Το ριψοκίνδυνο κόλπο του Παναμά: Έρχεται νέος πόλεμος στη Σερβία;

Η κατάσταση στα σύνορα που μοιράζονται η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο γίνεται όλο και πιο ζοφερή μέρα με τη μέρα. Η τελευταία σπίθα που απειλεί να πυροδοτήσει νέο πόλεμο μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου αποδίδεται στη σύλληψη ενός Σέρβου εθνικιστή που ζει στο Κοσσυφοπέδιο. Τι σχέση έχει λοιπόν ο Παναμάς με αυτό;

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους που εργάστηκα στη CIA, είχα μια πρώτη θέση στις ΗΠΑ στα παρασκήνια της προσπάθειας να προκαλέσω ένα επεισόδιο στον Παναμά που θα δικαιολογούσε μια αμερικανική στρατιωτική εισβολή στη χώρα αυτή για να εκθρονίσει τον ισχυρό άνδρα του Παναμά, Manuel Noriega. Η CIA, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Άμυνας, εργαζόταν σκληρά στα παρασκήνια, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στη χρηματοδότηση ενός αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος, για να δολώσει τον Νοριέγκα. Ο Kurt Muse, ένας βετεράνος του αμερικανικού στρατού που γεννήθηκε στον Παναμά, εργαζόταν για δύο χρόνια με αντιπάλους του Noriega για να σχεδιάσει την ανατροπή του. Ο Muse συνελήφθη, φυλακίστηκε και βασανίστηκε (πέρασε 9 μήνες σε ένα άθλιο κελί έως ότου διασώθηκε από τους χειριστές της Delta Force στις 20 Δεκεμβρίου 1989).

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήρθε στις 16 Δεκεμβρίου 1989, όταν τέσσερα μέλη του προσωπικού των ΗΠΑ σταμάτησαν σε ένα οδόφραγμα έξω από τα κεντρικά γραφεία του PDF στη γειτονιά El Chorrillo της Πόλης του Παναμά. Ο πρώτος υπολοχαγός Robert Paz, ένας αξιωματικός του Σώματος Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο περιστατικό. Δεν ξέρω αν η απόφασή τους να οδηγήσουν μέσω του El Chorrillo ήταν ατύχημα ή σκόπιμη πρόκληση. Πιστεύω πως ήταν σκόπιμη. Το προσωπικό των ΗΠΑ στον Παναμά εκείνη την εποχή γνώριζε πολύ καλά ότι οι σχέσεις με την κυβέρνηση του Παναμά ήταν στην καλύτερη περίπτωση ζοφερές και θα είχαν ενημερωθεί για τους τομείς που έπρεπε να αποφευχθούν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέβαλαν τέσσερις ημέρες αργότερα, πάλεψαν να εξασφαλίσουν την πρωτεύουσα και ξεκίνησαν μια απεγνωσμένη αναζήτηση για τον Νοριέγκα. Ο πανούργος, διεφθαρμένος Στρατηγός άντεξε για δύο εβδομάδες και τελικά παραδόθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1990. Ήμουν στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εκείνη την στιγμή και παρακολουθούσα την κατάσταση από την άνεση του γραφείου της Αντιτρομοκρατικής.

Κοιτάζοντας πίσω μετά από 32 χρόνια αυτή η επιχείρηση, ενώ γενικά πέτυχε από άποψη τακτικής ήταν μια στρατηγική αποτυχία. Η μονάδα Navy SEAL που στάλθηκε για να καταστρέψει το αεροπλάνο του Noriega υπέστη σημαντικές απώλειες λόγω κακών αποφάσεων διοίκησης - το αεροπλάνο θα μπορούσε να είχε καταστραφεί από ένα πυροβόλο AC-130, αλλά ένας από τους διοικητές της SEAL επέμεινε να βάλει τους ναύτες στο στόχαστρο. Τα στρατεύματα του Παναμά οπλισμένα με πολυβόλο των 50 cal προκάλεσαν όλεθρο. Ο Παναμάς παραμένει μια δυσλειτουργική, διεφθαρμένη χώρα. Δισεκατομμύρια δολάρια από έσοδα από ναρκωτικά ξεπλένονται στη Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου του Παναμά στο Colon και η κινεζική επιρροή επεκτείνεται.

Που με φέρνει πίσω στη Σερβία. Εάν πιστεύετε ότι ξένοι πράκτορες πληροφοριών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο προσεγγίζουν την κατάσταση στα σύνορα Σερβίας / Κοσόβου, ξανασκεφτείτε το. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να πηγαίνει άσχημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, φαίνεται πως η Δύση ελπίζει να δημιουργήσει μια κατάσταση στη Σερβία που θα αναγκάσει τη Ρωσία να διχάσει τις δυνάμεις της.

Οι εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές που χωρίζουν τους Σέρβους και τους Κοσοβάρους είναι αιώνων. Και υπάρχει επίσης μια μακρά ιστορία εξωτερικών δυνάμεων που παρεμβαίνουν για να προωθήσουν τη σύγκρουση και όχι την ειρήνη. Η υποστήριξη της Σερβίας προς τη Ρωσία της έχει κερδίσει την εχθρότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ και λειτουργεί σαν ένα υπόγειο ρεύμα σε αυτήν την κλιμακούμενη σύγκρουση στα σύνορα. Είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι επειδή η ικανότητα του ΝΑΤΟ να επέμβει στρατιωτικά έχει υποβαθμιστεί από την υποστήριξή του στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας. Η Σερβία μετακινεί στρατεύματα και οχήματα στα σύνορα και η πιθανότητα κλιμάκωσης βίας αυξάνεται. Εάν είστε θρησκευόμενοι, προσευχηθείτε για ειρήνη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail