Η Τουρκία θα επικυρώσει μια στρατιωτική συμφωνία με την Αιθιοπία εν μέσω προσπαθειών προσέγγισης με την Αίγυπτο

Η τουρκική κυβέρνηση υπέβαλε στο κοινοβούλιο για έγκριση μια στρατιωτική συμφωνία που υπογράφηκε με την Αιθιοπία το 2021. Η συμφωνία, η οποία έλαβε το πράσινο φως από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου την περασμένη Τρίτη (13/12/22), στοχεύει στη βελτίωση των στρατιωτικών σχέσεων και της ανταλλαγής πληροφοριών με την Αιθιοπία. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θεώρησαν το βήμα για την επικύρωση της συμφωνίας ως ασυνέπεια στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης τη στιγμή που η Αιθιοπία και η Αίγυπτος εμπλέκονται σε διαμάχη για την κατασκευή φράγματος στον Νείλο, θεωρώντας πως η Τουρκία προσπαθεί να επιδιορθώσει τις σχέσεις με Αίγυπτος.

Levent Kenez / Στοκχόλμη - nordicmonitor.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού της Αιθιοπίας Abiy Ahmed στην Άγκυρα στις 18 Αυγούστου 2021, υπογράφηκαν τρεις χωριστές συμφωνίες από τα υπουργεία Άμυνας –το Πρωτόκολλο Εφαρμογής Οικονομικής Συνεισφοράς, η Συμφωνία Στρατιωτικής Χρηματοοικονομικής Συνεργασίας και το Πλαίσιο Στρατιωτικής Συμφωνίας, η τελευταία από τις οποίες ήταν η πρώτη που κατατέθηκε στη Βουλή.

Οι τομείς συνεργασίας στη συμφωνία αναφέρονται ως κοινή συμμετοχή σε στρατιωτικές ασκήσεις και μη μάχιμες επιχειρήσεις, όπως η διατήρηση της ειρήνης, η ανθρωπιστική βοήθεια και οι επιχειρήσεις καταπολέμησης της πειρατείας. Η συμφωνία επιτρέπει επίσης στις δύο χώρες να συνεργαστούν στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με το άρθρο IV παράγραφος 6 της συμφωνίας, τα μέρη συμφωνούν επίσης να μοιράζονται στρατιωτικές πληροφορίες. Επιπλέον, τα μέρη θα παρέχουν αμοιβαία υλικοτεχνική υποστήριξη και θα ανταλλάσσουν πυρομαχικά, υλικά και υπηρεσίες με τη μορφή επιχορηγήσεων ή έναντι πληρωμής.

Ένα άρθρο για την προστασία των διαβαθμισμένων πληροφοριών και των δικαιωμάτων φυσικής και πνευματικής ιδιοκτησίας που περιλαμβάνεται γενικά σε συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας που έχει υπογράψει η Τουρκία με χώρες στις οποίες σχεδιάζει να πουλήσει όπλα περιλαμβάνεται επίσης στη συμφωνία πλαίσιο με την Αιθιοπία.

Η Αιθιοπική πλευρά ολοκλήρωσε την επικύρωση της συμφωνίας.

Ο βουλευτής του κόμματος İYİ (Καλό) και συνταξιούχος διπλωμάτης Αχμέτ Καμίλ Εροζάν υποστήριξε ότι η Τουρκία είχε σοβαρά προβλήματα με την Αίγυπτο τη στιγμή που υπογράφηκε η συμφωνία και πως τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να την επικυρώσει. Δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Άμυνας, ο Εροζάν είπε πως η επικύρωση της συμφωνίας θα ενοχλούσε τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Faruk Kaymakçı δήλωσε ότι η συμφωνία δεν στοχεύει καμία τρίτη χώρα, προσθέτοντας πως παρόμοιες τυπικές συμφωνίες έχουν υπογραφεί μέχρι στιγμής με 86 χώρες.  

Οι στρατιωτικές σχέσεις Τουρκίας-Αιθιοπίας μπήκαν στη διεθνή ατζέντα αφού ο στρατός της Αιθιοπίας στις 7 Ιανουαρίου 2022 χτύπησε ένα κτίριο δημοτικού σχολείου γεμάτο με παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους άνδρες με drones που αγόρασαν από την Τουρκία. Τουλάχιστον 59 άμαχοι σκοτώθηκαν στην επίθεση και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Μέχρι εκείνη την εποχή, η Τουρκία δεν ήταν γνωστό ότι πουλούσε drones στην Αιθιοπία. Τα υπολείμματα όπλων που ανακτήθηκαν από την τοποθεσία προσδιορίστηκαν ότι είναι κατευθυνόμενες βόμβες MAM-L (έξυπνα μικρο πυρομαχικά) που παράγονται από την τουρκική Roketsan και συνδυάζονται αποκλειστικά με drones Bayraktar τουρκικής κατασκευής.

Σημειώνοντας πως τα όπλα που είχε εξάγει η Τουρκία στην Αιθιοπία παραδόθηκαν στη νόμιμη κυβέρνηση, ο Kaymakçı ισχυρίστηκε ότι τηρήθηκαν οι κανονισμοί ως προς το ποιος ήταν ο τελικός χρήστης. Αλλά δεν απάντησε σε ισχυρισμούς για χρήση αυτών των όπλων εναντίον αμάχων.

Οι νομοθέτες υποστήριξαν επίσης πως η τουρκική πρεσβεία μεταφέρθηκε στην Κένυα όταν οι μαχητές του Τιγκράι ανακοίνωσαν ότι θα την στοχοποιήσουν μετά την αιματηρή επίθεση, αλλά ο Kaymakçı είπε στη συνεδρίαση της επιτροπής την Τρίτη πως μόνο ο πρεσβευτής, όχι η πρεσβεία, είχε φύγει προσωρινά από την Αιθιοπία για λόγους ασφαλείας.

Η Αίγυπτος και το Σουδάν βρίσκονται σε διαμάχη με την Αιθιοπία για το σχεδόν τελειωμένο Μεγάλο Αιθιοπικό Φράγμα Αναγέννησης που κατασκευάζεται στον ποταμό Νείλο. Η Αίγυπτος ανησυχεί για τη μείωση του νερού στον ποταμό Νείλο, από τον οποίο καλύπτει σχεδόν το σύνολο των αναγκών της σε πόσιμο νερό και άρδευση. Παρόλο που οι τρεις χώρες σκοπεύουν να συναντηθούν και να διαπραγματευτούν μια λύση στο πρόβλημα, δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό για την εξεύρεση συγκεκριμένης λύσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail