Γιατί τα τανκς είναι ξανά στη μόδα


Στα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα, οι στρατιωτικοί σχεδιαστές σκέφτονταν το αδιανόητο - μήπως τα τανκς ήταν πλέον απαρχαιωμένα;

Από: liberal.gr

Τα μη επανδρωμένα drones, ο κυβερνοπόλεμος και άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες θεωρήθηκαν τα όπλα του μέλλοντος, αναφέρει άρθρο του Politico. Μόλις το 2020, κάποιοι αρχηγοί άμυνας πίστευαν ότι η Βρετανία θα έπρεπε να «σκοτώσει» τα τανκς της.

Αλλά καθώς ξημερώνει το 2023, και με την Ουκρανία να σχεδιάζει κρίσιμη ανοιξιάτικη επίθεση κατά της Ρωσίας που θα μπορούσε να αποδειχθεί αποφασιστική για τον πόλεμο, το Κίεβο ετοιμάζεται να στραφεί για άλλη μια φορά στον παραδοσιακό εξοπλισμό του στρατού ξηράς του πολέμου του 20ού αιώνα.

Ο σύγχρονος πόλεμος

Μετά από μήνες μαχών στην Ουκρανία, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία, υπόσχονται πλέον ότι θα στείλουν τεθωρακισμένα οχήματα στο Κίεβο.

Παρά την πολυπλοκότητα του σύγχρονου πολέμου και της υψηλής τεχνολογίας, η απόλυτη δύναμη στο έδαφος εξακολουθεί να μετράει.

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι τα οχήματα που έχουν δεσμευτεί, μέχρι στιγμής, από τους δυτικούς συμμάχους, πρέπει να είναι μόνο η αρχή και πιέζει για επιπλέον 200 έως 300 άρματα μάχης, 600 τεθωρακισμένα οχήματα πεζικού καθώς και 500 Howitzer, «κανόνια» νέας γενιάς.

Από τα σοβιετικά άρματα στα Leopard 2

Ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί ήδη άρματα μάχης της σοβιετικής εποχής που έλαβε από συμμάχους της Ανατολικής Ευρώπης ή κατάφερε να αποσπάσει από τους Ρώσους κατακτητές. Ωστόσο, τα δυτικά μοντέλα θα πρόσφεραν σταδιακά αλλαγή στη στρατιωτική της ικανότητα πριν την κλιμάκωση των εχθροπραξιών την άνοιξη.

Η επίπεδη επικράτεια της Ουκρανίας την καθιστά ιδανικό τόπο για την ανάπτυξη τανκς περιαγωγής και το Κίεβο τα χρειάζεται για να ανακτήσει θέσεις σε πόλεις-κλειδιά κατά μήκος της πρώτης γραμμής, αναφέρεται στο άρθρο του Politico.

Οι συνομιλίες μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ επιταχύνονται μετά την ανακοίνωση της Γαλλίας ότι θα προσφέρει ελαφρά άρματα μάχης AMX-10 RC. Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε το Σαββατοκύριακο ότι θα στείλει άρματα μάχης Challenger 2.

Η συνάντηση της Παρασκευής

Οι δυτικές κυβερνήσεις είναι πιθανό να λάβουν αποφάσεις στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας την ερχόμενη Παρασκευή, στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, στο Ράμσταϊν της νοτιοδυτικής Γερμανίας.

Τα κράτη μέλη της Βαλτικής και της Κεντρικής Ευρώπης ζητούν από το Βερολίνο θα δώσει το πράσινο φως για την παράδοση Leopard 2 γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία.

Ο Γιούρι Σακ, σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, διαβεβαίωσε από πλευράς του ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες θα μπορούσαν να χειριστούν τα δυτικά τανκς «σε εβδομάδες και όχι μήνες».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail