2022… Η χρονιά που σήμανε το τέλος της ηγεμονίας της Αμερικής

Public domain
Ο πόλεμος στην Ουκρανία κυριάρχησε τον περασμένο χρόνο. Άλλες παγκόσμιες κρίσεις αυξανόμενου κόστους ενέργειας και τροφίμων είναι παράπλευρες ζημιές από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Editorial - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η σύγκρουση δεν είναι απλώς μια τοπική σύγκρουση στο κέντρο της Ευρώπης στο κατώφλι της Ρωσίας και περιλαμβάνει ένα αντιδραστικό αντιρωσικό καθεστώς στο Κίεβο. Η σύγκρουση αντιπροσωπεύει μια ιστορική αναμέτρηση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στην στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ που ηγούνται, και της Ρωσίας. Η αναμέτρηση έχει περάσει πολύ καιρό.

Δεν έπρεπε να συμβεί με αυτόν το βίαιο, φρικτό τρόπο.

Η Ρωσία είχε από καιρό προειδοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ ότι η επέκταση της συμμαχίας προς τα σύνορα της Ρωσίας ήταν μια απαράδεκτη στρατηγική απειλή για την ασφάλεια. Οι προειδοποιήσεις της Μόσχας περνούσαν απαρατήρητες χρόνο με το χρόνο.

Σχεδόν πριν από ένα χρόνο, η Ρωσία πρόσφερε έναν τελευταίο διπλωματικό τρόπο για να αποφευχθεί η σύγκρουση, κάνοντας έκκληση για μια συνολική συνθήκη ασφάλειας, που θα βασίζεται στην προηγουμένως αποδεκτή αρχή της «αδιαίρετης ασφάλειας». Αυτή η διπλωματική πρωτοβουλία απορρίφθηκε από την Ουάσιγκτον και τους Ευρωπαίους συμμάχους της.

Η Μόσχα είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει πως δε θα δεχόταν την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του καθεστώτος του Κιέβου που ασπάζεται τους Νεοναζί. Οκτώ χρόνια χαμηλής έντασης πολέμου κατά των ρωσόφωνων στην πρώην Νοτιοανατολική Ουκρανία έπρεπε να σταματήσουν. Η στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ και η διαφημιζόμενη συμμετοχή της στη συμμαχία ήταν η κόκκινη γραμμή της Ρωσίας. Ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους στο ΝΑΤΟ που επέλεξαν να περάσουν αυτή την γραμμή. Σε αυτή την περίπτωση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεσμεύτηκε να λάβει στρατιωτικο-τεχνικά μέτρα. Το αποτέλεσμα ήταν η στρατιωτική καταστροφή του καθεστώτος του Κιέβου που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Αυτό που συνέβη είναι ένας σχεδόν πόλεμος μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Η Ουκρανία έχει πλημμυρίσει από οπλοστάσια του ΝΑΤΟ. Οι επιθέσεις διαπράττονται βαθιά μέσα στη Ρωσία και υπάρχουν απερίσκεπτες, αποκρουστικές συζητήσεις από δυτικούς πολιτικούς και ειδικούς για τη δολοφονία της ρωσικής ηγεσίας και την πίεση για αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα.

Είναι σαφές ότι η Ουκρανία ήταν μια ευκαιρία να εφαρμοστούν μακροχρόνια αυτοκρατορικά σχέδια από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να επιτεθεί στη Ρωσία. Ο φυσικός πλούτος της Ρωσίας είναι ένα πολυπόθητο έπαθλο για τις φιλοδοξίες της Ουάσιγκτον για παγκόσμια ηγεμονία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιφέρει μερικά κέρδη για την Ουάσιγκτον. Η Ευρώπη έχει υποταχθεί περισσότερο από ποτέ στην αμερικανική κηδεμονία. Η πώληση φυσικού αερίου και όπλων στην Ευρώπη έχει ωφελήσει την αδυνατισμένη καπιταλιστική οικονομία της Αμερικής. Οι Ρώσοι κρατήθηκαν έξω, οι Αμερικανοί μέσα και οι Γερμανοί (οι Ευρωπαίοι) κάτω, όπως οραματίστηκαν οι ιδρυτές του ΝΑΤΟ λίγο μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι γεωπολιτικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ/Δύσης και Σοβιετικής Ένωσης/Ρωσίας έχουν από καιρό στιγματιστεί από επεισόδια ύφεσης, όπως σημείωσε ο αείμνηστος σεβαστός μελετητής Stephen F Cohen στο τελευταίο του βιβλίο, War With Russia.

Στη δεκαετία του 1930, υπήρξε μια ύφεση μετά την τελική προσχώρηση των ΗΠΑ στην αναγνώριση της κυριαρχίας της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτή η άμβλυνση δημιούργησε μια βολική συμμαχία προκειμένου να νικηθεί η ναζιστική Γερμανία. Αλλά μόλις ηττήθηκε το Τρίτο Ράιχ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Βρετανός σύμμαχός τους πέρασαν αμέσως σε μια νέα εποχή εχθρότητας γνωστή ως Ψυχρός Πόλεμος.

Η χαλάρωση επανήλθε ξανά κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζον Κένεντι τη δεκαετία του 1960 λόγω του φόβου της αμοιβαία εξασφαλισμένης καταστροφής από τον πυρηνικό πόλεμο. Κατά τις επόμενες δεκαετίες έγιναν διαπραγματεύσεις για αρκετές συμφωνίες ορόσημο για τον έλεγχο των όπλων.

Ωστόσο, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, οι Ηνωμένες Πολιτείες υιοθέτησαν γρήγορα μια νέα αυτοκρατορική επίπληξη και περιφρόνηση για τη Ρωσική Ομοσπονδία. Η αλαζονική ιδέα της μοναδικής υπερδύναμης και της κυριαρχίας πλήρους φάσματος επικράτησε.

Παρά τις προηγούμενες υποσχέσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟϊκό τους όχημα για την στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ καταπάτησαν αμείλικτα τα σύνορα της Ρωσίας, υπερδιπλασιάζοντας τη συμμετοχή τους σε μια περίοδο 30 ετών. Πολεμικές ασκήσεις με στόχο τη Ρωσία και νέες εγκαταστάσεις πυραύλων σε όλη την Ευρώπη, η κατάρριψη των συνθηκών ελέγχου των όπλων και η σκόπιμη στρατολόγηση πρώην σοβιετικών δημοκρατιών ήταν όλα σημάδια ενός πράγματος: η Ρωσία επρόκειτο να κατακτηθεί με τρόπο που η ναζιστική Γερμανία τις προηγούμενες δεκαετίες δεν μπορούσε να πετύχει.

Το on-off μοτίβο ύφεσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες έναντι της Μόσχας ήταν πάντα ένα κυνικό παιχνίδι σκοπιμότητας. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Ουάσιγκτον υιοθέτησε τη συστημική άποψη ότι η Ρωσία δεν ήταν πλέον μια δύναμη που έπρεπε να γίνει σεβαστή. Ήταν στόχος που έπρεπε να υποταχθεί.

Αλλά υπήρχε ένα πρόβλημα. Η Ρωσία αρνήθηκε τη συμμόρφωση. Η Μόσχα διεκδίκησε τα στρατηγικά της συμφέροντα ασφαλείας και αρνήθηκε να παραχωρήσει στις αμερικανικές φιλοδοξίες. Η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στα τέλη του 2015 για την υπεράσπιση του Σύριου συμμάχου της από έναν πόλεμο αλλαγής καθεστώτος υπό την ηγεσία των ΗΠΑ χρησιμοποιώντας τρομοκράτες πληρεξούσιους ήταν μια τολμηρή επίδειξη.

Υπήρξε μια εποχή που η Μόσχα αναζητούσε ένθερμα διπλωματία για να επιλύσει τις εχθροπραξίες. Αλλά η συνειδητοποίηση τώρα είναι πως οι φιλοδοξίες της Ουάσιγκτον με μηδενικό άθροισμα, ο νικητής τα παίρνει όλα για παγκόσμια κυριαρχία είναι αδυσώπητες και ακόρεστες. Η Ουάσιγκτον και τα αμερικανικά ματαιόδοξα μέσα ενημέρωσης είναι καλά εδραιωμένα στον ναρκισσισμό και τις αξιώσεις της αρετής. Όταν μιλούν για «παγκόσμια τάξη βασισμένη σε κανόνες», εννοούν πραγματικά την πλήρη κυριαρχία υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ, η οποία πάντα εικαζόταν ότι είναι καλοήθης.

Το αποτέλεσμα είναι είτε είσαι υποτελής για να υπηρετήσεις τα αμερικανικά αυτοκρατορικά συμφέροντα ή εχθρός που θα στοχοποιηθείς με επιθετικότητα και τελικά καταστροφή.

Η επιμονή της Ρωσίας στην υπεράσπιση των στρατηγικών της συμφερόντων έχει αποκαλύψει το άσχημο πρόσωπο της αμερικανικής δύναμης κάτω από τη γενναιόδωρη μάσκα. Δεν είναι μόνο το τέλος ενός χρόνου, είναι το τέλος ενός αιώνα υποτιθέμενης αμερικανικής αυτοκρατορικής ιδεολογίας. Οι αξιώσεις της αυτοδικαιολόγητης αμερικανικής ισχύος έχουν αποκαλυφθεί. Το αίτημα της Ουάσιγκτον προς τον υπόλοιπο κόσμο είναι η υποταγή. Ήταν πάντα έτσι αλλά σε λανθάνουσα μορφή.

Ο κακός χαρακτήρας της αμερικανικής ισχύος φαίνεται τώρα ξεκάθαρα στη γυμνή ωμότητα της από τις ολοένα και πιο μανιακές σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα.

Η γραμμή της Ρωσίας στην άμμο πάνω από την Ουκρανία έχει αποκαλύψει τη βία που στηρίζει την αμερικανική ισχύ. Αυτή η δύναμη είναι μη βιώσιμη και απαράδεκτη σε έναν κόσμο που υποτίθεται ότι βασίζεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι ένα σταυροδρόμι. Είτε αναδύεται ένας πολυπολικός κόσμος με βάση το διεθνές δίκαιο και τις ισότιμες σχέσεις, όπως οραματίζονται τα Ηνωμένα Έθνη μέσα στις στάχτες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, είτε ο κόσμος καταδικάζεται σε πυρκαγιά λόγω της ιμπεριαλιστικής ηγεμονίας μηδενικού αθροίσματος της Ουάσιγκτον.

Η Ρωσία, η Κίνα και ένας αυξανόμενος αριθμός εθνών ζητούν έναν πολυπολικό κόσμο ισοτιμίας στις σχέσεις που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται εκτεθειμένες περισσότερο από ποτέ ως η επίδοξη υπεροχή της εξουσίας που φιλοξενεί παραληρητικές έννοιες εξαιρετικών προνομίων. Οι ΗΠΑ υπό τις επικρατούσες πολιτικές συνθήκες είναι ανίκανες και απρόθυμες να συμμορφωθούν με έναν πολυπολικό κόσμο. Ένας τέτοιος κόσμος ειρηνικών σχέσεων είναι θεμελιωδώς αναθεματισμένος για την Ουάσιγκτον. Ως εκ τούτου, το ιστορικό της πολεμοχαρούς χώρας έχει βγει από μόνο του σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο έθνος στην ιστορία.

Η στάση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εκθέσει τον πολεμοχαρή του κόσμου. Και αυτή η προκλητική στάση σηματοδοτεί το τέλος της υποτιθέμενης ηγεμονίας των ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail