Καμία κοινή γλώσσα για τις ειρηνευτικές συνομιλίες

Τις τελευταίες ημέρες, πολλά σημαντικά στρατιωτικά και πολιτικά γεγονότα έλαβαν χώρα στη Ρωσία, τα οποία καθόρισαν τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των στρατιωτικών επιχειρήσεων και σκιαγράφησαν τη μελλοντική κατεύθυνση της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής.

southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Όσον αφορά την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, ο Αρχηγός του Ρωσικού Γενικού Επιτελείου εξήγησε ότι αυτή την στιγμή ο ρωσικός στρατός επικεντρώνεται στον έλεγχο της πλήρους επικράτειας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ. Σταθεροποιήθηκε η κατάσταση στις πρώτες γραμμές, που επεκτείνεται αυτή την στιγμή σε 815 χιλιόμετρα.

Στην ομιλία του στις 22 Δεκεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε για πρώτη φορά τη σύγκρουση στην Ουκρανία «πόλεμο» και όχι ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την επιθυμία της Ρωσίας να τερματίσει την στρατιωτική σύγκρουση το συντομότερο δυνατό.

Πριν από ένα χρόνο, η Ρωσία πρότεινε στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ να υπογράψουν αρκετές εγγυήσεις ασφαλείας, οι οποίες περιελάμβαναν τον αποκλεισμό περαιτέρω επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και έθεταν όρια στην ανάπτυξη στρατιωτικών βάσεων και όπλων, ιδίως στην Ευρώπη και τις χώρες του πρώην ΕΣΣΔ.

Ωστόσο, η πρωτοβουλία της Μόσχας δε βρήκε υποστήριξη στην Ουάσιγκτον.

Στις 23 Δεκεμβρίου, ο Διευθυντής του Τμήματος Βορείου Αμερικής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε τους όρους που πρέπει να πληρούνται για να επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις. Δε θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μέχρι να σταματήσει η προμήθεια όπλων στο Κίεβο και η χρηματοδότησή του, έως ότου αποσυρθούν δυτικοί στρατιωτικοί, μισθοφόροι και εκπαιδευτές από το έδαφος της Ουκρανίας και μέχρι να αναγνωριστούν οι «πραγματικότητες στο πεδίο της μάχης» που ορίζει η Ρωσία.

Ο Ρώσος διπλωμάτης τόνισε ότι υπό την κάλυψη των ηχηρού ισχυρισμών περί απουσίας επιθετικών προθέσεων κατά της Ρωσίας και τήρησης των συμφωνιών του Μινσκ, η Δύση επανεξόπλισε τον ουκρανικό στρατό και υποστήριξε το Κίεβο στην πρόθεσή του να καταλάβει και να καταστρέψει το Ντονμπάς. Έτσι, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση.

Εν τω μεταξύ, ο Ζελένσκι βρίσκεται σε μια χριστουγεννιάτικη περιοδεία στους δυτικούς εταίρους του, εκλιπαρώντας για περισσότερα χρήματα και όπλα για την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα του σε αντάλλαγμα για φωτογραφίες και εκστρατείες δημοσίων σχέσεων δυτικών ηγετών.

Ο Μπάιντεν δήλωσε σε συνάντηση με τον Ζελένσκι πως ήταν έτοιμος να επιδιώξει μια «δίκαιη ειρήνη» με τη Ρωσία. Το ειρηνευτικό του σχέδιο περιέχει ένα νέο πακέτο στρατιωτικής υποστήριξης προς το Κίεβο, το οποίο περιελάμβανε τα συστήματα αεράμυνας Patriot.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη αποκαλέσει μια τέτοια απόφαση ως απόπειρα παράτασης της σύγκρουσης και δήλωσε ότι οι Ρώσοι «θα έσπαζαν τους Πατριώτες σαν σπόρους».

Μετά την επίσκεψη του Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε σχέδιο ομοσπονδιακού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2023. Περιλαμβάνει τροπολογία που επιτρέπει τη μεταφορά κατασχεμένων περιουσιακών στοιχείων Ρώσων επιχειρηματιών για ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Το προσχέδιο προϋπολογισμού διαθέτει 44,9 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει την Ουκρανία και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Οι αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ το επόμενο έτος θα ανέλθουν σε ρεκόρ 858 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail