Η Γερμανία δε θα στείλει πυραυλικά συστήματα Patriot στην Ουκρανία παρά τις πολωνικές ελπίδες

Η Γερμανία δε θα συμφωνήσει να αναπτύξει πυραυλικά συστήματα αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία παρά την επιμονή της Πολωνίας. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη Βαρσοβία γνωρίζουν αυτό το γεγονός, αλλά αυτό δεν εμποδίζει μεγάλα στοιχεία του πολωνικού κατεστημένου και της πολιτικής τάξης να προσπαθήσουν να το επιβάλουν.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ ανακοίνωσε πρόσφατα μια συμφωνία με την Πολωνή ομόλογό της για να επιτρέψει στα γερμανικά πολεμικά αεροσκάφη Eurofighter να περιπολούν τον πολωνικό εναέριο χώρο και να αναπτύξουν συστήματα αεράμυνας Patriot στη χώρα. Αργότερα, ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki, ο Πρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) της Πολωνίας Jaroslaw Kaczynski και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας Mariusz Blaszczak σκέφτηκαν να αναπτύξουν τα γερμανικά συστήματα αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία αντί για Πολωνία.

Αν και η Βαρσοβία αποδέχθηκε αρχικά την προσφορά του Βερολίνου για συστήματα Patriot, μετά την πρόσφατη επίθεση με πυραύλους, η οποία ισχυρίστηκε η Δύση ότι σκότωσε δύο άνδρες μετά το χτύπημα σε πολωνικό έδαφος, έχουν γίνει προτάσεις να παραδοθούν τα συστήματα στην Ουκρανία.

«Μετά από περαιτέρω πυραυλικές επιθέσεις [από τη Ρωσία], ζήτησα από τη [γερμανική] πλευρά να μεταφέρει και να αναπτύξει τις προτεινόμενες συστοιχίες Patriot κατά μήκος των δυτικών συνόρων [της Ουκρανίας]. Αυτό θα επιτρέψει να προστατεύσουμε [την Ουκρανία] από περαιτέρω θύματα και μπλακάουτ και να ενισχύσουμε την ασφάλεια κατά μήκος των ανατολικών συνόρων μας», έγραψε στο Twitter ο Πολωνός υπουργός Άμυνας.

Ο Blaszczak είπε σε προηγούμενο tweet πως θα πρότεινε στη Γερμανίδα ομόλογό του «να αναπτύξει αυτό το σύστημα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία».

Παρά αυτή την τολμηρή ιδέα, είναι απίθανο η Γερμανία να αναπτύξει πυραυλικά συστήματα Patriot στην Ουκρανία αντί για την Πολωνία. Το γεγονός ότι η Γερμανία δε θα προμηθεύσει συστήματα Patriot στην Ουκρανία δικαιολογείται από μια σειρά από άμεσους παράγοντες, όπως ότι ο ουκρανικός στρατός που δεν εκπαιδεύεται στο πώς να χρησιμοποιεί τα συστήματα Patriot καθώς γνωρίζει μόνο σοβιετικά όπλα και συστήματα αεράμυνας, όπως π.χ. το S-300. Η Ουκρανία δε λειτούργησε ποτέ σύστημα Patriot και θα χρειαζόταν μισό χρόνο εκπαίδευσης για να μάθει τις λειτουργίες του – και μόνο σε στοιχειώδες επίπεδο.

Είναι πολύ απίθανο το Βερολίνο να αναπτύξει συστήματα Patriot στην Ουκρανία καθώς θα εμβαθύνει τη συμμετοχή του και ολόκληρου του ΝΑΤΟ στον πόλεμο, κάτι που θα μπορούσε να ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή που χάραξε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να έρθει σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία και θα προτιμούσε να επικεντρωθεί σε οικονομικά ζητήματα, και ως εκ τούτου η εξεύρεση λύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι υψηλότερης προτεραιότητας.

Επιπλέον, η Γερμανία δε θα παραδώσει τα συστήματα Patriot στην Ουκρανία επειδή δε θέλει να χάσει αυτό το όπλο. Εάν τα γερμανικά συστήματα Patriot εισέλθουν στην Ουκρανία, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να καταστραφούν από ρωσικά πυρά πυροβολικού ή αεροπορικές επιδρομές.

Η Ρωσία έστειλε προηγουμένως ένα σημείωμα στις χώρες του ΝΑΤΟ λόγω των αποστολών όπλων τους στην Ουκρανία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε πως οποιαδήποτε αποστολή όπλων στην Ουκρανία θα γίνει στόχος ρωσικών επιδρομών. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε επίσης τις χώρες του ΝΑΤΟ ότι «παίζουν με τη φωτιά» προμηθεύοντας όπλα στην Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, από την πλευρά του, δήλωσε πως η προμήθεια όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία δε συμβάλλει στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και αντίθετα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο.

Σύμφωνα με τον Jaroslaw Adamowski, ανταποκριτή του Defense News στην Πολωνία, η τελευταία εξέλιξη με το Βερολίνο έχει αποκαλύψει τις διαφορές στο κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη της χώρας. Τόνισε ότι ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda, ο οποίος επανεξελέγη το 2020 με την υποστήριξη του κόμματος, έγραψε στο Twitter στις 25 Νοεμβρίου, πως εάν το Βερολίνο «δεν συμφωνεί να παραδώσει τις συστοιχίες στην Ουκρανία, τότε πρέπει να αποδεχτούμε αυτήν την άμυνα εδώ [στην Πολωνία]».

Ο Adamowski πιστεύει πως η δήλωση του Duda είναι ένα μήνυμα ότι ορισμένοι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στη Βαρσοβία είναι πρόθυμοι να καταλήξουν σε συμφωνία με τη Γερμανία.

Αυτό είναι απαραίτητο γιατί η τρέχουσα πρόταση της Πολωνίας θα ανάγκαζε τη Γερμανία να περάσει την κόκκινη γραμμή της Ρωσίας. Οποιοδήποτε γερμανικό σύστημα Patriot στην Ουκρανία θα περιλάμβανε γερμανικά στρατεύματα να χειρίζονται τους εκτοξευτές στο πεδίο της μάχης, καθώς το ουκρανικό προσωπικό απλά δεν έχει τις ικανότητες. Αν και οι Γερμανοί έχουν υποστηρίξει το Κίεβο με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως όλα τα άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, το Βερολίνο δεν έχει επισήμως αναπτύξει τις ένοπλες δυνάμεις του για άμεση ανάμειξη στη σύγκρουση, και είναι απίθανο να το κάνει παρά τις προσπάθειες καταναγκασμού της Βαρσοβίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail