Αιγύπτιοι ειδικοί και αναλυτές: Η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας στη Συρία και το Ιράκ

Αιγύπτιοι ειδικοί και αναλυτές εξήγησαν ότι το κατοχικό τουρκικό κράτος επιδιώκει να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας ενάντια στην κουρδική και αραβική παρουσία στη βόρεια Συρία και το Ιράκ. Κατήγγειλαν τη σιωπή των διεθνών δυνάμεων για τα τουρκικά εγκλήματα κατά των λαών της περιοχής.

Hawar News Agency / Παρουσίαση Freepen.gr

Από τον περασμένο Νοέμβριο, το τουρκικό κράτος κατοχής συνέχισε τις επιθέσεις του στη βόρεια και ανατολική Συρία και ο στρατός του δε διστάζει να καταστρέψει σπίτια και υποδομές αμάχων και να τα στοχοποιήσει με τρόπο που έρχεται σε αντίθεση με όλους τους διεθνείς νόμους και κανόνες.

Αλλαγή της δημογραφίας της περιοχής



Ο Αιγύπτιος εμπειρογνώμονας για τις τουρκικές υποθέσεις, Δρ. Οσάμα Αλ-Σαΐντ, είπε, «Η στόχευση της Τουρκίας σε υποδομές στη βόρεια και ανατολική Συρία συνδέεται με τις τουρκικές φιλοδοξίες και το σχέδιο να ελέγξει τη βόρεια Συρία και περιοχές στο Νότιο Κουρδιστάν».

Είπε στο πρακτορείο μας: «Η Τουρκία δεν κρύβει τους στόχους της δημιουργώντας μια ζώνη ασφαλείας ενάντια στην κουρδική και αραβική παρουσία στη βόρεια Συρία και το Ιράκ, προσπαθώντας να δημιουργήσει μια ζώνη φραγμού μεταξύ αυτής και των κουρδικών κοινοτήτων στη νότια Τουρκία».

Επισήμανε πως «η Τουρκία προσπαθεί καταστρέφοντας και στοχοποιώντας τις υποδομές στη βόρεια Συρία, να αυξήσει τα ποσοστά εκτοπισμού των προσφύγων, αλλάζοντας τη δημογραφική φύση αυτών των περιοχών».

Σύμφωνα με τον Al-Saeed, «Υπάρχει ένας σαφής στόχος που είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος του τουρκικού κράτους κατοχής, Ερντογάν, όταν είπε ότι ήθελε να βάλει τέλος στην κουρδική παρουσία στα νότια σύνορα της Τουρκίας».

Ο Αλ Σαΐντ εξέφρασε την πεποίθησή του πως «είναι δύσκολο να εφαρμοστεί το σχέδιο Ερντογάν, δεδομένης της μεγάλης προσκόλλησης του κουρδικού λαού στα εδάφη και τις περιοχές του».

Διεθνής συμπαιγνία

Σχετικά με τη διεθνή σιωπή απέναντι στα τουρκικά εγκλήματα στη βόρεια Συρία, σε αντάλλαγμα για το ενδιαφέρον για τη ρωσική στρατιωτική δράση στην Ουκρανία, ο Al-Saeed ανέφερε ότι «το διπλό μέτρο μεταξύ των εγκλημάτων της Τουρκίας και της Ρωσίας αντιπροσωπεύει ένα σαφές παράδειγμα πραγματισμού και διεθνών διπλών σταθμών».



Τόνισε ότι «η Δύση ήταν πλήρως εκτεθειμένη στην κρίση της Ουκρανίας, καθώς είδαμε τον τρόπο αντιμετώπισης της Ουκρανίας και την πλήρη υποστήριξή της με όπλα και βοήθεια, ανοίγοντας τα ευρωπαϊκά σύνορα στους Ουκρανούς πρόσφυγες και παρέχοντάς τους ευκαιρίες απασχόλησης ένω σε αντάλλαγμα έκλεισαν τις διαβάσεις και πυροβολούσαν τους Σύρους πρόσφυγες!». Ο Αλ-Σαΐντ πίστευε ότι «αυτή η ασυμφωνία αποκάλυψε πως η Δύση δεν αντιμετωπίζει τις ανθρωπιστικές κρίσεις από ηθική προοπτική, αλλά από την προοπτική του ενδιαφέροντος και του πραγματισμού», θεωρώντας ότι «η Δύση είναι άμεσα υπεύθυνη για την κατάσταση στη Συρία, καθώς υποστήριξε τον εξοπλισμό της συριακής επανάστασης και συνέβαλε στη μετατροπή της σε εμφύλιο πόλεμο».

Το μαστίγιο και το καρότο

Ο Αλ Σαΐντ επεσήμανε πως "οι δυτικές χώρες αγνοούν ό,τι συμβαίνει στη Συρία σε αντάλλαγμα για να δώσουν προτεραιότητα σε ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία. Αγνοούν επίσης τα εγκλήματα που διαπράττει η Τουρκία στη βόρεια Συρία", αναφέροντας πως "η Τουρκία πετυχαίνει αυτό που η Δύση ανάγκες στη Μέση Ανατολή, και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δύση δεν θέλουν να χάσουν οριστικά την Τουρκία και ταυτόχρονα δε θέλουν να της λύσουν τα χέρια σε πολλά θέματα. Επομένως, οι δυτικές σχέσεις με την Τουρκία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική του μαστίγιου και του καρότου, καθώς χρησιμοποιούν οικονομικά κίνητρα και ενίοτε πολιτικές και στρατιωτικές πιέσεις για να διορθώσουν και να συγκρατήσουν την τουρκική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τον Σαΐντ, «πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή στην τουρκική συμπεριφορά, ειδικά καθώς είναι αποσταθεροποιητική σε πολλά μέρη, όπως εμφανίζεται στη Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο», προειδοποιώντας πως «η συνεχιζόμενη διεθνής παραμέληση της τουρκικής συμπεριφοράς και φιλοδοξιών σε μια σειρά από αραβικές χώρες είναι ένα σοβαρό θέμα που θα έχει μελλοντικές επιπτώσεις στην Περιφέρεια».

Παιχνίδι συμφερόντων

Από την πλευρά της, η νομική εμπειρογνώμονας και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Dina Al-Moqaddam είπε: «Η Τουρκία είναι μια χώρα που βασίζεται σε κατοχές, εισβολές και παράλογες παρεμβάσεις στις κρατικές υποθέσεις αντί να δίνει προσοχή στα εσωτερικά της ζητήματα».

Είπε στο πρακτορείο μας, «Η τουρκική στόχευση υποδομών στη βόρεια Συρία στοχεύει να δημιουργήσει χάος και να αναγκάσει τους ανθρώπους της βόρειας και ανατολικής Συρίας να μεταναστεύσουν και να δημιουργήσει μια ανθρώπινη τραγωδία για να διευκολύνει την κατοχή της περιοχής».

Σύμφωνα με την Ντίνα, «η Τουρκία, η οποία προσβάλλει τους Σύριους και απορρίπτει την παρουσία τους στο έδαφός της, είναι αυτή που παρεμβαίνει στις συριακές υποθέσεις και επιδιώκει τη συνέχεια του χάους του συριακού κράτους».

Όσον αφορά τη διεθνή περιφρόνηση για τα εγκλήματα της Τουρκίας, τόνισε ότι «η Δύση έχει υπολογισμούς, συμφέροντα και αρχές που διχάζονται όταν χρειάζεται και ότι ο στόχος των κυρώσεων της Ρωσίας δεν είναι υπέρ της Ουκρανίας ή της υποστήριξής της, αλλά μάλλον τα οικονομικά της συμφέροντα».

Και πρόσθεσε: «Η κατάσταση στη Συρία και ο ανθρώπινος πόνος σε όλη τη Μέση Ανατολή δεν απασχολεί ιδιαίτερα τη Δύση και δεν έχουν συμφέρον να τον σταματήσουν, ακόμα κι αν το θέμα ήταν διαφορετικά· να σταματήσει ολόκληρο τον κόσμο μπροστά στα τουρκικά εγκλήματα στη Συρία, όπως συνέβη κατά της Ρωσίας».

Κακόβουλοι στόχοι



Από την πλευρά του, ο συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής, Ibrahim Shaaban, δήλωσε: «Η στόχευση της Τουρκίας σε επιθέσεις υποδομής και πυραυλικές επιθέσεις στη βόρεια και ανατολική Συρία κρύβει τους κακόβουλους τουρκικούς στόχους του Ερντογάν, καθώς ανοίγει το δρόμο για μια πλήρη τουρκική κατοχή της βόρειας Συρίας υπό την ομπρέλα της «ασφαλούς ζώνης».

Εξήγησε στο πρακτορείο μας ότι «η τουρκική βαρβαρότητα τις τελευταίες εβδομάδες στη βόρεια Τουρκία και πριν από αυτήν στο βόρειο Ιράκ για να στοχοποιηθούν οι Κούρδοι δεν έχει καμία δικαιολογία, όπως και η τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, ένα ανεξάρτητο όργανο έρευνας στην Τουρκία δεν απέδειξε ότι αυτοί που το πραγματοποίησαν ήταν κουρδικά στοιχεία, σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς». Επισημαίνοντας ότι, «Είναι σαφές πως ο Ερντογάν θέλει να επεκταθεί στη βόρεια Συρία και να εξασφαλίσει μια νέα περιοχή για την επιρροή και την ηγεμονία του».

Ο Σααμπάν κατήγγειλε «την αποτυχία να τεθεί το ζήτημα των καταστροφικών τουρκικών επιδρομών κατά της υποδομής στη βόρεια Συρία μέχρι στιγμής, είτε στον Σύνδεσμο των Αραβικών Κρατών είτε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και τη σιωπή που ισοδυναμεί με συνενοχή με αυτό».

Τόνισε ότι «η στόχευση της συριακής υποδομής από τουρκικά αεροσκάφη, καθώς και των κοιτασμάτων πετρελαίου και των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, είναι ένα ολοκληρωμένο τουρκικό έγκλημα που δεν εξαπατά κανέναν από τους τουρκικούς ισχυρισμούς για στόχευση στρατιωτικών τοποθεσιών».

Ύποπτη αντίφαση

Ο Shaaban εξεπλάγη «που αυτό το έγκλημα δεν αναφέρθηκε από διεθνείς οργανισμούς και το μυστικό πίσω από τη διεθνή σιωπή για τον Ερντογάν!». Αναρωτήθηκε: Γιατί ο Ερντογάν δεν καταδικάζει αυτό που κάνει ο Ερντογάν στη συριακή υποδομή εκτεταμένης καταστροφής; Παρά τη δεινή κατάσταση στη Συρία, όπως και ο Πούτιν επικρίνεται για παρόμοιες επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Ο Σααμπάν ολοκλήρωσε την ομιλία του, προειδοποιώντας για «τις συνέπειες της σιωπής για τις εγκληματικές ενέργειες του Ερντογάν, γιατί στη συνέχεια θα τον ενθαρρύνει να προβεί σε απροσδόκητες επιθετικές ενέργειες σε αρκετές αραβικές χώρες».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail