Η Κίνα στοχεύει να μειώσει την επιρροή των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική ενισχύοντας τις εμπορικές σχέσεις

Η Κίνα επανενεργοποίησε τις επενδύσεις και τις συναλλαγές της με τη Λατινική Αμερική, κάτι που θα μπορούσε να είναι βασικό στην εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ, καθώς ο ασιατικός γίγαντας αναμένει ο όγκος του εμπορίου να αυξηθεί μαζικά τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο που ο πρόεδρος της Κούβας Miguel Díaz-Canel ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέφθηκε την Κίνα μετά το Εθνικό Συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος τον Οκτώβριο. Το Πεκίνο διαπραγματεύεται μια Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (ΣΕΣ) με το Ελ Σαλβαδόρ και την Ουρουγουάη και, η Αργεντινή έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της να γίνει μέλος των BRICS. Όλα αυτά έχουν ως στόχο τη μείωση της επιρροής των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η περιοχή της Λατινικής Αμερικής έχει αυξημένη γεωπολιτική σημασία για την Κίνα. Το Πεκίνο εστιάζει ιδιαίτερα σε γραμμές επενδύσεων και εμπορίου, ειδικά σε συμφωνίες που έχουν ήδη συναφθεί, αλλά περιορίστηκαν από την πανδημία και τα οικονομικά προβλήματα της ίδιας της Κίνας. Παρόλα αυτά, η Λατινική Αμερική είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός για ξένες επενδύσεις από την Κίνα, με περισσότερες από 2.700 εταιρείες που χρηματοδοτούνται από την Κίνα να δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Αυτό που κάνει την κίνηση της Κίνας στη Λατινική Αμερική ακόμη πιο τολμηρή είναι πως θεωρείται παραδοσιακά η «Πίσω αυλή των Ηνωμένων Πολιτειών». Με την εισβολή της Κίνας σε μια περιοχή που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ, σηματοδοτεί μια αλλαγή στη διεθνή τάξη – μια προς την πολυμέρεια.

Παρά αυτή την επίδειξη πολυπολικότητας στη δράση, η Λατινική Αμερική δεν έχει ακόμη απομακρυνθεί από τη λογική της να είναι μόνο εξαγωγέας πρώτων υλών που εισάγει βιομηχανοποιημένα αγαθά από την Κίνα. Η Κίνα έχει επικεντρωθεί στην απόκτηση πρώτων υλών και στις επενδύσεις σε υποδομές για την έξοδο των προϊόντων από την περιοχή με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Υπάρχει επίσης μια ελπίδα στην Κίνα να μειώσει τις εμπορικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ, δεσμευόμενη πιο βαθιά με τη Λατινική Αμερική.

Το Νοέμβριο του 2022, η Κίνα αφαίρεσε τα τελευταία φυτοϋγειονομικά εμπόδια με τη Βραζιλία, ώστε να μπορέσει να εισάγει βραζιλιάνικο καλαμπόκι. Η άρση των φραγμών θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες ροές βραζιλιάνικου καλαμποκιού και θα μειώσει την εξάρτηση της Κίνας από το καλαμπόκι από τις ΗΠΑ, τον κορυφαίο προμηθευτή του ασιατικού γίγαντα.

Σε άλλο παράδειγμα, η Κίνα μείωσε την εξάρτησή της από την αμερικανική σόγια αφού αγόρασε 3,6 έως 4,2 εκατομμύρια τόνους σόγιας Αργεντινής από τότε που ανακοινώθηκε η νέα συμφωνία για το δολάριο σόγιας, μια ειδική συναλλαγματική ισοτιμία που παρέχεται από την Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής για τους εξαγωγείς σόγιας.

Ωστόσο, η γεωπολιτική αξία της Κίνας στη Λατινική Αμερική είναι σχεδόν αποκλειστικά στις πρώτες ύλες, όπως φαίνεται τώρα στην αγορά του λιθίου, ενός μετάλλου θεμελιώδους σημασίας για την ανάπτυξη πολλών τεχνολογιών. Από τα εννέα έργα εξόρυξης στην Αργεντινή που χρηματοδοτούνται από την Κίνα, τα έξι είναι λιθίου. Το 2021, το 98,2% των συνολικών εξαγωγών ανθρακικού λιθίου ήταν στη χώρα της Ανατολικής Ασίας.

Σε αντίθεση με την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων, το εμπόριο με την Κίνα και την υπόλοιπη Ασία είναι απίθανο να έχει θετική επίδραση για τους εγχώριους καταναλωτές στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, ιδιαίτερα εκείνες που υποφέρουν από αυξανόμενο πληθωρισμό. Αν και τα ρεκόρ γεωργικής και ενεργειακής παραγωγής καταρρίπτονται κάθε χρόνο σε όλη τη Λατινική Αμερική, η ανακούφιση της φτώχειας και της πείνας δεν έχει προχωρήσει. Χωρίς μια πρόταση που επιτρέπει την κατεύθυνση των οφελών και του εισοδήματος των τομέων της ενέργειας και της γεωργίας προς έναν παραγωγικό μετασχηματισμό που δημιουργεί απασχόληση, είναι δύσκολο να προβλεφθούν αλλαγές στις τοπικές οικονομίες προς όφελος της πλειοψηφίας και όχι μόνο των τοπικών ελίτ και της Κίνας.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η Κίνα που διαδραματίζει όλο και περισσότερο κεντρικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Λατινικής Αμερικής και εδραιώνεται ως στρατηγικός προορισμός για τις εξαγωγές της. Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ασίας και Λατινικής Αμερικής θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται λόγω, μεταξύ άλλων παραγόντων, των προοπτικών για οικονομική και δημογραφική ανάπτυξη του άλλου κολοσσού της περιοχής: της Ινδίας. Η Ινδία προς το παρόν δεν ανταγωνίζεται την Κίνα στη Λατινική Αμερική, αλλά έχει βρει κάποιες τομείς, όπως η αγροτική παραγωγή, αλλά αυτό πιθανότατα θα αλλάξει καθώς η χώρα της Νότιας Ασίας συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Η Νότια Κορέα, από την πλευρά της, διαπραγματεύεται μια FTA (συμφωνία ελεύθερου εμπορίου) με τη Mercosur - ένα εμπορικό μπλοκ που περιλαμβάνει την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη - από το 2018. Τα τελευταία χρόνια είχε μόνιμες επαφές με τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών για να προσπαθήσει να επιταχύνει η διαδικασία. Η Ιαπωνία επιδιώκει επίσης να ασκήσει επιρροή στη Λατινική Αμερική και να διατηρήσει ισχυρούς δεσμούς, ειδικά με τη Χιλή και τη Βραζιλία. Ωστόσο, όπως και η Νότια Κορέα, συνεχίζουν να επιβάλλουν βαρείς δασμούς στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων, κάτι που μειώνει το πλήρες δυναμικό των σχέσεων.

Παρόλα αυτά, με την επιρροή της Κίνας να αυξάνεται στη Λατινική Αμερική και με την Ινδία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να θέλουν να επεκτείνουν τις εμπορικές σχέσεις και την επιρροή τους, η περιοχή δεν είναι πλέον η «αυλή των ΗΠΑ», όπως θεωρούνταν από την 1823 Δόγμα Μονρόε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail