Ο Παγκόσμιος Νότος γεννά ένα νέο σύστημα πληρωμών που αλλάζει το παιχνίδι

Προκαλώντας το δυτικό νομισματικό σύστημα, η Οικονομική Ένωση της Ευρασίας οδηγεί τον Παγκόσμιο Νότο προς ένα νέο κοινό σύστημα πληρωμών που θα παρακάμψει το δολάριο ΗΠΑ.

Η Eurasia Economic Union (EAEU) επιταχύνει τον σχεδιασμό ενός κοινού συστήματος πληρωμών, το οποίο συζητείται στενά για σχεδόν ένα χρόνο με τους Κινέζους υπό τη διαχείριση του Sergei Glazyev, υπουργού της EAEU αρμόδιου για την ένταξη και τη μακροοικονομία.

Pepe Escobar - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Μέσω του ρυθμιστικού της φορέα, της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής (EEC), η EAEU μόλις επεκτείνει μια πολύ σοβαρή πρόταση στα έθνη των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) τα οποία, κυρίως, βρίσκονται ήδη στο δρόμο να μετατραπούν σε BRICS+ : ένα είδος G20 του Παγκόσμιου Νότου.

Το σύστημα θα περιλαμβάνει μια ενιαία κάρτα πληρωμής – σε άμεσο ανταγωνισμό με τη Visa και τη Mastercard – που θα συγχωνεύει το ήδη υπάρχον ρωσικό MIR, το UnionPay της Κίνας, το RuPay της Ινδίας, το Elo της Βραζιλίας και άλλα.

Αυτό θα αντιπροσωπεύει μια άμεση πρόκληση για το δυτικό σχεδιασμό (και επιβεβλημένο) νομισματικό σύστημα, κατά μέτωπο. Και έρχεται αφού μέλη των BRICS πραγματοποιούν ήδη διμερείς συναλλαγές σε τοπικά νομίσματα και παρακάμπτουν το δολάριο ΗΠΑ.

Αυτή η ένωση EAEU-BRICS βρισκόταν στα σκαριά εδώ και πολύ καιρό – και τώρα θα προχωρήσει επίσης προς την προετοιμασία μιας περαιτέρω γεωοικονομικής συγχώνευσης με τα κράτη μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).

Η EAEU ιδρύθηκε το 2015 ως τελωνειακή ένωση της Ρωσίας, του Καζακστάν και της Λευκορωσίας, στην οποία προσχώρησαν ένα χρόνο αργότερα η Αρμενία και η Κιργιζία. Το Βιετνάμ είναι ήδη εταίρος ελεύθερου εμπορίου της EAEU και το Ιράν, το πρόσφατα κατοχυρωμένο μέλος της SCO, συνάπτει επίσης μια συμφωνία.

Η EAEU έχει σχεδιαστεί για να εφαρμόζει την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίων και εργαζομένων μεταξύ των χωρών μελών. Η Ουκρανία θα ήταν μέλος της EAEU, αν δεν γινόταν το πραξικόπημα του Μαϊντάν το 2014, που οργανώθηκε από την κυβέρνηση Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Βλαντιμίρ Κοβαλιόφ, σύμβουλος του προέδρου της EEC, τα συνόψισε όλα στη ρωσική εφημερίδα Izvestia. Το επίκεντρο είναι η δημιουργία μιας κοινής χρηματοπιστωτικής αγοράς και η προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη ενός κοινού «χώρου ανταλλαγής»: «Έχουμε σημειώσει ουσιαστική πρόοδο και τώρα το έργο επικεντρώνεται σε τομείς όπως ο τραπεζικός τομέας, οι ασφάλειες και το χρηματιστήριο».

Σύντομα θα ιδρυθεί νέος ρυθμιστικός φορέας για το προτεινόμενο κοινό χρηματοπιστωτικό σύστημα EEU-BRICS.

Εν τω μεταξύ, η εμπορική και οικονομική συνεργασία μεταξύ της EAEU και των BRICS αυξήθηκε 1,5 φορές μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Το μερίδιο των BRICS στον συνολικό κύκλο εργασιών εξωτερικού εμπορίου της ΕΑΕΕ έφτασε το 30%, αποκάλυψε ο Kovalyov στο Διεθνές Επιχειρηματικό Φόρουμ BRICS την περασμένη Δευτέρα στη Μόσχα:

«Είναι σκόπιμο να συνδυαστούν οι δυνατότητες των ιδρυμάτων μακροοικονομικής ανάπτυξης των BRICS και της EAEU, ιδίως της Νέας Τράπεζας Ανάπτυξης BRICS, της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων Υποδομής (AIIB), καθώς και των εθνικών αναπτυξιακών ιδρυμάτων. Αυτό θα καταστήσει δυνατή την επίτευξη συνεργιστικού αποτελέσματος και θα εξασφαλίσει σύγχρονες επενδύσεις σε βιώσιμες υποδομές, καινοτόμα παραγωγή και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Εδώ βλέπουμε για άλλη μια φορά την προοδευτική σύγκλιση όχι μόνο των BRICS και της EAEU αλλά και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που εμπλέκονται βαθιά σε έργα στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας New Silk Roads ή Belt and Road Initiative (BRI) υπό την ηγεσία της Κίνας.

Σταματώντας την εποχή της λεηλασίας

Σαν όλα αυτά να μην άλλαζαν αρκετά το παιχνίδι, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αυξάνει τα στοιχήματα ζητώντας ένα νέο διεθνές σύστημα πληρωμών που θα βασίζεται σε blockchain και ψηφιακά νομίσματα.

Το σχέδιο για ένα τέτοιο σύστημα παρουσιάστηκε πρόσφατα στο 1ο Ευρασιατικό Οικονομικό Φόρουμ στο Μπισκέκ.

Στο φόρουμ, η EAEU ενέκρινε ένα σχέδιο συμφωνίας για τη διασυνοριακή τοποθέτηση και κυκλοφορία τίτλων στα κράτη μέλη και τροποποίησε τους τεχνικούς κανονισμούς.

Το επόμενο μεγάλο βήμα είναι να οργανωθεί η ατζέντα μιας κρίσιμης συνεδρίασης του Ανώτατου Ευρασιατικού Οικονομικού Συμβουλίου στις 14 Δεκεμβρίου στη Μόσχα. Ο Πούτιν θα είναι εκεί – αυτοπροσώπως. Και δεν υπάρχει τίποτα που θα του άρεσε περισσότερο από το να κάνει μια ανακοίνωση που αλλάζει το παιχνίδι.

Όλες αυτές οι κινήσεις αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς συνδέονται με ταχέως αυξανόμενο, διαπλεκόμενο εμπόριο μεταξύ Ρωσίας, Κίνας, Ινδίας και Ιράν: από την προσπάθεια της Ρωσίας να κατασκευάσει νέους αγωγούς που εξυπηρετούν την κινεζική αγορά - στη Ρωσία, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν που συζητούν μια ένωση φυσικού αερίου τόσο για εγχώριες προμήθειες όσο και για εξαγωγές, ειδικά προς τον κύριο πελάτη της Κίνας.

Αργά αλλά σταθερά, αυτό που αναδύεται είναι η Μεγάλη Εικόνα ενός ανεπανόρθωτα σπασμένου κόσμου που διαθέτει ένα σύστημα διπλού εμπορίου/κυκλοφορίας: το ένα θα περιστρέφεται γύρω από τα απομεινάρια του συστήματος του δολαρίου, το άλλο χτίζεται με επίκεντρο τη σύνδεση των BRICS, EAEU, και SCO.

Προχωρώντας πιο κάτω στο δρόμο, η πρόσφατη αξιοθρήνητη μεταφορά που επινοήθηκε από ένα τρελό ευρωκράτη αφεντικό: η «ζούγκλα» ξεφεύγει από τον «κήπο» με εκδίκηση. Είθε το κάταγμα να επιμείνει, καθώς ένα νέο διεθνές σύστημα πληρωμών –και στη συνέχεια ένα νέο νόμισμα– θα έχει ως στόχο να σταματήσει οριστικά τη δυτικοκεντρική εποχή της λεηλασίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail