Al Watan: Η Τουρκία συμφώνησε να αποσύρει τα στρατεύματα από τη βόρεια Συρία

Freepen.gr - Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα συμφώνησε να αποσύρει στρατεύματα από τη βόρεια Συρία μετά από μια τριμερή συνάντηση στη Μόσχα των υπουργών Άμυνας της Τουρκίας, της Συρίας και της Ρωσίας.

Η συμφωνία για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων φέρεται να προέκυψε μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα, όπου ο υπουργός Άμυνας της Συρίας Αλί Μαχμούντ Αμπάς και ο Τούρκος ομόλογός του, Χουλουσί Ακάρ, συζήτησαν για το θέμα της ασφάλειας με τον Ρώσο ομόλογό τους Σεργκέι Σόιγκου.

Ο επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, σχολιάζοντας τις συνομιλίες, είπε ότι είναι δύσκολο να επιλυθούν όλα τα ζητήματα σε μία συνάντηση και πως ο μόνος σκοπός της παρουσίας του τουρκικού στρατού στη Συρία είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η συριακή AlWatan Online ανέφερε, επικαλούμενη πηγές στη Δαμασκό, ότι η Άγκυρα υποσχέθηκε να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Τα δύο μέρη σύμφωνα με πληροφορίες συμφώνησαν να θεωρήσουν τους κουρδικούς σχηματισμούς του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν ως μαριονέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ και ότι αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη Συρία και την Τουρκία.

Στις 28 Δεκεμβρίου, ο επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Άμυνας και ο Σύριος ομόλογός του συναντήθηκαν στη Μόσχα. Σύμφωνα με το Al Jazeera, συμφώνησαν να σχηματίσουν ειδικές επιτροπές εκπροσώπων άμυνας και πληροφοριών. Οι νέες επιτροπές θα πρέπει να ξεκινήσουν τις εργασίες τους στα τέλη Ιανουαρίου στη Μόσχα και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις στην Άγκυρα και τη Δαμασκό.

Οι υπουργοί κατέληξαν επίσης σε συμφωνία για τη διευκόλυνση της επιστροφής των Σύριων προσφύγων και συζήτησαν επίσης την παρουσία των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (μια στρατιωτική ένωση που περιλαμβάνει κουρδικά αποσπάσματα) στη βόρεια Συρία.

Με τη σειρά του, ο Ερντογάν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, «όταν έρθει η ώρα» και την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού. Η εφημερίδα Hurriyet έγραψε ότι η συνάντηση των δύο προέδρων θα μπορούσε να γίνει με τη μεσολάβηση του Ρώσου ομολόγου τους Βλαντιμίρ Πούτιν. Στα μέσα Δεκεμβρίου, ο Τούρκος ηγέτης πρότεινε στον Ρώσο πρόεδρο να πραγματοποιήσει τριμερή συνάντηση με τη συμμετοχή του Άσαντ.

Στις 30 Δεκεμβρίου, μια σειρά διαδηλώσεων ξέσπασε στη συριακή πόλη al-Bab κατά της πιθανής συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων της Συρίας και της Τουρκίας.

Η ειρηνευτική διαδικασία που ξεκίνησε στη Μόσχα στα τέλη του 2022 μπορεί να είναι η πρώτη μεγάλη νίκη της ρωσικής διπλωματίας το 2023.

* πληροφορίες southfront.org

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail