Tι χάνουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα από την κλοπή ψαριών στις ιχθυοκαλλιέργειες

Σειρά επιπτώσεων κυρίως οικονομικής φύσεως προκαλεί για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά των ιχθυοκαλλιεργειών αλλά και στην αγορά ιχθύων συνολικά, η κλοπή των ψαριών από τα "κλουβιά" των εταιρειών παραγωγής. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα συνελήφθη οργανωμένο κύκλωμα ιχθυοκλοπών στη Σαλαμίνα, η οποία είχε προβεί σε επανειλημμένες ιχθυοκλοπές στην περιοχή.

Από: capital.gr - Του Γιώργου Λαμπίρη

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχέση με τα συγκεκριμένα περιστατικά που παρατηρούνται, ο Απόστολος Τουραλιάς, πρόεδρος της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), "οι απώλειες που καταγράφονται για τον κλάδο είναι πολύπλευρες”.

"Είναι ένα σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζουμε σε πολλές διαφορετικές περιοχές. Συνήθως δρουν με τη λογική της συμμορίας. Δεν πρόκειται δηλαδή για κάποιους που είχε οικονομική ανάγκη, αλλά για οργανωμένες σπείρες, καθότι για να μπορέσει κάποιος να αποσπάσει έναν μεγάλο αριθμό ψαριών από τα κλουβιά χρειάζονται συντονισμένες κινήσεις και κατάλληλα εργαλεία”, αναφέρει σχετικά ο κύριος Τουραλιάς.

Με ποιον τρόπο γίνονται οι ιχθυοκλοπές

Ο τρόπος με τον οποίο αποσπούν τα ψάρια μέσα από τα κλουβιά, είναι ότι "ψαρεύουν” με κάποια ειδικά εργαλεία που διαθέτουν. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΛΟΠΥ, σε όλες τις περιπτώσεις κλοπών ψαριών υφίστανται κλεπταποδόχοι, οι οποίοι με τη σειρά τους εμπορεύονται τα ψάρια στην αγορά. "Η αφαίρεση των ψαριών γίνεται συνήθως τμηματικά, ούτως ώστε να μην γίνεται άμεσα αντιληπτή η μείωση της ποσότητας των ψαριών στις μονάδες. Επιπλέον, κάποιοι επιλέγουν να δρουν επιλέγοντας διαφορετικές μονάδες στην περιφέρεια. Μπορεί επίσης η κλοπή να γίνεται σε μία μονάδα, σε καμία περίπτωση όμως την ίδια ημέρα, δεδομένου ότι μπορεί να γίνει αντιληπτή η δράση τους. Επομένως σε αυτή την περίπτωση επιλέγουν να χτυπήσουν και πάλι μετά από 15 ημέρες ή και περισσότερο”, εξηγεί ο ίδιος.

Η μεγαλύτερη ποσότητα που μπορούν να αποσπάσουν είναι έως και 500 κιλά ψαριών, έτσι ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί. Παράλληλα όμως με την αφαίρεση μεγάλου αριθμού ψαριών από τα "κλουβιά”, συχνά τραυματίζονται και αρκετά από τα υπόλοιπα ψάρια που βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Ταυτόχρονα όμως, ειδικά στην περίπτωση ψαριών όπως είναι τα λαυράκια που αποτελούν ένα ευαίσθητο είδος ψαριού, δημιουργούνται στη συνέχεια και προβλήματα εκδήλωσης ασθενειών, γεγονός που προκαλεί φαινόμενα θνησιμότητας λόγω του στρες που αναπτύσσεται στα ψάρια. Σε κάποιες των περιπτώσεων η ζημιά για τις επιχειρήσεις του κλάδου γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν τύχει να μείνουν ανασφάλιστα τα δίχτυα μετά από τέτοιου είδους ενέργειες, με αποτέλεσμα τη διαφυγή κοπαδιών στη θάλασσα.

Πώς πωλούνται τα κλεμμένα ψάρια στην αγορά

Ως προς τη μέθοδο πώλησης των κλεμμένων ιχθύων στην αγορά, υπάρχουν έμποροι που τα διαθέτουν ως αλιευμένα και άλλοι που τα διαθέτουν ως ιχθυοκαλλιέργειας. Στην περίπτωση που πωληθούν ως ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας, εάν θεωρήσουμε ότι η τιμή τους ορίζεται στα 4 ευρώ ανά κιλό με ΦΠΑ για την τσιπούρα, ταυτόχρονα έρχονται να προκαλέσουν διαταραχή στην αγορά, καθότι τα φθηνότερα ψάρια προτιμώνται από τους αγοραστές και επομένως ενδέχεται να παραμείνουν απούλητα τα πιο ακριβά.

Τα ποσά

Για να αντιληφθούμε με βάση μία τάξη μεγέθους, εάν από μία επιχείρηση ιχθυοκαλλιέργειας αφαιρεθούν 50 τόνοι ψαριών σε ετήσια βάση η ζημία που αυτή θα υποστεί ανέρχεται σε περίπου 300.000 ευρώ. Πρόσφατα όπως πληροφορούμαστε, η Avramar, η οποία αποτελεί αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο παίκτη στην αγορά των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα, προχώρησε σε συνεργασία με μία από τις σημαντικές εταιρείες security που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά, για την παροχή πλωτών μέσων, προσωπικού φύλαξης αλλά και τεχνολογίας για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών. Σημειώνεται ότι η Avramar στη χώρα μας, είχε τζίρο 184 εκατομμυρίων ευρώ το 2021 με καθαρά κέρδη 132 χιλιάδες ευρώ. Επομένως μία κλοπή της τάξεως των 50 τόνων ψαριών, θα μπορούσε να την καταστήσει άμεσα ζημιογόνα.

Ως προς τις μεθόδους αντιμετώπισης, η παρακολούθηση των ιχθυοπαραγωγικών μονάδων γίνεται συνήθως με τη φύλαξή τους. Ωστόσο οι φύλακες των μονάδων κατά κύριο λόγο παρακολουθούν εξ αποστάσεως τα "κλουβιά” με θερμικά κιάλια και ραντάρ, χωρίς πάντοτε να είναι αποτελεσματική η αποτροπή τέτοιων φαινομένων, διότι ο κυματισμός της θάλασσας δημιουργεί συχνά αρκετές δυσχέρειες ως προς την αποδοτικότητα των μέσων παρακολούθησης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail