Η ΕΕ χτυπά το μαστίγιο (ήπια) στο Ιράν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέστρεψε στο τελετουργικό της επιβολής κυρώσεων στο Ιράν για να αξιοποιήσει την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας της. Το αποκορύφωμα της υπουργικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα ήταν η επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν για μια σειρά θεμάτων. 

MK BHADRAKUMAR - indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Τα θέματα ήταν «η απαράδεκτη καταστολή των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων και η επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στο Ιράν, η στρατιωτική συνεργασία του Ιράν με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης drones που αναπτύχθηκαν κατά της Ουκρανίας, οι προοπτικές ανανέωσης του JCPOA καθώς και η περιφερειακή ασφάλεια.

Το Συμβούλιο πρόσθεσε 20 άτομα και μία οντότητα στο υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα της ΕΕ στο Ιράν συν τέσσερα άτομα και τέσσερις οντότητες για την ανάπτυξη και την παράδοση μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην Ουκρανία.

Κατά την επιβολή αυτών των κυρώσεων, η ΕΕ απαιτεί να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία της Mahsa Amini. Οι ιρανικές αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν «διαφανείς και αξιόπιστες έρευνες για να αποσαφηνιστεί ο αριθμός των θανάτων και συλλήψεων» και να απελευθερώσουν όλους τους μη βίαιους διαδηλωτές, να παράσχουν τη δέουσα διαδικασία σε όλους τους κρατούμενους, να άρουν τους περιορισμούς στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο και να ξεμπλοκάρουν τις πλατφόρμες άμεσων μηνυμάτων.

Το Συμβούλιο της ΕΕ απείλησε πως «θα εξετάσει όλες τις επιλογές που έχει στη διάθεσή του» για να αντιμετωπίσει την κατάσταση που προέκυψε από τον θάνατο της Mahsa Amini και τον τρόπο με τον οποίο οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας χειρίστηκαν τις διαδηλώσεις.

Σε αυτούς που επιβλήθηκαν κυρώσεις περιλαμβάνονται κορυφαία στελέχη της Ιρανικής Ραδιοφωνίας, «η οποία είναι διαβόητη ως φερέφωνο του καθεστώτος», ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών του Ιράν και ορισμένοι διοικητές του IRGC. Ομοίως, ο στρατηγός Hamid Vahedi, αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας του Ιράν, έχει τεθεί στη λίστα κυρώσεων για την «στρατιωτική υποστήριξη» του Ιράν στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Κατά ειρωνικό τρόπο, ενώ η συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΕ αφορούσε τις κυρώσεις στο Ιράν, απέτυχε να καταλήξει σε συναίνεση σχετικά με το αναμενόμενο 9ο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία, «κατά του Κρεμλίνου, για κλιμάκωση της επιθετικότητάς του κατά της Ουκρανίας». Ο Μπορέλ είπε πως το Συμβούλιο Υπουργών δεν μπορούσε να συμφωνήσει «να αντιδράσει στην τελευταία κλιμάκωση», αλλά ανέμενε έγκριση του νέου σκληρού πακέτου κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.

Σε γενικές γραμμές, ο Borrell είχε μια ήρεμη διάθεση, ωστόσο, ισχυριζόμενος ότι η ΕΕ κάνει προσεκτική διάκριση μεταξύ της τιμωρίας του Ιράν όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και της στρατιωτικής υποστήριξης προς τη Ρωσία και το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Όπως είπε, «Θα καταλάβετε πως, σε αυτή την κατάσταση το JCPOA βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Αλλά νομίζω ότι δεν έχουμε καλύτερη επιλογή από το JCPOA για να διασφαλίσουμε πως το Ιράν δε θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Αυτό παραμένει προς το συμφέρον μας».

Ο Μπορέλ αποκάλυψε ότι συνομιλεί «αρκετά συχνά» με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν και «Μοιραζόμαστε θέσεις, διαφωνούμε, αλλά, τουλάχιστον, μιλάμε μεταξύ μας. Νομίζω ότι η διπλωματία είναι εδώ για να κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Νομίζω πως ήταν καλό που, πριν το Συμβούλιο λάβει αυτήν την απόφαση [κυρώσεων] σήμερα, μπορούσα να ενημερώσω τον Υπουργό και να μου εξηγήσει τι συμβαίνει και να του εξηγήσω τις ανησυχίες μου. Και αυτές οι ανησυχίες οδήγησαν σε αυτές τις αποφάσεις».

Ο Μπορέλ είπε: «Θέλω να κάνω μια σαφή διαφορά μεταξύ της πυρηνικής συμφωνίας… και της απόφασης που έλαβε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προμήθειας όπλων στη Ρωσία. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

«Σίγουρα, αυτό δε δημιουργεί την καλύτερη ατμόσφαιρα για να προχωρήσουμε σε οποιοδήποτε είδος θέματος στη σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ιράν. Αλλά η πυρηνική συμφωνία δεν είναι θέμα της σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ιράν: είναι κάτι που προχωρά παραπέρα, εμπλέκονται πολλοί άλλοι. Το JCPOA δεν είναι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ιράν».

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Τεχεράνη αντεπιτέθηκε ανακοινώνοντας τις δικές της κυρώσεις σε αρκετούς αξιωματούχους και οντότητες της ΕΕ και της Βρετανίας «για την σκόπιμη υποστήριξή τους στην τρομοκρατία και τις τρομοκρατικές ομάδες και την υποκίνηση τους σε τρομοκρατία, βία και μίσος, που έχουν προκαλέσει αναταραχές, βία, τρομοκρατικές ενέργειες και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά του ιρανικού έθνους».

Κοιτάζοντας το μέλλον, το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η Τεχεράνη αποδέχεται τον «τρόπο Μπορέλ» της επιλεκτικής δέσμευσης — ακόμα κι αν κέρδισε την εμπιστοσύνη του Ιρανού ομολόγου του. Η ΕΕ θα εμπλακεί επιλεκτικά με την Τεχεράνη για το JCPOA επειδή είναι προς το συμφέρον της συλλογικής Δύσης, ιδιαίτερα της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία θα ήθελε να παραμείνει ανοιχτή η πόρτα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με το Ιράν στη Βιέννη που ανεστάλησαν τον Αύγουστο.

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη είναι ένας επιτακτικός παράγοντας εδώ. Ωστόσο, η ΕΕ συμμερίζεται επίσης πιθανώς την εκτίμηση της κυβέρνησης Μπάιντεν πως οι τρέχουσες αναταραχές στο Ιράν δεν μπορούν εύκολα να κατασταλούν. Από την άλλη πλευρά, η Τεχεράνη δεν μπορεί να αναμένεται να συμβιβαστεί σε οποιαδήποτε αντιληπτή πρόκληση για το καθεστώς.

Επίσης, η ΕΕ μπορεί να ενήργησε υπερβολικά επιβάλλοντας κυρώσεις στον ιμάμη Σαγίντ Αχμάντ Χαταμί, έναν ανώτερο κληρικό και επιρροή συντηρητικό και αρχηγό πολιτικό που τυγχάνει να είναι επίσης μέλος του ισχυρού Συμβουλίου Φύλαξης καθώς και της Συνέλευσης των Εμπειρογνωμόνων, ο οποίος διορίστηκε από τον Ανώτατο Ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ως «αναπληρωματικός» ηγέτης της προσευχής της Παρασκευής της Τεχεράνης το 2005, θέση που κατέχει έκτοτε.

Σε τελική ανάλυση, το μονοπάτι των συνδέσεων που σκιαγραφεί ο Borrell οδηγεί τελικά στη Μόσχα. Βασικά, η ΕΕ στέλνει μηνύματα ότι το JCPOA (άρση των δυτικών κυρώσεων) θα εξαρτηθεί από την προθυμία του Ιράν να ανακαλέσει τους δεσμούς του με τη Ρωσία.

Το μέρος των drones είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Αυτό που πραγματικά προκαλεί ανησυχία στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες είναι ότι η Ρωσία μπορεί να δανειστεί από την εργαλειοθήκη του Ιράν για να μειώσει τις δυτικές κυρώσεις. Η γεωγραφία του Ιράν καθώς και η γεωπολιτική του το καθιστούν μοναδικό εταίρο για τη Ρωσία σήμερα.  

Η Τεχεράνη είναι απίθανο να υποχωρήσει στον σταθερό χειρισμό της αναταραχής στη χώρα. Πράγματι, υπάρχει αξιοσημείωτη συνέπεια στην πολιτική ιστορία του Ιράν κατά τις τελευταίες 4 δεκαετίες πως δεν μπορούν να υπάρξουν συμβιβασμοί για τις προκλήσεις για τα θεμελιώδη του ισλαμικού καθεστώτος που δημιουργήθηκε με την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Είναι σαφές ότι οι δυτικές δυνάμεις γαβγίζουν στο λάθος δέντρο — εν γνώσει ή εν αγνοία τους.

Οι προκλητικές δηλώσεις του Ανώτατου Διοικητή των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης Υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί - η αυστηρή προειδοποίηση του στρατηγού ότι το Ιράν σήμερα «έχει επιτύχει όλες τις στρατιωτικές τεχνολογίες στον κόσμο» - δεν πρέπει να αφήσουν την κυβέρνηση Μπάιντεν με αμφιβολία.

Τούτου λεχθέντος, για την επανέναρξη των συνομιλιών για το JCPOA με τις ΗΠΑ, η Τεχεράνη εξακολουθεί να ενδιαφέρεται.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail