Η Τουρκία τοποθέτησε τους ρωσικούς πυραύλους S-400 στην αποθήκη για να αποφύγει περαιτέρω συγκρούσεις με τις ΗΠΑ

Freepen.gr - Η Τουρκία αποφάσισε να τοποθετήσει το πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς S-400 που αγόρασε από τη ρωσική υπηρεσία εξαγωγής όπλων Rosoboronexport σε μια εγκατάσταση αποθήκευσης αντί να το ενεργοποιήσει και να βαθύνει το ρήγμα που αντιμετωπίζει με τις ΗΠΑ και να διακινδυνεύσει περαιτέρω κυρώσεις, σημειώνει σε άρθρο του για το nordicmonitor.com ο Abdullah Bozkurt.

Η αποκάλυψη ότι οι πύραυλοι είναι αποθηκευμένοι σε άγνωστη τοποθεσία έγινε σε ομιλία του υπουργού Άμυνας Hulusi Akar κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού του κοινοβουλίου στις 22 Νοεμβρίου 2022.

Ο Ακάρ δεν αποκάλυψε την τοποθεσία όπου ήταν αποθηκευμένοι οι πύραυλοι, αλλά ισχυρίστηκε πως ήταν έτοιμοι να αναπτυχθούν σε περίπτωση απειλής και μόλις ληφθεί η απόφαση πού θα τοποθετηθεί το σύστημα αεράμυνας. Οι παρατηρήσεις του έδειξαν ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει αναβάλει τα σχέδια για την ενεργοποίηση των S-400 και δε θα λάβει απόφαση σχετικά με το πού θα τους αναπτύξει σύντομα.

Μίλησε επίσης για το χρόνο που απαιτείται για τη μεταφορά και την ανάπτυξη του συστήματος S-400 καθώς προσπάθησε να αντικρούσει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι οι πύραυλοι δεν είναι τίποτα άλλο από άχρηστη διάσωση.

«Το S-400 απαιτεί χρόνο μεταφοράς [για την ανάπτυξη] και μετά - 30 λεπτά σύμφωνα με το εγχειρίδιο, αλλά θα πω μια ώρα - θα ήταν έτοιμο στην τοποθεσία όπου στάλθηκε. Όλα είναι έτοιμα, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα», είπε ο Ακάρ.

Όταν τέθηκαν παρόμοια ερωτήματα από την ίδια επιτροπή ένα χρόνο νωρίτερα, ο Ακάρ επικαλέστηκε «κρατικά μυστικά» και είπε ότι δεν θα αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με τους ρωσικούς πυραύλους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail