Πύραυλοι Patriot στην Ουκρανία - μπλόφα του ΝΑΤΟ ή πραγματική κλιμάκωση;

Σε κάτι που μπορεί να χαρακτηριστεί ως μεγάλη κλιμάκωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι στέλνουν συστήματα SAM (πύραυλοι εδάφους-αέρος) «Patriot» στο καθεστώς του Κιέβου. Το CNN ισχυρίζεται πως ο επικεφαλής ανταποκριτής του Πενταγώνου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες μέσω πολλαπλών πηγών, συμπεριλαμβανομένων ανώνυμων αξιωματούχων άμυνας των ΗΠΑ, που προφανώς εμπλέκεται και ένα ανώτερο μέλος της κυβέρνησης Μπάιντεν. Οι πηγές υποστηρίζουν ότι ο Λευκός Οίκος «επί του παρόντος οριστικοποιεί τα σχέδια για την αποστολή συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας Patriot στην Ουκρανία».

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

"Η κυβέρνηση Μπάιντεν ολοκληρώνει τα σχέδια για την αποστολή του συστήματος πυραυλικής άμυνας Patriot στην Ουκρανία, τα οποία θα μπορούσαν να ανακοινωθούν μόλις αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους και έναν ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο. Οι τρεις αξιωματούχοι είπαν στο CNN πως αναμένεται έγκριση", αναφέρει το δημοσίευμα.

Εάν οι αναφορές είναι αληθινές, η κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει μια ευρύτερη κλιμάκωση. Μέχρι στιγμής, τα συστήματα SAM που έστειλε το ΝΑΤΟ ήταν ως επί το πλείστον μικρής έως μεσαίας εμβέλειας και ήταν σε μεγάλο βαθμό ασήμαντα καθώς παρέχουν ελάχιστη έως καθόλου προστασία από ρωσικούς πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς. Ωστόσο, οι πύραυλοι Patriot, αν και δεν είναι καινοτόμα όπλα, είναι πολύ πιο προηγμένοι, καθώς οι δυνατότητές τους είναι πιο κοντά σε εκείνες των παλαιότερων εκδόσεων S-300 που ήδη λειτουργούν οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου. Το πόσο χρήσιμο θα μπορούσε να είναι αυτό για το Κίεβο είναι αντικείμενο συζήτησης και εξαρτάται επίσης από τον αριθμό των συστημάτων που είναι έτοιμη να παράσχει η πολιτική Δύση. Για μήνες, οι ΗΠΑ ήταν ήσυχες και δεν έδωσαν δημόσια απάντηση στις εκκλήσεις των αξιωματούχων του καθεστώτος του Κιέβου σχετικά με τα αιτήματά τους για την ανάπτυξη συστοιχιών «Patriot» στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ ήταν απρόθυμες να το κάνουν, καθώς υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι. Ο Guardian ανέλυσε επίσης τους κινδύνους από την αποστολή του συστήματος SAM. Σύμφωνα με την εφημερίδα του Λονδίνου:

«Από καιρό αναζητούνται από τους Ουκρανούς, οι πύραυλοι έχουν βεληνεκές έως και 300 km, αλλά μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν αρνηθεί να τους προμηθεύσουν επειδή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν στόχους εντός της Ρωσίας. Η προμήθεια τους θα βοηθούσε "να τελειώσει ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό", δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον».

Οι υποτιθέμενες «ανησυχίες» της Δύσης σχετικά με το σύστημα που χρησιμοποιείται κατά στόχων εντός της Ρωσίας είναι αρκετά αστείες, καθώς οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου έχουν ήδη στοχεύσει ρωσικές βάσεις εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ουκρανία. Ωστόσο, οι πραγματικές ανησυχίες συνδέονται πιθανότατα με την απόδοση του «Patriot», καθώς και με την ισχυρή πιθανότητα να καταστραφεί το σύστημα από τον ρωσικό στρατό. Οι VKS (Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις) έχουν ήδη πραγματοποιήσει πολυάριθμες επιχειρήσεις SEAD (καταστολή της εχθρικής αεράμυνας) και έχουν εξουδετερώσει εκατοντάδες συστήματα SAM μεσαίας έως μεγάλης εμβέλειας που λειτουργούν από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αεράμυνας S-300 και «Buk» που συγκρίνονται γενικά με τους «Patriots».

Οι δυνατότητες του αμερικανικού συστήματος SAM έναντι πυραύλων σοβιετικής κατασκευής είναι αμφισβητήσιμες στην καλύτερη περίπτωση, καθώς δεν έχει παράσχει μεγάλη προστασία στη γειτονική Πολωνία. Αν και έχει ήδη αναπτυχθεί εκεί εδώ και μήνες, στις 15 Νοεμβρίου το "Patriot" έδειξε πως παρέχει μόνο μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας αφού απέτυχε να αναχαιτίσει πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου που έπληξαν ένα πολωνικό συνοριακό χωριό Przewodow, σκοτώνοντας δύο πολίτες. Ωστόσο, το Κίεβο ήταν αρκετά επίμονη στα αιτήματά της να αναπτυχθούν τα συστήματα στην Ουκρανία. Η επιμονή τους υποστηρίχθηκε επίσης από τον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος προέτρεψε την πολιτική Δύση να στείλει πυραύλους "Patriot" σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από την Wall Street Journal την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με το CNN, η ανάπτυξη των συστημάτων SAM είναι πιθανό να πάρει κάποιο χρόνο δεδομένου πως οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου θα χρειαστούν μήνες εκπαίδευσης. Αναμένεται να λάβουν οδηγίες για τη λειτουργία των συστημάτων «Patriot» στη βάση του αμερικανικού στρατού στο Grafenwoehr της Γερμανίας.

Από την πλευρά της, η Μόσχα δε φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα από την ανακοίνωση. Σύμφωνα με το Reuters, «το Κρεμλίνο είπε την Τετάρτη πως τα αμερικανικά πυραυλικά συστήματα [αεροπορικής] άμυνας «Patriot» θα είναι νόμιμος στόχος για ρωσικά πλήγματα, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες εξουσιοδοτήσουν να παραδοθούν για να υποστηρίξουν το Κίεβο». Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ απάντησε στις αναφορές σε μια δήλωση στον λογαριασμό του στο Telegram:

«Εάν, όπως άφησε να εννοηθεί ο Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ εφοδιάσει τους φανατικούς του Κιέβου με συγκροτήματα "Patriot" μαζί με το προσωπικό του ΝΑΤΟ, θα γίνουν αμέσως νόμιμος στόχος των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Ελπίζω πως οι ανίκανοι του Ατλαντικού το καταλαβαίνουν».

Από την άλλη πλευρά, η Washington Post αναφέρει ότι «το σχέδιο δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τον Πρόεδρο Μπάιντεν ή τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, αλλά θα μπορούσε να γίνει σύντομα», δήλωσαν οι αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να διευκρινίσουν τις ευαίσθητες εσωτερικές συζητήσεις». Σημειώνει περαιτέρω πως «οι πύραυλοι που εκτοξεύονται από Patriot μπορούν να πετάξουν σε υψόμετρα έως και 79.000 πόδια [24 χιλιόμετρα], με επιχειρησιακό βεληνεκές, ανάλογα με τον τύπο του χρησιμοποιούμενου πυρομαχικού, από δώδεκα έως 160 χιλιόμετρα, για χρήση κατά βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ, καθώς και αεροσκαφών. Δεν ήταν σαφές τι είδους πυρομαχικά θα προτείνει το Πεντάγωνο να προμηθεύσει».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, δεν είναι ακόμη σαφές ποια από τις πολλές παραλλαγές του συστήματος θα μπορούσε να σταλεί στις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου, αλλά είναι πολύ απίθανο να είναι η πιο πρόσφατη έκδοση, καθώς μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να εκπαιδεύσει σωστά ακόμη και το προσωπικό του ΝΑΤΟ για να λειτουργήσει τέτοια όπλα. Επιπλέον, ο κίνδυνος απώλειας ακριβών συστημάτων όπως το "Patriot" SAM είναι πολύ μεγαλύτερος σε έναν αγώνα ενάντια σε χώρες όπως η Ρωσία. Το ρεκόρ επιδόσεων μάχης του συστήματος SAM απέχει μακράν από το να χαρακτηριστεί επιθυμητό τόσο εναντίον του Ιράκ κατά την εισβολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη χώρα το 1991 όσο και πιο πρόσφατα στη Σαουδική Αραβία κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των πυραύλων των Χούτι. Τα όπλα που το «Patriot» απέτυχε να αναχαιτίσει και στις δύο περιπτώσεις ήταν τεχνολογικά πάνω από μισό αιώνα πίσω από αυτά που διαθέτει ο ρωσικός στρατός σήμερα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail