Το καθεστώς του Κιέβου είναι loose cannon, δηλαδή απρόβλεπτο!

Η αφήγηση της δυτικής κυρίαρχης μηχανής προπαγάνδας για την Ουκρανία ήταν αναμφισβήτητα μονόπλευρη από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την αντεπίθεσή της. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτό το πλαίσιο των μέσων ενημέρωσης, υπάρχουν στιγμές που αποκαλύπτουν την τάση του καθεστώτος του Κιέβου προς μία ανεξέλεγκτη κλιμάκωση.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Στις 17 Δεκεμβρίου, οι New York Times δημοσίευσαν μια εκτενή ανάλυση των τελευταίων δέκα μηνών της σύγκρουσης. Θαμμένο βαθιά μέσα στο συνηθισμένο θάλαμο ηχούς της ρωσοφοβικής περιπέτειας, το κομμάτι κάνει έναν εκπληκτικό ισχυρισμό πως οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον στρατηγό Valery Gerasimov, Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το δημοσίευμα επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους που ισχυρίζονται ότι ο στρατός και οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας επιχείρησαν μια κοινή επιχείρηση για να σκοτώσουν τον Gerasimov, παρά τις υποτιθέμενες αντιρρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Υποτίθεται ότι οι ΗΠΑ προέτρεψαν ενάντια σε τέτοιες ενέργειες λόγω απρόβλεπτων συνεπειών, φοβούμενες πώς θα απαντούσε η Ρωσία.

Για να χειροτερέψουν τα πράγματα, οι NYT ισχυρίζονται ότι η υποτιθέμενη απόπειρα να πραγματοποιηθεί το «χτύπημα αποκεφαλισμού» στον υψηλόβαθμο στρατιωτικό αξιωματούχο της Ρωσίας συνέβη ενώ η Ουάσιγκτον παρακαλούσε το Κίεβο να ματαιώσει την επίθεση, μόνο για να μάθουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ότι την είχαν ήδη ξεκινήσει. Το άρθρο υποστηρίζει πως η λαθραία επιχείρηση έγινε στα τέλη Απριλίου, μια εποχή που πολλοί ανώνυμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ κόμπαζαν για το πώς οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έδιναν στο καθεστώς του Κιέβου κρίσιμες πληροφορίες για το πού βρίσκονται υψηλόβαθμοι Ρώσοι στρατιωτικοί, επιτρέποντας χτυπήματα υψηλής ακρίβειας που φέρεται να σκότωσαν τουλάχιστον 12 Ρώσους στρατηγούς. Οι ανώτατοι στρατιωτικοί της Μόσχας υποτίθεται πως αποφάσισαν ότι ήταν απαραίτητο για τους στρατηγούς να επισκεφθούν τις πρώτες γραμμές, αλλά «έκαναν ένα θανάσιμο λάθος» τοποθετώντας τον εαυτό τους κοντά σε εξοπλισμό επικοινωνιών, καθιστώντας «εύκολο να βρεθούν».

"Η Ουκρανία άρχισε να σκοτώνει Ρώσους στρατηγούς, ωστόσο οι επικίνδυνες επισκέψεις των Ρώσων στην πρώτη γραμμή συνεχίστηκαν. Τελικά, στα τέλη Απριλίου, ο Ρώσος αρχηγός του γενικού επιτελείου, στρατηγός Valery Gerasimov, έκανε μυστικά σχέδια να πάει ο ίδιος", υποστηρίζουν οι NYT, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν για τη «μυστική» επίσκεψη σε πραγματικό χρόνο, «που οδηγεί σε ένα [υποτιθέμενο] δίλημμα για το αν θα μοιραστούν τις πληροφορίες με τους Ουκρανούς». Οι πηγές των NYT επιμένουν πως οι ΗΠΑ «αποσιώπησαν τις πληροφορίες από τους Ουκρανούς, ανησυχώντας ότι θα χτυπήσουν». Η δημοσίευση υποστηρίζει πως η κύρια ανησυχία για την Αμερική ήταν η αυξημένη πιθανότητα άμεσης σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας με πυρηνικά όπλα και των ΗΠΑ. Ωστόσο, σύμφωνα με τους NYT, «οι Ουκρανοί έμαθαν για τα σχέδια του στρατηγού ούτως ή άλλως, φέρνοντας τους Αμερικανούς σε δύσκολη θέση.

«Τους είπαμε να μην το κάνουν», φέρεται να είπε ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Είμαστε σαν...Ε, αυτό είναι πάρα πολύ». Ωστόσο, ήταν πολύ αργά, καθώς οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου ενημέρωσαν τους ομολόγους τους των ΗΠΑ ότι η επίθεση έχει ήδη εξαπολυθεί. Προφανώς, ο Gerasimov δεν σκοτώθηκε στο φερόμενο χτύπημα, αλλά αν αληθεύουν, οι ισχυρισμοί είναι μια συγκλονιστική αποκάλυψη που δείχνει πόσο επικίνδυνο είναι να υποστηρίζεις εξτρεμιστές οποιουδήποτε είδους για την προώθηση της ατζέντας κάποιου. Χωρίς δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε δυτική (ιδίως αμερικανική) «βοήθεια», το καθεστώς του Κιέβου θα είχε πέσει μέχρι τώρα, πράγμα που σημαίνει πως η ευθύνη των ΗΠΑ για τέτοια περιστατικά είναι απόλυτη. Αν και σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά για την Ουάσιγκτον να «δημιουργήσει ένα χάος και μετά να φύγει», όπως παραδέχτηκε κάποτε η Χίλαρι Κλίντον, αυτή τη φορά όμως, το διακύβευμα έχει (κυριολεκτικά) πλανητικές διαστάσεις.

Οι ισχυρισμοί πως οι Αμερικανοί προσπάθησαν να αποτρέψουν την υποτιθέμενη επίθεση είναι επίσης αμφίβολοι στην καλύτερη περίπτωση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν ληφθούν υπόψη οι ανοιχτά δηλωμένοι στόχοι της κορυφαίας τάξης των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Άμυνας Lloyd J. Austin που δήλωσε ανοιχτά ότι ο τελικός στόχος των ενεργειών της Αμερικής στην Ουκρανία είναι να δει μια πολύ αποδυναμωμένη Ρωσία. «Θέλουμε να δούμε τη Ρωσία αποδυναμωμένη στο βαθμό που δε θα μπορεί να κάνει τα πράγματα που έκανε με την εισβολή στην Ουκρανία», δήλωσε ο Όστιν στα τέλη Απριλίου. Και όμως, εάν οι ΗΠΑ προσπαθούσαν πράγματι να σταματήσουν το καθεστώς του Κιέβου, αλλά δεν είχαν επιτυχία, θα ήταν επικίνδυνος δείκτης πως η Ουκρανία είναι ουσιαστικά ένα «loose cannon - χαλαρό κανόνι» [δηλαδή απρόβλεπτος παράγοντας] που θέτει ολόκληρο τον κόσμο σε κίνδυνο. Ωστόσο, η υποστήριξη σε τέτοιους εξτρεμιστές συνεχίζεται αμείωτη και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να σταματήσουν ή ακόμη και να μειώσουν το ποσό της λεγόμενης «βοήθειας».

Το πόσο πρόθυμο είναι το καθεστώς του Κιέβου να συνεχίσει τις εχθροπραξίες φαίνεται από το ξέσπασμα οργής του για τον Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος πρόσφατα «τόλμησε» να υποστηρίξει πως ο θερμοπυρηνικός πόλεμος που τελειώνει τον κόσμο δεν είναι «τόσο καλή ιδέα». Το άρθρο του στο The Spectator απορρίφθηκε με την κατηγορία πως "κατευνάζει τον επιτιθέμενο". Ο 99χρονος πρώην (Πρώτος) Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου κατηγορήθηκε ότι «δεν καταλάβαινε τίποτα», παρόλο που εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο έμπειρους διπλωμάτες και γεωπολιτικούς εμπειρογνώμονες στον κόσμο. Αυτό απλώς ενισχύει την άποψη πως το καθεστώς του Κιέβου θα συνεχίσει να κλιμακώνει τη σύγκρουση χωρίς έλεγχο, αδιαφορώντας πλήρως για τις συνέπειες που θα μπορούσαν να έχουν οι ενέργειές του στην παγκόσμια ασφάλεια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail