[ΑΝΑΛΥΣΗ] Ο Ερντογάν αναζητά πολιτική υποστήριξη από το Ηνωμένο Βασίλειο με φρεγάτες τύπου 23

Πριν από κάθε εκλογές, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να επωφεληθεί από τα εθνικιστικά αισθήματα των ανθρώπων για να αυξήσει την πολιτική του υποστήριξη, ενώ απεικονίζει χώρες στην Ευρώπη ως «ξένες δυνάμεις που επιδιώκουν να βλάψουν την Τουρκία». Αντιθέτως, προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις με σημαντικές χώρες, ώστε η Τουρκία να μην αποκλειστεί εντελώς από την κοινότητα των δημοκρατικών εθνών. Η Σουηδία, η οποία επέτρεψε το κάψιμο ενός αντιγράφου του Κορανίου στη Στοκχόλμη από τον Σουηδό πολιτικό Rasmus Paludan από το ακροδεξιό κόμμα Stram Kurs (Hard Line), δικαιολογώντας το υπό την ελευθερία της έκφρασης, θα είναι μια από τις «ξένες δυνάμεις», που θα χρησιμοποιήσει ο Ερντογάν για την προπαγάνδα του στις επερχόμενες εκλογές. Εάν λοιπόν η Σουηδία θα είναι ο «κακός» για τον Ερντογάν, θα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο το «καλό παιδί»; Πώς θα κερδίσει ο Ερντογάν την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου και τι σχέση έχουν οι φρεγάτες τύπου 23 με αυτήν την υποστήριξη;

Φατίχ Γιουρτσέβερ* - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών της 14ης Μαΐου 2023, ο Πρόεδρος Ερντογάν επιδίωξε να βελτιώσει τις πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις της Τουρκίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ είναι τεταμένες. Σύμφωνα με το Middle East Eye (MEE), η Τουρκία διερευνά μια τεράστια συμφωνία εξοπλισμών με το Ηνωμένο Βασίλειο που περιλαμβάνει αεροσκάφη, φρεγάτες και κινητήρες δεξαμενών. Η Τουρκία χρησιμοποιεί μερικές φορές τις στρατιωτικές προμήθειες ως μέσο για τη βελτίωση των κατεστραμμένων σχέσεων με ορισμένες χώρες, όπως έκανε με τη Γαλλία προμηθευόμενη τις παλιομοδίτικες κορβέτες Avizo για το τουρκικό ναυτικό το 2001. Η κυβέρνηση Ερντογάν σχεδιάζει να επεκτείνει τις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο αποκτώντας αεροσκάφη Eurofighter για την τουρκική Πολεμική Αεροπορία και τις φρεγάτες τύπου 23 (κλάσης Duke) για το τουρκικό ναυτικό, τις οποίες το Βασιλικό Ναυτικό εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσυρθεί.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν την περασμένη εβδομάδα ότι το τουρκικό υπουργείο Άμυνας βρίσκεται σε συνομιλίες με τους Βρετανούς για την αγορά φρεγατών Type 23. Η είδηση ​​εμφανίστηκε αρχικά σε τουρκικό αμυντικό site με τίτλο MarineDeal News, το οποίο ισχυρίστηκε ότι το τουρκικό υπουργείο Άμυνας είχε υπογράψει συμφωνία με τη Βρετανία για την αγορά δύο παλαιότερων φρεγατών Type 23. Η είδηση ​​συγκλόνισε πολλούς παρατηρητές του Πολεμικού Ναυτικού. Αυτό είναι αξιοσημείωτο επειδή ο ναυπηγικός τομέας της Τουρκίας είναι ακμάζων, και υπάρχουν επιτυχημένα συνεχιζόμενα έργα για πλοία του ναυτικού στο εσωτερικό.

Τουρκικές αμυντικές πηγές αναφέρουν πως τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας αγοράς εξακολουθούν να συζητούνται και ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Το επιβεβαίωσε και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, δηλώνοντας ότι δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο και εξακολουθούν να εξετάζουν τις ανάγκες και τις επιλογές τους.

Επιπλέον, το MEE ανέφερε ότι μια πιθανή συμφωνία για την προμήθεια φρεγατών Type 23 θα ήταν μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Ακάρ επισκέφθηκε το Λονδίνο στις 15 Ιανουαρίου 2022, συναντώντας τον Βρετανό ομόλογό του, Μπεν Γουάλας. Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε το MEE από τις πηγές του, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ο Akar και ο Wallace εξέτασαν την πιθανότητα η Άγκυρα να αγοράσει αεροσκάφη Eurofighter, μεταγωγικά αεροπλάνα C-130J και φρεγάτες Type 23 καθώς και κινητήρες για τα ξεπερασμένα άρματα μάχης M60 της Τουρκίας. Η τιμή για μια φρεγάτα τύπου 23 θα ήταν μεταξύ 25 και 30 εκατομμυρίων λιρών. Η εκτιμώμενη αξία μιας τέτοιας συμφωνίας είναι πολύ πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με την Τουρκία να αποσύρει σύντομα τις φρεγάτες της κατηγορίας G (Perry), οι οποίες είναι σχεδόν 40 ετών, το MEE τόνισε περαιτέρω ότι οι πηγές της ανέφεραν πως η Τουρκία χρειάζεται φρεγάτες με δυνατότητες αεράμυνας.

Παρά την ηλικία τους, οι φρεγάτες G-class (μια παραλλαγή φρεγατών κλάσης Oliver Hazard Perry που εκσυγχρονίστηκαν από την Τουρκία) έχουν εκσυγχρονιστεί για να παρατείνουν τη ωφέλιμη ζωή τους. Για παράδειγμα, τα κέντρα πληροφοριών μάχης έχουν εξοπλιστεί με το σύστημα διαχείρισης μάχης GENESIS της Havelsan. Άλλες τροποποιήσεις περιλαμβάνουν νέους αισθητήρες και ενημερωμένα όπλα, όπως η προσθήκη του Mk 41 VLS και η αντικατάσταση του απαρχαιωμένου ραντάρ αέρα SPS-49 με το Smart-S Mk2. Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό έχει επενδύσει μεγάλο χρηματικό ποσό σε αυτά τα πλοία και φαίνεται ότι δεν σκοπεύουν να τα αποσύρουν όσο είναι ακόμη σε υπηρεσία. Ενώ οι φρεγάτες της κατηγορίας G θεωρούνται συνήθως πλοία AAW (Anti Air Warfare), η κύρια αποστολή των φρεγατών Type 23 είναι το ASW (Anti-Submarine Warfare). Τέσσερις τουρκικές φρεγάτες κλάσης G είναι εξοπλισμένες με πιο προηγμένους πυραύλους Sea Sparrow, οι οποίοι έχουν πολύ μεγαλύτερο βεληνεκές από τους πυραύλους εδάφους-αέρος (50 χιλιόμετρα) της Type 23.

Η ραχοκοκαλιά του Τουρκικού Ναυτικού αποτελείται από πλοία που ναυπηγήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες (G-class) και τη Γερμανία (MEKO) και τις εγχώριες κορβέτες και φρεγάτες της Τουρκίας (MILGEM), επομένως το ναυτικό δεν έχει σκάφη ναυπηγημένα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Άρα η βρετανική υλικοτεχνική υποδομή δεν είναι εξοικειωμένη με την αμερικανική. Παρόλο που τα 25-30 εκατομμύρια λίρες είναι μια λογική τιμή για μια φρεγάτα, δεν μπορεί να αποκλειστεί απροσδόκητα υψηλό κόστος συντήρησης για αυτά τα παλαιότερα σκάφη. Όταν οι Type 23 αντιμετωπίζουν πρόβλημα με οποιοδήποτε σύστημα και ο χρόνος που απαιτείται για την επίλυση του προβλήματος μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος από τον προβλεπόμενο, αυτό θα γίνει σοβαρό πρόβλημα. Η διατήρηση αυτών των πλοίων σε λειτουργία δεν θα είναι εύκολη.

Το Τουρκικό Ναυτικό διαθέτει επί του παρόντος αρκετές φρεγάτες και κορβέτες για επιχειρήσεις ASW και δε χρειάζεται πρόσθετη φρεγάτα ASW. Συνοψίζοντας, το Τουρκικό Ναυτικό δεν χρειάζεται τις φρεγάτες Type 23 που το Βασιλικό Ναυτικό εξετάζει να αποσυρθούν όσον αφορά τις στρατιωτικές απαιτήσεις και τις επιχειρησιακές ανάγκες. Ωστόσο, η κυβέρνηση Ερντογάν χρειάζεται την πολιτική υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου πριν από τις εκλογές. Ενώ η κυβέρνηση Ερντογάν σχεδιάζει να αυξήσει τη λαϊκή υποστήριξη προκαλώντας εχθρότητα κατά της Δύσης μέσω της Σουηδίας, σχεδιάζει να λάβει την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου για να μην αποκλειστεί από την κοινότητα των δημοκρατικών χωρών. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση Ερντογάν θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες όπλων από το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τις εκλογές.

* Ο Fatih Yurtsever είναι πρώην αξιωματικός του ναυτικού στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Χρησιμοποιεί ψευδώνυμο για λόγους ασφαλείας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail