Η πυρηνική πυξίδα του ΝΑΤΟ κατέστη μη διαθέσιμη

Η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Μινσκ τη Δευτέρα, συνοδευόμενη από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, αποδείχθηκε εξαιρετικά σημαντική για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. 

M. K. BHADRAKUMAR - indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Πούτιν επέστησε την προσοχή σε αυτό μάλλον λοξά στη συνέντευξη Τύπου του με τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, στο τέλος της αρχικής του δήλωσης, όταν αποκάλυψε με ύφος τη δραματική απόφαση πως η Ρωσία θα παράσχει μια de facto «πυρηνική ομπρέλα» στη Λευκορωσία. Ο Πούτιν πλαισίωσε την ιστορική απόφαση με τον εξής τρόπο:

«Πιστεύω ότι είναι επίσης δυνατό να συνεχιστεί η εφαρμογή της πρότασης του Προέδρου Λουκασένκο για την εκπαίδευση των πληρωμάτων μάχης αεροσκαφών του Λευκορωσικού Στρατού που έχουν επανεξοπλιστεί για πιθανή χρήση πυρομαχικών εκτόξευσης με ειδικές κεφαλές. Θέλω να τονίσω ότι αυτή η μορφή συνεργασίας δεν είναι δική μας εφεύρεση. Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πραγματοποιήσει παρόμοιες δραστηριότητες με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες. Αυτά τα συντονισμένα μέτρα είναι εξαιρετικά σημαντικά εν όψει των εντάσεων στα εξωτερικά σύνορα του κράτους της Ένωσης [Ρωσία και Λευκορωσία]».

Η Μόσχα έχει εκφράσει εδώ και καιρό ανησυχία για το ότι οι ΗΠΑ διατηρούν πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη και παρέχουν στους συμμάχους του ΝΑΤΟ την τεχνική ικανότητα να εξαπολύουν πυρηνικές κεφαλές με πυρηνικά πιστοποιημένα μαχητικά. Οι αεροπορικές δυνάμεις από όλο το ΝΑΤΟ ασκούν τακτικά ικανότητες πυρηνικής αποτροπής.

Στην πραγματικότητα, αγνοώντας τις τρέχουσες αυξημένες εντάσεις, το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε μια «ρουτίνα, επαναλαμβανόμενη εκπαιδευτική δραστηριότητα» το δεκαπενθήμερο από τις 17 έως τις 30 Οκτωβρίου σε μια άσκηση πάνω από τη βορειοδυτική Ευρώπη στην οποία συμμετείχαν 14 χώρες και έως και 60 αεροσκάφη διαφόρων τύπων, συμπεριλαμβανομένων τέταρτης και πέμπτης γενιάς μαχητικών, καθώς και αεροσκαφών επιτήρησης και τάνκερ, και όπως τα προηγούμενα χρόνια, μετείχαν επίσης αμερικανικά βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας B-52 που πετούσαν από την αεροπορική βάση Barksdale στη Λουιζιάνα.

Η Ρωσία συνέχισε να διαμαρτύρεται για τέτοιες θρασύδειλες ενέργειες από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κατά παράβαση της Συνθήκης του 1970 για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, η οποία στοχεύει στην αποτροπή της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων και της τεχνολογίας τους. Προφανώς, το Κρεμλίνο αποφάσισε να αντιδράσει στην πολεμική επίθεση των ΗΠΑ, έστω και σεμνά και κάπως απολογητικά.

Σίγουρα, στο πλαίσιο της άμεσης εμπλοκής του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση της Ουκρανίας και της νέας πολιτικής της κυβέρνησης Μπάιντεν που επιτρέπει την «πρώτη χρήση» πυρηνικών όπλων, η Μόσχα δεν έχει άλλη επιλογή.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, υπήρξε μια σταθερή εξάπλωση των πυρηνικών όπλων σε όλο τον κόσμο και τα πυρηνικά αποθέματα έχουν αυξηθεί σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ οι διεθνείς σχέσεις που θα μπορούσαν να περιορίσουν τη διάδοσή τους έχουν επιδεινωθεί. Και τους πιο πρόσφατους μήνες ή εβδομάδες, η απειλή από αυτά τα όπλα φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από ποτέ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Στις 28 Μαρτίου, περισσότερο από ένα μήνα μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε μια πολύμηνη αναθεώρηση της αμερικανικής αμυντικής στρατηγικής και της πολιτικής για τα πυρηνικά όπλα υπό την ηγεσία του Πενταγώνου και διαβίβασε στο Κογκρέσο τη διαβαθμισμένη έκδοση της Στρατηγικής Εθνικής Άμυνας, η οποία περιελάμβανε την Επιθεώρηση Πυρηνικής Θέσης (NPR) και την Επιθεώρηση Πυραυλικής Άμυνας (MDR) ως παραρτήματα.

Το NPR αντικατοπτρίζει την επανεξέταση του Μπάιντεν να μην ακολουθήσει την εκλογική του υπόσχεση το 2020 να δηλώσει πως ο μοναδικός σκοπός των πυρηνικών όπλων ήταν να αποτρέψει μια πυρηνική επίθεση. Συνοπτικά, η νέα σκέψη του Μπάιντεν αφήνει ανοιχτή την επιλογή χρήσης πυρηνικών όπλων όχι μόνο ως αντίποινα σε μια πυρηνική επίθεση, αλλά και για απάντηση σε μη πυρηνικές απειλές.

Η πολιτική του Μπάιντεν δηλώνει ότι ο θεμελιώδης ρόλος του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ είναι να αποτρέψει μια πυρηνική επίθεση, αλλά θα εξακολουθεί να αφήνει ανοιχτή την επιλογή ότι τα πυρηνικά όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ακραίες συνθήκες για την υπεράσπιση των ζωτικών συμφερόντων των ΗΠΑ ή των συμμάχων και εταίρων τους. Η Wall Street Journal ανέφερε επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους πως αυτές οι ακραίες περιστάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν πυρηνική χρήση για την αποτροπή συμβατικών, βιολογικών, χημικών και πιθανώς κυβερνοεπιθέσεων του εχθρού.

Αν και ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε και τα σχέδια πυρηνικού πολέμου έχουν μειωθεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, οι ΗΠΑ και η Ρωσία διατηρούν τις στρατηγικές τους δυνάμεις σε στάση «εκτόξευσης υπό επίθεση». Όπως είναι φυσικό, η τελευταία απόφαση του Μπάιντεν πιθανότατα επηρεάστηκε από την επικείμενη αντιπαράθεση με τη Ρωσία για την Ουκρανία.

Θα είναι τεράστιος κίνδυνος για τη Μόσχα να αγνοήσει το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να καταφύγουν σε πυρηνικό χτύπημα ενάντια σε μια μη πυρηνική απειλή στη σύγκρουση της Ουκρανίας, όπως, για παράδειγμα, η χρήση υπερηχητικών όπλων από τη Ρωσία, τα οποία το ΝΑΤΟ απλώς δεν έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει.

Αρκεί να πούμε ότι, παρέχοντας πυρηνική ομπρέλα στη Λευκορωσία, η Μόσχα ενισχύει τόσο την αποτρεπτική της ικανότητα έναντι επίθεσης από τη Δύση όσο και ενισχύει την ικανότητα δεύτερου χτυπήματος. Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση μια αυτοσχέδια απόφαση.

Εκ των υστέρων, η απροειδοποίητη επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Σόιγκου στη Λευκορωσία στις 3 Δεκεμβρίου είχε προοπτική. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Σόιγκου και ο Λευκορώσος ομόλογός του Βίκτορ Κρένιν υπέγραψαν πρωτόκολλο για τροποποιήσεις στην κοινή περιφερειακή συμφωνία ασφάλειας των δύο χωρών του 1997.

Καμία πλευρά δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο του μυστικού πρωτοκόλλου. Ωστόσο, υπήρξε ένα μικρό δώρο - η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Machulishchy έξω από το Μινσκ, μάλλον ασυνήθιστη κίνηση. Τώρα, η αεροπορική βάση Machulishchy στην περιφέρεια του Μινσκ χρησίμευε ως στρατηγική βάση βομβαρδιστικών και βάση αναχαίτισης για τη Σοβιετική Ένωση. Ήταν μία από τις εννέα κύριες τοποθεσίες λειτουργίας για το Tupolev Tu-22 Blinder στα μέσα της δεκαετίας του 1960, το πρώτο υπερηχητικό βομβαρδιστικό που τέθηκε σε παραγωγή στη Σοβιετική Ένωση.

Μετά την τελετή υπογραφής, ο Σόιγκου πήγε στο Μινσκ και συνάντησε τον Λουκασένκο. Πράγματι, υπάρχουν φήμες ότι μια ρωσική επίθεση στη δυτική περιοχή της Ουκρανίας και στο Κίεβο (100 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με τη Λευκορωσία) δεν μπορεί να αποκλειστεί σε μια επερχόμενη χειμερινή επίθεση.

Όπως και να έχει, πριν από την επίσκεψη στο Μινσκ, ο Πούτιν προήδρευσε σε συνάντηση με μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μέσω τηλεδιάσκεψης, την περασμένη Παρασκευή για να «επανεξετάσει τρέχοντα ζητήματα διασφάλισης της εθνικής ασφάλειας σε διάφορους τομείς… [και] να συζητήσει επίσης την αλληλεπίδρασή μας με τους γείτονες σε ορισμένες εξαιρετικά σημαντικές πτυχές».

Και το Σάββατο, ο Πούτιν επισκέφτηκε το κοινό επιτελείο όλων των στρατιωτικών κλάδων που συμμετέχουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, για να ενημερωθεί από τους διοικητές για τις μελλοντικές επιχειρήσεις από βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη προοπτική. Πράγματι, τα πράγματα συμβαίνουν σε αναμενόμενες γραμμές.

Πίσω στις 3 Ιουλίου, αυτό είπε ο Λουκασένκο σε ομιλία του στην τελετή κατάθεσης στεφάνων με αφορμή την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Λευκορωσίας: «Είμαστε η μόνη χώρα που υποστηρίζει τους Ρώσους σε αυτόν τον αγώνα. Όσοι μας κατηγορούν, δεν ξέρατε πως έχουμε την στενότερη συμμαχία με τη Ρωσική Ομοσπονδία; Με ένα κράτος με το οποίο χτίζουμε ένα ενιαίο, ισχυρό, ανεξάρτητο κράτος – ένα κράτος της Ένωσης. Όπου υπάρχουν δύο ανεξάρτητα έθνη στην Ένωση.

Και ότι [η Ουάσιγκτον] δεν γνώριζε ότι είχαμε δημιουργήσει μια ενιαία ομάδα ενόπλων δυνάμεων στην ένωση Λευκορωσίας και Ρωσίας για μεγάλο χρονικό διάστημα; Στην πραγματικότητα, ένας ενιαίος στρατός. Τα ξέρατε όλα αυτά, γιατί μας κατηγορείτε σήμερα; Ήμασταν και θα συνεχίσουμε να είμαστε μαζί με την αδελφική Ρωσία. Η συμμετοχή μας στην «ειδική επιχείρηση» έχει καθοριστεί από εμένα εδώ και πολύ καιρό».

Ομοίως, τη Δευτέρα, ο Λουκασένκο ανακοίνωσε την ανάπτυξη των S-400 και των πυραυλικών συστημάτων Iskander. Συνολικά, είναι δυνατόν να δούμε την επίσκεψη του Πούτιν στο Μινσκ, πρώτη μετά από 3 χρόνια, από την οπτική γωνία της αναμενόμενης χειμερινής επίθεσης της Ρωσίας. Το ΝΑΤΟ έχει ενημερωθεί για την αποτρεπτική ικανότητα της Λευκορωσίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail