Ξυπνούν εφιάλτες της ιστορίας: Η Ιαπωνία επανεξοπλίζεται για να αντιμετωπίσει την Κίνα

Freepen.gr - Η Ιαπωνία παρουσίασε την Παρασκευή τη μεγαλύτερη στρατιωτική της συσσώρευση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με ένα σχέδιο 320 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα προβλέπει την αγορά πυραύλων ικανών να πλήξουν την Κίνα και να την προετοιμάσουν για συνεχή σύγκρουση, καθώς οι περιφερειακές εντάσεις και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδοτούν φόβους πολέμου, σημειώνει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Το σαρωτικό, πενταετές σχέδιο, κάποτε αδιανόητο στην ειρηνική Ιαπωνία, θα καταστήσει τη χώρα την τρίτη μεγαλύτερη στρατιωτική δαπάνη στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, με βάση τους τρέχοντες προϋπολογισμούς.

Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, ο οποίος περιέγραψε την Ιαπωνία και το λαό της πως βρίσκονται σε ένα "σημείο καμπής στην ιστορία", είπε ότι η γιγάντωση του οπλοστασίου ήταν "η απάντησή μου στις διάφορες προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε".

Η κυβέρνησή του ανησυχεί ότι η Ρωσία έχει δημιουργήσει ένα προηγούμενο που θα ενθαρρύνει την Κίνα να επιτεθεί στην Ταϊβάν, απειλώντας τα κοντινά ιαπωνικά νησιά, διακόπτοντας τις προμήθειες προηγμένων ημιαγωγών και θέτοντας πιθανό ασφυκτικό φραγμό σε θαλάσσιους δρόμους που προμηθεύουν πετρέλαιο στη Μέση Ανατολή. 

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί σοβαρή παραβίαση των νόμων που απαγορεύουν τη χρήση βίας και έχει κλονίσει τα θεμέλια της διεθνούς τάξης», αναφέρεται στο έγγραφο στρατηγικής.

«Η στρατηγική πρόκληση που θέτει η Κίνα είναι η μεγαλύτερη που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η Ιαπωνία», πρόσθεσε, σημειώνοντας επίσης ότι το Πεκίνο δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει βία για να θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail