστήρια του Τέξας και διακοπή τυχόν νέων μισθώσεων στο Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Αρκτικής (ANWR). Ο Μπάιντεν προσχώρησε επίσης στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα που είχε διαπραγματευτεί ο Ντις για τον Ομπάμα το 2015 και ο Τραμπ ακύρωσε.

Την ίδια μέρα, ο Μπάιντεν έθεσε σε κίνηση μια αλλαγή του λεγόμενου «Κοινωνικού Κόστους του Άνθρακα» που επιβάλλει τιμωρητικά 51 δολάρια ανά τόνο CO2 στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτή η μία κίνηση, που καθιερώθηκε κάτω από την αμιγώς εκτελεστική εξουσία χωρίς τη συγκατάθεση του Κογκρέσου, συνεπάγεται καταστροφικό κόστος για τις επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις ΗΠΑ, μια χώρα μόλις δύο χρόνια πριν από αυτή ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο.[iv]

Εξοντωτική ικανότητα διυλιστηρίου

Ακόμη χειρότερα, οι επιθετικοί περιβαλλοντικοί κανόνες του Μπάιντεν και οι επενδυτικές εντολές της BlackRock ESG σκοτώνουν την ικανότητα των διυλιστηρίων των ΗΠΑ. Χωρίς διυλιστήρια δεν έχει σημασία πόσα βαρέλια πετρελαίου παίρνετε από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου. Τα δύο πρώτα χρόνια της Προεδρίας του Μπάιντεν, οι ΗΠΑ έκλεισαν περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως δυναμικότητας διύλισης βενζίνης και ντίζελ, ορισμένα λόγω της κατάρρευσης της ζήτησης λόγω του Covid, της ταχύτερης μείωσης στην ιστορία των ΗΠΑ. Οι διακοπές λειτουργίας είναι μόνιμες. Το 2023, μια πρόσθετη δυναμικότητα 1,7 εκατομμυρίων bpd πρόκειται να κλείσει ως αποτέλεσμα της αποεπένδυσης της BlackRock και της Wall Street ESG και των κανονισμών Biden. [v]

Επικαλούμενος τη βαριά αποεπένδυση της Wall Street στο πετρέλαιο και τις πολιτικές του Biden κατά του πετρελαίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron τον Ιούνιο του 2022 δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα κατασκευάσουν ποτέ άλλο ένα νέο διυλιστήριο.[vi]

Ο Λάρι Φινκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Κλάους Σβάμπ, συνοδεύεται από την ΕΕ της οποίας η Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ, η διαβόητη διεφθαρμένη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο του WEF το 2019 για να γίνει επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η πρώτη της σημαντική πράξη στις Βρυξέλλες ήταν να προωθήσει το EU Zero Carbon Fit για την ατζέντα 55. Αυτό έχει επιβάλει σημαντικούς φόρους άνθρακα και άλλους περιορισμούς στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα στην ΕΕ πολύ πριν από τις ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022. Ο συνδυασμένος αντίκτυπος της δόλιας ατζέντας ESG του Fink στην κυβέρνηση Μπάιντεν και της τρέλας της ΕΕ με μηδέν άνθρακα δημιουργεί τη χειρότερη ενεργειακή και πληθωριστική κρίση στην ιστορία.


* Ο F. William Engdahl είναι σύμβουλος στρατηγικών κινδύνων και λέκτορας, έχει πτυχίο στην πολιτική από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και είναι συγγραφέας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις για το πετρέλαιο και τη γεωπολιτική. Είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Κέντρου Έρευνας για την Παγκοσμιοποίηση.

Σημειώσεις

[i] Larry Fink, A Fundamental Reshaping of Finance, Επιστολή προς CEOs, Ιανουάριος, 2020, https://www.blackrock.com/corporate/investor-relations/2020-blackrock-client-letter

[ii] Ό.π.

[iii] Τσβετάνα Παράσκοβα, Γιατί οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη τους σε έργα ορυκτών καυσίμων;, OilPrice.com,

11 Μαρτίου 2021, https://oilprice.com/Energy/Energy-General/Why-Are-Investors-Turning-Their-Backs-On-Fossil-Fuel-Projects.html

[iv] Joseph Toomey, Energy Inflation Was by Design, Σεπτέμβριος, 2022, https://assets.realclear.com/files/2022/10/2058_energyinflationwasbydesign.pdf

[v] Ibid.

[vi] Fox Business, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chevron λέει ότι μπορεί να μην κατασκευαστεί ποτέ άλλο διυλιστήριο πετρελαίου στις ΗΠΑ, 3 Ιουνίου. 2022, https://www.foxbusiness.com/markets/chevron-ceo-oil-refinery-built-us

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail