Ο νέος εμπορικός δρόμος βοηθά τη Ρωσία και το Ιράν να παρακάμψουν τις κυρώσεις - Bloomberg

royamehralizada / pixabay
Freepen.gr - Η Ρωσία και το Ιράν χτίζουν μια νέα διηπειρωτική εμπορική οδό και επεκτείνουν γρήγορα τις αλυσίδες εφοδιασμού, έχοντας εντείνει τις αμοιβαίες παραδόσεις φορτίου στην Κασπία Θάλασσα, ανέφερε το Bloomberg την Τετάρτη, επικαλούμενο στοιχεία παρακολούθησης.

Ο εμπορικός διάδρομος που εκτείνεται από την Αζοφική Θάλασσα και τις εκβολές του ποταμού Ντον στη Ρωσία έως τους ιρανικούς κόμβους στην Κασπία Θάλασσα και τελικά τον Ινδικό Ωκεανό έχει γίνει όλο και πιο πολυσύχναστος τους τελευταίους μήνες, με νέες διαδρομές να εμφανίζονται, σύμφωνα με την έκθεση. Τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων που συγκέντρωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο έδειξαν εκατοντάδες ρωσικά και ιρανικά πλοία κατά μήκος ποταμών που οδηγούν στην Κασπία Θάλασσα.

Η γεωγραφική θέση του Ιράν επιτρέπει στη Ρωσία να μεταφέρει με ασφάλεια εμπορεύματα μέσω του εμπορικού διαδρόμου δια του ιρανικού εδάφους μέχρι την Ασία και την Ινδία χωρίς να υφίσταται τον κίνδυνο των δυτικών κυρώσεων.

Με το κλείσιμο των ευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών, επικεντρώνονται στην ανάπτυξη εναλλακτικών εμπορικών διαδρόμων που υποστηρίζουν την στροφή της Ρωσίας προς την Ανατολή. Μπορείτε να επιβάλετε ελέγχους στις θαλάσσιες διαδρομές, αλλά οι χερσαίες διαδρομές είναι δύσκολο να παρακολουθηθούν. Είναι σχεδόν αδύνατο να τις παρακολουθήσουμε όλες», είπε στο Bloomberg ο Νικολάι Κοζάνοφ, ειδικός στον Κόλπο στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ.

Το εμπόριο με το Ιράν, αν και σημαντικό από μόνο του, θεωρείται ως «μια υλικοτεχνική γέφυρα» μεταξύ της Ρωσίας και της Μέσης Ανατολής, καθώς και της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ρωσικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Σεργκέι Κατίριν.

Σε ένα οικονομικό φόρουμ το Σεπτέμβριο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέστησε επίσης την προσοχή στην ανάγκη ανάπτυξης πλοίων, σιδηροδρομικών και οδικών υποδομών κατά μήκος της διαδρομής, καθώς «θα προσφέρει στις ρωσικές εταιρείες νέες ευκαιρίες να εισέλθουν στις αγορές του Ιράν, της Ινδίας, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, και θα διευκολύνει τον εφοδιασμό από αυτές τις χώρες σε αντάλλαγμα».

«Πρόκειται για τη δημιουργία αλυσίδων εφοδιασμού με προστασία από κυρώσεις», είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο η Μαρία Σαγκίνα, εμπειρογνώμονας για τις κυρώσεις και τη ρωσική εξωτερική πολιτική στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.

Η Ρωσία και το Ιράν επενδύουν περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια στην επέκταση της εμπορικής οδού, σύμφωνα με τη Shagina.

Η Ρωσία φέρεται επίσης να βρίσκεται στα τελικά στάδια της θέσπισης κανόνων που θα δίνουν σε πλοία από το Ιράν το δικαίωμα διέλευσης κατά μήκος των εσωτερικών πλωτών οδών των ποταμών Βόλγα και Ντον, σύμφωνα με το Ναυτιλιακό Πρακτορείο Ειδήσεων του Ιράν.

Το εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Ιράν έχει αυξηθεί φέτος, με τον κύκλο εργασιών να ξεπερνά τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο-Οκτώβριο 2022 και να αναμένεται να ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία της Ρωσίας. Οι ρωσικές εξαγωγές στο Ιράν έχουν αυξηθεί μέχρι στιγμής κατά 27% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 10%.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail