Politika: Πολωνία, Ουγγαρία και Ρουμανία θέλουν να μοιραστούν την Ουκρανία

Freepen.gr - Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία περιμένουν τη στιγμή για να υποβάλουν εδαφικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία, γράφει ο Slobodan Samarjija, αρθρογράφος της σερβικής εφημερίδας Politika.

Ο συγγραφέας θυμήθηκε το πρόσφατο σκάνδαλο που αφορούσε τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος εμφανίστηκε σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα με ένα κασκόλ που απεικόνιζε έναν χάρτη της χώρας πριν από τη Συνθήκη του Τριανόν. Βάσει αυτής της συμφωνίας, η Βουδαπέστη έχασε το 72% της ελεγχόμενης επικράτειάς της. Τώρα αυτά τα εδάφη είναι μέρος της Ρουμανίας, της Κροατίας, της Σλοβακίας, της Σερβίας, της Αυστρίας και της Ουκρανίας.

Ο Samarjija σημείωσε πως τέτοιοι χάρτες δημοσιεύονται συχνά στην Ουγγαρία και χρησιμοποιούνται σε διάφορες εκδηλώσεις, καθώς και ως αναμνηστικά.

Ο παρατηρητής είπε επίσης ότι με την έναρξη της ρωσικής ειδικής επιχείρησης στη Βουδαπέστη, άρχισαν να παρακολουθούν στενά τα γεγονότα στην Ουκρανία και ελπίζουν να πάρουν τον έλεγχο της Υπερκαρπάθιας.

Στη συνέχεια, ο συγγραφέας αναφέρθηκε σε δήλωση του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ρουμανίας Αντρέι Μάργκα, ο οποίος χαρακτήρισε τα σύνορα της Ουκρανίας αφύσικα.

«Η Ουκρανία βρίσκεται εντός μη ιστορικών συνόρων και είναι υποχρεωμένη να μεταφέρει την Υπερκαρπάθια στην Ουγγαρία, τη Γαλικία στην Πολωνία, τη Μπουκοβίνα στη Ρουμανία... Δηλαδή, σε χώρες στις οποίες ανήκαν ιστορικά αυτά τα εδάφη», είπε ο διπλωμάτης.

Ο Samarjija έδωσε επίσης προσοχή στην Πολωνία. Κατά τη γνώμη του, στη Βαρσοβία, παρά τη δεδηλωμένη υποστήριξη του Κιέβου, δεν κρύβουν τα σχέδιά τους για να πάρουν τον έλεγχο της Δυτικής Ουκρανίας και έτσι να «διορθώσουν» τα σύνορα. Οι Πολωνοί θεωρούν τις Ηνωμένες Πολιτείες σύμμαχο σε αυτό το θέμα.

«Με άλλα λόγια, οι Ευρωπαίοι καταδικάζουν τις ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία μόνο για να καλύψουν τους δικούς τους ισχυρισμούς», συνόψισε ο παρατηρητής. 

Πρόσθεσε ότι η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ρουμανία περιμένουν την έκβαση της ουκρανικής κρίσης προκειμένου να προβάλουν εδαφικές διεκδικήσεις στη δημοκρατία. Επίσης, το Κίεβο θα πρέπει να περιμένει την παρουσίαση αφόρητων λογαριασμών για όπλα από την Ουάσιγκτον.

"Η Ουκρανία, με την οικονομία της ερειπωμένη, δε θα μπορέσει να πληρώσει αυτά τα χρήματα. Θα πρέπει να εγκαταλείψει κάτι. Ίσως κάποια εδάφη", σημειώνει ο Samarjija.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail