Κι είναι μόνο η αρχή: 41% των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων δεν μπορούν να πληρώσουν ενοίκιο το Νοέμβριο στις ΗΠΑ

Jon Tyson - Unsplash
Πολλοί ειδικοί προειδοποιούν τώρα ότι θα μπορούσαμε να δούμε την αγορά κατοικίας και την αγορά εμπορικών ακινήτων να καταρρέουν ταυτόχρονα το 2023. Εάν αυτό συνέβαινε, θα ασκούσε μεγάλη πίεση στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα. Ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε μια τέτοια μοίρα είναι εάν η Federal Reserve αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Δυστυχώς, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Στην πραγματικότητα, αξιωματούχοι της Federal Reserve συνεχίζουν να μας λένε πως τα επιτόκια θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Αυτό είναι κυριολεκτικά μια αυτοκτονική πορεία δράσης, γιατί τα υψηλότερα ποσοστά θα συντρίψουν απολύτως την οικονομία.

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Εάν αμφιβάλλετε για αυτό, απλώς σκεφτείτε τι συμβαίνει ήδη.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Alignable που μόλις κυκλοφόρησε, το 41 τοις εκατό όλων των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούσαν να πληρώσουν ενοίκιο τον Νοέμβριο:

Λόγω του υψηλού πληθωρισμού, των μειωμένων καταναλωτικών δαπανών, των υψηλότερων ενοικίων και άλλων οικονομικών πιέσεων, τα προβλήματα ενοικίων των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων με έδρα τις ΗΠΑ μόλις κλιμακώθηκαν σε νέα ύψη σε εθνικό επίπεδο αυτόν τον μήνα, με βάση τη δημοσκόπηση ενοικίων Νοεμβρίου του Alignable σε 6.326 ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που ελήφθησαν από τις 19/11 /22 έως 22/11/22.

Δυστυχώς, το 41% ​​των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων με έδρα τις ΗΠΑ αναφέρει ότι δεν μπόρεσε να πληρώσει πλήρως και εγκαίρως το ενοίκιό του τον Νοέμβριο, ένα νέο ρεκόρ για το 2022. Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια ενός τριμήνου που έπρεπε να έρθουν περισσότερα χρήματα και τα ποσοστά παραβατικότητας ενοικίων θα πρέπει να μειώνονται. Αλλά μέχρι στιγμής αυτό το τρίμηνο, ισχύει το αντίθετο.


Το Σεπτέμβριο, η ίδια έρευνα διαπίστωσε πως το 30 τοις εκατό όλων των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων δεν μπορούσαν να πληρώσουν ενοίκιο.

Πολλοί ανησυχούσαν βαθιά από αυτό το ποσοστό και στη συνέχεια εκτινάχθηκε στο 37 τοις εκατό τον Οκτώβριο.

Τώρα βρισκόμαστε στο 41 τοις εκατό, και αν υπάρχει κάποια στιγμή που οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων θα πρέπει να μπορούν να πληρώνουν ενοίκιο, αυτό είναι κατά την περίοδο των διακοπών.

Όταν οι ενοικιαστές εμπορικών ακινήτων δεν μπορούν να πληρώσουν ενοίκιο, αυτό αναπόφευκτα έχει ένα φαινόμενο ντόμινο.

Φαίνεται πως σύντομα θα έχουμε εκατομμύρια άδειους εμπορικούς χώρους σε όλη τη χώρα και πολλοί ιδιοκτήτες σύντομα δε θα είναι σε θέση να πληρώσουν τα δάνεια επειδή δεν εισέρχονται επαρκή χρήματα από ενοίκια.

Εάν η Federal Reserve επιμείνει στην αύξηση των επιτοκίων ακόμη υψηλότερα, αναμένω ότι τελικά θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα κραχ εμπορικών ακινήτων άνευ προηγουμένου μεγέθους και εμβέλειας.

Εν τω μεταξύ, η κατάρρευση της στεγαστικής αγοράς συνεχίζει να επιταχύνει.

Οι υπάρχουσες πωλήσεις κατοικιών έχουν πλέον μειωθεί για εννέα συνεχόμενους μήνες και η μέση τιμή ενός σπιτιού στις ΗΠΑ έχει πλέον μειωθεί κατά περίπου 7 τοις εκατό.

Δυστυχώς, πολλοί ειδικοί προειδοποιούν τώρα ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν τους επόμενους μήνες. Εδώ είναι ένα παράδειγμα:

«Σε μια γραμμή: Έρχεται η κατάρρευση των τιμών», έγραψε ο Κίραν Κλάνσι, ανώτερος οικονομολόγος των ΗΠΑ στην Pantheon Macroeconomics.

Είπα στους αναγνώστες μου ότι αυτό θα συνέβαινε εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια.

Φυσικά οι τιμές των κατοικιών θα μπορούσαν σύντομα να πέσουν πολύ περισσότερο. Στην πραγματικότητα, το Pantheon εκτιμά πως θα μπορούσαν τελικά να πέσουν συνολικά κατά 20 τοις εκατό από την κορυφή:

Η Pantheon εκτιμά ότι οι υπάρχουσες τιμές κατοικιών θα συνεχίσουν να πέφτουν, τελικά μειώνοντας κατά περίπου 20% από το ανώτατο όριο του Ιουνίου των 414.000 $ περίπου.

Εάν σκοπεύετε να πουλήσετε ένα σπίτι, θα προσπαθήστε να το κάνετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα προτού οι τιμές πέφτουν πολύ.

Εν τω μεταξύ, μια άλλη προβληματική εταιρεία κρυπτονομισμάτων μόλις κήρυξε πτώχευση:

Η ταλαιπωρημένη εταιρεία κρυπτογράφησης BlockFi κατέθεσε αίτηση για προστασία πτώχευσης στο Κεφάλαιο 11 στο Πτωχευτικό Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών για την Περιφέρεια του Νιου Τζέρσεϊ μετά την κατάρρευση του υποτιθέμενου αγοραστή FTX.

Γιατί λοιπόν το BlockFi αντιμετωπίζει τόσο μεγάλο πρόβλημα;

Λοιπόν, η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλοί λόγοι, αλλά ένας από τους μεγαλύτερους είναι το γεγονός ότι δάνεισαν 275 εκατομμύρια δολάρια στην FTX που δε θα αποπληρωθούν ποτέ:

Στην κατάθεση, η εταιρεία απαριθμούσε ένα ανεξόφλητο δάνειο 275 εκατομμυρίων δολαρίων στην FTX US, τον αμερικανικό βραχίονα της χρεοκοπημένης πλέον αυτοκρατορίας του Sam Bankman-Fried.

Προειδοποίησα τους αναγνώστες μου ότι η FTX δεν θα ήταν το τελευταίο ντόμινο που θα πέσει.

Και τώρα ένα άλλο έχει καταρρεύσει.

Περιττό να πούμε πως θα είναι πολλά περισσότερα, γιατί η FTX «έχει περισσότερους από 1 εκατομμύριο πιστωτές»:

Σε λίγες μέρες, η FTX πέρασε από αποτίμηση 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χρεοκοπία, καθώς η ρευστότητα εξαντλήθηκε, οι πελάτες ζήτησαν αναλήψεις και η ανταγωνιστική ανταλλαγή Binance έσπασε τη μη δεσμευτική συμφωνία της για την αγορά της εταιρείας. Έκτοτε έχει αποκαλυφθεί βαριά αμέλεια. Ο Ρέι πρόσθεσε πως ένα «σημαντικό μέρος» των περιουσιακών στοιχείων που κατέχονται με την FTX μπορεί να «λείπει ή να έχει κλαπεί».

Η FTX έχει περισσότερους από 1 εκατομμύριο πιστωτές, σύμφωνα με ενημερωμένα αρχεία πτώχευσης, υπονοώντας τον τεράστιο αντίκτυπο της κατάρρευσής της στους εμπόρους κρυπτογράφησης και σε άλλους αντισυμβαλλομένους με δεσμούς με την αυτοκρατορία του Bankman-Fried.


Η FTX ήταν μόνο ένα γιγάντιο σχήμα Ponzi, αλλά φυσικά ολόκληρο το σύστημα είναι μόνο ένα γιγάντιο σχήμα Ponzi.

Το όλο πράγμα τελικά καταρρέει, και πολλές εξέχουσες φωνές προσπαθούν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για αυτό.

Για παράδειγμα, ο συγγραφέας Robert Kiyosaki έγραψε στο Twitter το εξής μόλις πριν από λίγες ημέρες:

Πολλοί από εσάς γνωρίζετε ότι δεν επενδύω σε μετοχές, ομόλογα, ETS ή MF. Παρακαλώ ΜΗΝ ακούτε τι θα πω στη συνέχεια: «Θα έβγαινα από χαρτιά». Η παγκόσμια οικονομία δεν είναι μια «αγορά». Πιστεύω πως η οικονομία είναι η μεγαλύτερη φούσκα στην παγκόσμια ιστορία.

Φυσικά έχει πολύ δίκιο.

Ζούμε στη μεγαλύτερη φούσκα σε όλη την ανθρώπινη ιστορία.

Και όταν τελικά σπάσει σε δισεκατομμύρια κομμάτια, κανείς δε θα μπορέσει να τη συναρμολογήσει ξανά.

Ετοιμαστείτε λοιπόν για μια τεράστια προσαρμογή στο βιοτικό σας επίπεδο.

Καθώς πλησιάζουν πολύ δύσκολες στιγμές, η Washington Post ενθαρρύνει τους αναγνώστες της να μειώσουν το κόστος των τροφίμων τρώγοντας ζωύφια:

Η Washington Post συμβούλεψε τους Αμερικανούς την Κυριακή ότι αντί για ένα παραδοσιακό δείπνο εποχής, το οποίο τώρα δεν είναι οικονομικά προσιτό για το ένα τέταρτο των οικογενειών , θα πρέπει να κοιτάξουν να τρώνε ζωύφια.

Ναι αλήθεια.

Σε ένα άρθρο με τίτλο Παστά μυρμήγκια. Γρύλοι εδάφους. Γιατί πρέπει να δοκιμάσετε βρώσιμα έντομα, η Post δήλωσε: «Οι καταναλωτές μπορούν ήδη να βρουν τρόφιμα όπως παστά μυρμήγκια στο Amazon και μπάρες πρωτεΐνης σε σκόνη κρίκετ σε ελβετικά παντοπωλεία».

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά δεν σκοπεύω να φάω ποτέ ζωύφια.

Ανεξάρτητα από το πόσο άσχημα είναι τα πράγματα, απλά δεν μπορούσα να φάω μυρμήγκια ή γρύλους ή σκαθάρια.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εντελώς απροετοίμαστοι για τις στιγμές που σύντομα θα αντιμετωπίσουμε .

Ένα τεράστιο οικονομικό χάος βρίσκεται στο δρόμο.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ τα πράγματα εάν απλώς σταματούσε να αυξάνει τα επιτόκια.

Αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, και έτσι φαίνεται πως το 2023 θα είναι μια χρονιά έντονου οικονομικού πόνου σε όλη τη χώρα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail