Η Ρωσία λαμβάνει νέα μέτρα για να εξασφαλίσει τα δυτικά της σύνορα

Με το ΝΑΤΟ να επεκτείνεται και να αυξάνει την πολεμική του στάση, η Ρωσία έπρεπε να αντιδράσει. Μία κίνηση είναι η ενσωμάτωση της Λευκορωσίας στην αμυντική της σφαίρα. Το άλλο είναι η αύξηση της στρατιωτικής του δύναμης για την κάλυψη νέων απειλών προς τα βορειοδυτικά του.

Moon of Alabama / Παρουσίαση Freepen.gr


Η Λευκορωσία φαίνεται να είναι μια μικρή χώρα σε σύγκριση με τη Ρωσία.

Αλλά στην πραγματικότητα είναι μια χώρα αρκετά αξιοπρεπούς μεγέθους, με διάμετρο περίπου 500 χιλιομέτρων (300 μίλια) από σύνορα σε σύνορα. Έχει εδραιωμένες βαριές βιομηχανίες και μερικά ενδιαφέροντα εμπορεύματα όπως η ποτάσα. Ο πληθυσμός της, των 9,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, είναι μορφωμένος. Για τη Ρωσία είναι μια σημαντική ουδέτερη κατάσταση και η οδός ανεφοδιασμού προς το θύλακα της γύρω από το Καλίνινγκραντ.

 

 Τον Ιούνιο του 2020 είδαμε τα πρώτα σημάδια μιας «έγχρωμης επανάστασης» κατασκευασμένης από τις ΗΠΑ στη Λευκορωσία. Στις αρχές Αυγούστου οι διαμαρτυρίες απογειώθηκαν. Όμως μόλις δύο εβδομάδες αργότερα η απόπειρα ανατροπής του μακροχρόνιου ηγέτη της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, έληξε. Η Ρωσία είχε έρθει προς διάσωση της κυβέρνησης της Λευκορωσίας αφού συμφώνησε να εφαρμόσει τελικά την Ενωση Κρατών:

Το 1999 η Ρωσία και η Λευκορωσία υπέγραψαν μια συνθήκη για το σχηματισμό μιας Ένωσης Κρατών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Θα περιλαμβάνει την ελεύθερη κυκλοφορία, μια κοινή άμυνα και οικονομική ολοκλήρωση καθώς και ένα κοινοβούλιο συνδικάτων. Από τότε, όμως, ο Λουκασένκο σέρνει τα πόδια του για το θέμα. Στο τέλος του περασμένου έτους ο Πούτιν τον πίεσε ξανά για να εκτελέσει τελικά τη συμφωνία. Όταν ο Λουκασένκο το απέρριψε, ο Πούτιν έκλεισε την οικονομική σωτηρία της χώρας από τη Ρωσία. Η Λευκορωσία δε λάμβανε πλέον επιδοτούμενο ρωσικό πετρέλαιο το οποίο μπορούσε να διυλίσει και να πουλήσει σε τιμές αγοράς στη «δύση». Ο Λουκασένκο στη συνέχεια προσπάθησε να τα βγάλει πέρα με τη «δύση». Αγόρασε αμερικανικό πετρέλαιο fracking. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ήρθε στο Μινσκ. Τον Μάρτιο οι ΗΠΑ άνοιξαν ξανά την πρεσβεία τους στη Λευκορωσία.

Αλλά τώρα η «δύση» με την οποία ο Λουκασένκο προσπάθησε να συναναστραφεί προσπαθεί να τον σκοτώσει. Κάθε αμερικανική πρεσβεία είναι επίσης μια βάση αλλαγής καθεστώτος των ΗΠΑ. Θα ήταν καλύτερα χωρίς αυτή.

Καθώς ήταν ο στόχος μιας συνεχιζόμενης επιχείρησης αλλαγής καθεστώτος υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και με την οικονομική πίεση σε άμεση θέα, ο Λουκασένκο προφανώς χρειαζόταν βοήθεια. Σήμερα επιτέλους σοφίστηκε και συνθηκολόγησε με τη Μόσχα για το ζήτημα της Ένωσης κρατών.

Δεν άργησε να απαντήσει ο Πούτιν. Περίπου 6 ώρες μετά το παραπάνω ρεπορτάζ του Reuters, το Κρεμλίνο δημοσίευσε ένα σημείωμα σχετικά με μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο (η υπογράμμιση προστίθεται):

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο είχε ο Βλαντιμίρ Πούτιν με πρωτοβουλία της λευκορωσικής πλευράς.

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ενημέρωσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τις εξελίξεις μετά τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη βεβαιότητα πως όλα τα υπάρχοντα προβλήματα θα διευθετηθούν σύντομα. Το κυριότερο είναι να αποτραπούν οι καταστροφικές δυνάμεις από το να χρησιμοποιήσουν αυτά τα προβλήματα για να προκαλέσουν ζημιά στις αμοιβαία επωφελείς σχέσεις των δύο χωρών εντός της Ένωσης κρατών.

Σε σχέση με την επιστροφή στη Ρωσία 32 ατόμων που κρατούνταν προηγουμένως στη Λευκορωσία, δόθηκε θετική αξιολόγηση για την στενή συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών ως προς αυτό.

Συμφώνησαν επίσης για περαιτέρω τακτικές επαφές σε διάφορα επίπεδα και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για ενίσχυση των συμμαχικών σχέσεων, οι οποίες ανταποκρίνονται πλήρως στα βασικά συμφέροντα των αδελφών εθνών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Μου φαίνεται πως ο Πούτιν αποδέχτηκε τη συμφωνία. Ο Λουκασένκο και η αστυνομία του δε θα κρεμαστούν από έναν στύλο. Η Ρωσία θα φροντίσει για το πρόβλημα και επιτέλους θα ιδρυθεί η Ένωση των Κρατών.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η απόπειρα έγχρωμης επανάστασης έχει τελειώσει. Οι ΗΠΑ και ο λακές τους η Πολωνία δε θα μαζέψουν απλώς τα πράγματά τους και θα φύγουν. Όμως, με την πλήρη υποστήριξη της Ρωσίας να είναι εξασφαλισμένη, ο Λουκασένκο μπορεί να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να τερματίσει τις ταραχές.

Έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές συναντήσεις μεταξύ Λουκασένκο και Πούτιν και έχουν εφαρμοστεί σημαντικά μέρη της συμφωνίας για το κράτος της Ένωσης. Πριν από δύο ημέρες πραγματοποιήθηκε η τελευταία σύνοδος κορυφής στο Μινσκ. Σε συνέντευξη Τύπου και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ενσυναίσθηση της οικονομικής τους συνεργασίας, αλλά αναφέρθηκαν και σε θέματα άμυνας. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται και την πιθανή εμπλοκή του ΝΑΤΟ, αυτά γίνονται όλο και πιο σημαντικά.

Η Λευκορωσία έχει λάβει έναν αριθμό οπλικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας και, όπως ανακοίνωσε ο Πούτιν, σύντομα θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιεί ρωσικά πυρηνικά:

Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι, ως μέρος της συνεπούς εφαρμογής του στρατιωτικού δόγματος Ρωσίας-Λευκορωσίας, εργαζόμαστε για κοινό στρατιωτικό σχεδιασμό και έχουμε μια επιχειρησιακή ομάδα περιφερειακών δυνάμεων Ρωσίας-Λευκορωσίας. Τα τμήματα και οι στρατιωτικές μονάδες των χωρών μας υποβάλλονται επί του παρόντος σε εκπαίδευση συντονισμού στη Λευκορωσία. Δημιουργήσαμε ένα κοινό σύστημα αεράμυνας που βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία μάχης. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας των χωρών μας, δίνοντας προτεραιότητα στην εκπαίδευση των στρατευμάτων, στη βελτίωση της πολεμικής τους ετοιμότητας και στη συνέχιση της πρακτικής τακτικών κοινών ασκήσεων και άλλων εκδηλώσεων επιχειρησιακής και μαχητικής εκπαίδευσης, αμοιβαίας προμήθειας βασικών όπλων και παραγωγής από κοινού νέου στρατιωτικού εξοπλισμού.

Πιστεύω πως είναι επίσης δυνατό να συνεχιστεί η εφαρμογή της πρότασης του Προέδρου Λουκασένκο για την εκπαίδευση των πληρωμάτων μάχης αεροσκάφους του Λευκορωσικού Στρατού που έχουν επανεξοπλιστεί για πιθανή χρήση πυρομαχικών εκτόξευσης με ειδικές κεφαλές. Θέλω να τονίσω ότι αυτή η μορφή συνεργασίας δεν είναι δική μας εφεύρεση. Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πραγματοποιήσει παρόμοιες δραστηριότητες με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες. Αυτά τα συντονισμένα μέτρα είναι εξαιρετικά σημαντικά ενόψει των εντάσεων στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης Κρατών.

Ο Λουκασένκο ήταν λίγο πιο συγκεκριμένος:

Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ, και όχι μόνο εκ μέρους μου ή από την πλευρά του στρατού, για την εκπλήρωση της υπόσχεσής σας. Σήμερα, ένα συγκρότημα S-400 που μεταφέρατε στη Λευκορωσία τέθηκε σε υπηρεσία μάχης. Ακόμη πιο σημαντικό, λάβαμε ένα συγκρότημα Iskander που μας υποσχεθήκατε πριν από έξι μήνες.

Μόλις θίξατε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, προσεγγίζοντάς το με μεγάλη προσοχή. Ωστόσο, σωστά σημειώσατε ότι δεν ήμασταν εμείς που το ξεκινήσαμε. Μιλάω για την εκπαίδευση των πληρωμάτων της πολεμικής αεροπορίας μας στο χειρισμό ειδικών όπλων και ειδικών κεφαλών. Πρέπει να σας πω πως έχουμε ετοιμάσει το αεροσκάφος μας. Αποδεικνύεται ότι έχουμε αυτά τα αεροπλάνα από τη σοβιετική εποχή. Τα δοκιμάσαμε στη Ρωσική Ομοσπονδία και τώρα συνεργαζόμαστε με τους Ρώσους για να εκπαιδεύσουμε τα πληρώματά μας να πιλοτάρουν αεροπλάνα που φέρουν ειδικές κεφαλές. Κάνοντας αυτό δεν απειλούμε κανέναν. Σας έχω ενημερώσει σε πολλές περιπτώσεις, μεταξύ άλλων κατά τις συναντήσεις μας στην Αγία Πετρούπολη, τη Μόσχα και στο Σότσι, ότι έχουμε μεγάλες ανησυχίες σχετικά με αυτό που αποκαλείτε ένταση κατά μήκος των συνόρων της Ένωσης Κρατών, κυρίως στη Δύση. Αισθανθήκαμε την ανάγκη να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του κράτους της Λευκορωσίας. Κάνατε ένα αποφασιστικό και πολύ σημαντικό βήμα για να στηρίξετε τη Λευκορωσία. Για άλλη μια φορά, σας ευχαριστώ πολύ.

Η Λευκορωσία προστατεύεται πλέον από ένα πρώτης τάξεως σύστημα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας, το S-400. Διαθέτει δυνατότητες κρούσης ακριβείας μεσαίου βεληνεκούς λόγω των πυραύλων Iskander. Οι αεροπορικές και επίγειες δυνάμεις των δύο στρατών βρίσκονται πλέον υπό κοινή διοίκηση. Τα λευκορωσικά αεροπλάνα θα μπορούν σύντομα να χρησιμοποιούν πυραύλους πυρηνικά οπλισμένους και πυραύλους κρουζ εναντίον χερσαίων στόχων του ΝΑΤΟ.

Ο στρατός της Λευκορωσίας είναι αρκετά μικρός. Ο στρατός της έχει μόνο 40.000 στρατιώτες από τους οποίους λιγότεροι από τους μισούς είναι δυνάμει μονάδες πρώτης γραμμής. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η Λευκορωσία είναι απίθανο να συμμετάσχει στον πόλεμο στην Ουκρανία. Έχει μακρά σύνορα με χώρες του ΝΑΤΟ που χρειάζονται προστασία και, χωρίς να ενεργοποιήσει εφέδρους, ο αριθμός των στρατευμάτων που διαθέτει μόλις επαρκεί για αυτόν τον σκοπό. Αλλά ένας πύραυλος Iskander που εκτοξεύεται από τη Λευκορωσία μπορεί να καλύψει όλη την Πολωνία, η οποία είναι τώρα η κύρια περιοχή συγκέντρωσης του ΝΑΤΟ για μια ενδεχόμενη κλιμάκωση.

Με τη Ρωσία να την υποστηρίζει τώρα, η Λευκορωσία μπορεί να αισθάνεται ασφαλής. Για τη Ρωσία, η Ένωσης Κρατών σημαίνει ότι έχει εξασφαλίσει επιπλέον 500 χιλιόμετρα ουδέτερης ζώνης μεταξύ των συνόρων του ΝΑΤΟ και της Μόσχας.

Η κίνηση θα είναι ευπρόσδεκτη στη Ρωσία, αλλά δε λύνει όλα τα προβλήματα του ΝΑΤΟ της Ρωσίας. Η είσοδος της Σουηδίας και της Φινλανδίας στον οργανισμό πληρεξουσίων των ΗΠΑ έχει δημιουργήσει καινούρια. Είναι ο λόγος που ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα μια σημαντική επέκταση του ρωσικού στρατού:

Κατά τη διάρκεια συνάντησης του ρωσικού υπουργείου Άμυνας την Τετάρτη, ο Σόιγκου πρότεινε μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ειδικής ομάδας στρατευμάτων στα βορειοδυτικά σύνορα της χώρας και της επέκτασης των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας σε 1,5 εκατομμύριο στρατιώτες συνολικά με περίπου 695.000 από αυτούς να είναι συμβασιούχοι.

Τα σχόλια του Σόιγκου έρχονται καθώς το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη έχουν υποβάλει αιτήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ, επικαλούμενες μια αντιληπτή απειλή από τη Ρωσία υπό το φως της συνεχιζόμενης στρατιωτικής της επιχείρησης στην Ουκρανία.
...
Ο Σόιγκου συνέχισε προτείνοντας τη δημιουργία μιας σειράς νέων στρατιωτικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων πέντε νέων μεραρχιών πυροβολικού, οκτώ συνταγμάτων αεροπορίας βομβαρδιστικών και ενός συντάγματος μαχητικών, καθώς και έξι ταξιαρχιών αεροπορίας στρατού.

Παλαιότερα ο ρωσικός στρατός είχε περίπου 1 εκατομμύριο στρατιώτες. Συνολικά αυτή είναι μια πολύ σημαντική αύξηση με μεγάλη δύναμη πυρός. Μια τέτοια αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού και η απόκτηση του απαραίτητου εξοπλισμού θα διαρκέσει τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Αμφιβάλλω σοβαρά ότι το ΝΑΤΟ θα μπορέσει να ανταποκριθεί

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail