[ΑΝΑΛΥΣΗ] Οι δεσμοί ΝΑΤΟ-ΕΕ ενισχύονται καθώς η Τουρκία απομακρύνεται από τη Δύση

Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει αλλάξει το γεωπολιτικό τοπίο και είναι πιθανό να αλλάξει σημαντικά το ευρωατλαντικό περιβάλλον ασφαλείας. Η αντιμετώπιση των κινδύνων ασφαλείας που θέτει η Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία και οι προκλήσεις που τίθενται από αυταρχικά καθεστώτα όπως η Κίνα, ανάγκασαν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ να αυξήσουν τη συνεργασία τους, ενώ η Τουρκία επεκτείνει τις σχέσεις της με τη Ρωσία. Επιπλέον, η Τουρκία έχει καθυστερήσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ οι άλλες συμμαχικές χώρες, με εξαίρεση την Ουγγαρία, έχουν εγκρίνει την ένταξή τους. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε στις 24 Νοεμβρίου 2022 πως το ουγγρικό κοινοβούλιο θα επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στις αρχές του 2023.

Φατίχ Γιουρτσέβερ* - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Εφόσον η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει προμηθευτεί το ρωσικό σύστημα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς S-400 και δεν έχει συμμετάσχει στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, η ενότητα του ΝΑΤΟ είναι αμφίβολη. Αυτό συμβαίνει επειδή η Ρωσία θεωρείται απειλή στη «Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ» που εγκρίθηκε στις 28 Ιουνίου 2022, η οποία θα καθοδηγεί τις μελλοντικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία έχει υπογράψει αυτό το έγγραφο.

Η Τουρκία και η ΕΕ είχαν τεταμένες σχέσεις. Το έγγραφο Strategic Compass που εγκρίθηκε από την ΕΕ στις 25 Μαρτίου 2022 αναφέρει πως οι σχέσεις με την Τουρκία θα συνεχιστούν σύμφωνα με τη δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου 2021. Στη δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να απέχει από γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό δείχνει ότι η ΕΕ δεν επιδιώκει επί του παρόντος στρατηγική συνεργασία με την Τουρκία στο εγγύς μέλλον. Ενώ η Τουρκία έχει προβλήματα τόσο με το ΝΑΤΟ όσο και με την ΕΕ, η συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ έχει εισέλθει σε μια νέα φάση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen συναντήθηκαν στις 10 Ιανουαρίου 2023 στην έδρα του ΝΑΤΟ για να υπογράψουν την τρίτη Κοινή Διακήρυξη για τη συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ. Η διακήρυξη επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση του γεωστρατηγικού ανταγωνισμού, των θεμάτων ανθεκτικότητας και της προστασίας των βασικών υποδομών. Ο γενικός γραμματέας τόνισε πως η κοινή δήλωση αναγνωρίζει τη σημασία μιας πιο ικανής ευρωπαϊκής άμυνας που επηρεάζει θετικά την ασφάλεια και είναι συμπληρωματική του ΝΑΤΟ.

Υπάρχουν ουσιαστικά ζητήματα που απασχολούν στενά την Τουρκία στην κοινή δήλωση. Είναι προτεραιότητα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να προωθήσουν και να διαφυλάξουν την ειρήνη, την ελευθερία και την ευημερία στον ευρωατλαντικό χώρο. Ο βίαιος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Οι αυταρχικοί παράγοντες αμφισβητούν τα συμφέροντα, τις αξίες και τις δημοκρατικές αρχές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ χρησιμοποιώντας πολλαπλά μέσα: πολιτικά, οικονομικά, τεχνολογικά και στρατιωτικά. Είναι πολύ δύσκολο για την Τουρκία να διατηρήσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία σε αυτό το επίπεδο όταν τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η ΕΕ ορίζουν ξεκάθαρα τη Ρωσία ως απειλή και οι οργανισμοί αναπτύσσουν συνεργασία μεταξύ τους για να αντιμετωπίσουν αυτήν την απειλή. Εάν η Τουρκία συνεχίσει να ακολουθεί αυτή την πορεία με τη Ρωσία, η παραμονή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ θα αμφισβητηθεί στο εγγύς μέλλον.

Πράγματι, ο ισχυρισμός του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον ότι η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αμφισβητηθεί το 2023 λόγω των σχέσεών της με τη Ρωσία αυξάνει την πιθανότητα να γίνει πραγματικότητα η παραπάνω εκτίμηση των σχέσεων της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ.

«Η ενότητα και η αποφασιστικότητα της Δύσης θα δοκιμαστούν πραγματικά στην πράξη. Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν λάβει την εκπληκτική απόφαση να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αλλά οι εμπορικοί και στρατιωτικοί εταίροι της Ρωσίας δεν το έχουν εγκαταλείψει ακόμα στην ώρα της ανάγκης», είπε ο Μπόλτον.

«Δυστυχώς, αυτό περιλαμβάνει την Τουρκία, της οποίας η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να αμφισβητηθεί το 2023, εάν ο [Τούρκος] Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – πιθανώς μέσω νοθείας – θα επανεκλεγεί στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο».

Ένα άλλο σημείο που ξεχωρίζει στην κοινή δήλωση είναι το εξής: «Καθώς οι απειλές και οι προκλήσεις για την ασφάλεια που αντιμετωπίζουμε εξελίσσονται σε έκταση και μέγεθος, θα προχωρήσουμε τη συνεργασία μας στο επόμενο επίπεδο με βάση τη μακροχρόνια συνεργασία μας. Θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας σε υφιστάμενους τομείς και θα επεκτείνουμε και θα εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας για να αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα τον αυξανόμενο γεωστρατηγικό ανταγωνισμό, τα ζητήματα ανθεκτικότητας, την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας, τις αναδυόμενες και ενοχλητικές τεχνολογίες, το διάστημα, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια, καθώς και χειραγώγηση και παρέμβαση ξένων πληροφοριών».

Η ολοκλήρωση της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι ζωτικής σημασίας για να πάει η σχέση ΝΑΤΟ-ΕΕ σε ένα νέο επίπεδο. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Τουρκία είναι απίθανο να καθυστερήσει περαιτέρω την ένταξή τους χωρίς να διακινδυνεύσει σοβαρή κρίση με το ΝΑΤΟ.

Όπως δείχνουν οι τρέχουσες εξελίξεις, το ΝΑΤΟ είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της ασφάλειας της ευρωατλαντικής περιοχής καθώς ο κόσμος εξελίσσεται σε ένα πολυπολικό σύστημα και δημιουργείται στρατηγικός ανταγωνισμός. Ωστόσο, αντί να επιδιώκει να ενισχύσει τις σχέσεις του τόσο με το ΝΑΤΟ όσο και με την ΕΕ, η Τουρκία αυξάνει τη σύνδεση με τη Ρωσία κι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στον αποκλεισμό της από το ΝΑΤΟ. Για χάρη της οικονομικής βοήθειας και της πολιτικής υποστήριξης από τη Ρωσία ενόψει των εκλογών του 2023, η κυβέρνηση Ερντογάν τοποθετεί την Τουρκία ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ στην αντίθετη θέση που θα έπρεπε. Ενώ η Τουρκία θα μπορούσε να αποκομίσει σημαντικά κέρδη αξιοποιώντας την ευκαιρίες που παρουσιάζονται από τη συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ σε τομείς όπως η άμυνα, οι αναδυόμενες και διασπαστικές τεχνολογίες και το διάστημα, αξιοποιώντας τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, δυστυχώς, συμβαίνει το αντίθετο: Η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ τίθεται υπό αμφισβήτηση.

* Ο Fatih Yurtsever είναι πρώην αξιωματικός του ναυτικού στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Χρησιμοποιεί ψευδώνυμο για λόγους ασφαλείας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail