Πόλεμος στην Ουκρανία - Καταστροφικές απώλειες, αποτυχημένα θαυματουργά όπλα, κλιμάκωση του ΝΑΤΟ

Ο ρωσικός στρατός εξακολουθεί να ενσωματώνει τους περισσότερους από τους 300.000+ επιστρατευμένους άνδρες και εθελοντές. Σύμφωνα με τον Πούτιν, το 25% των κινητοποιημένων δυνάμεων βρίσκεται σε μάχιμες μονάδες, το 25% στις πίσω θέσεις, ενώ το 50% εκπαιδεύεται στη Ρωσία. Δε φαίνεται να βρίσκεται στα χαρτιά μια επικείμενη ολοκληρωτική επίθεση στην πρώτη γραμμή της Ουκρανίας. Η αναμενόμενη μεγάλη χειμερινή επίθεση μπορεί να μην έρθει καθόλου. Αντίθετα, οι νέες δυνάμεις θα περιστρέφονται στην πρώτη γραμμή και θα επιτίθενται μόνο τοπικά όποτε βλέπουν ευκαιρία.

Moon of Alabama / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι Ρώσοι δε χρειάζεται να επιτεθούν. Το καθήκον τους είναι να αποστρατιωκοποιήσουν την Ουκρανία. Όσο οι Ουκρανοί έρχονται στην πρώτη γραμμή και επιτίθενται στους Ρώσους, δε χρειάζεται να εξαπολύσουν μεγάλη επίθεση εναντίον τους.

Ο χάρτης πριν από έναν μήνα σε σχέση με σήμερα δείχνει μόνο μερικές μικρές αλλαγές της πρώτης γραμμής.

10 Νοεμβρίου 2022

Πηγή: LiveUAmap - μεγαλύτερη ανάλυση

 

10 Δεκεμβρίου 2022

Πηγή: LiveUAmap - μεγαλύτερο

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι δε συμβαίνει τίποτα.

10 Δεκεμβρίου 2022

Πηγή: LiveUAmap - μεγαλύτερη ανάλυση

Κάθε μέρα όλα τα τμήματα της πρώτης γραμμής είναι γεμάτα σύμβολα πυροβολικού / βομβαρδισμού. Αυτό είναι κυρίως το ρωσικό πυροβολικό που κουρεύει το γρασίδι και σκοτώνει Ουκρανούς στρατιώτες.

Τον τελευταίο μήνα ήταν κυρίως οι Ουκρανοί που επιτέθηκαν σε όλο το μέτωπο μόνο για να πέσουνι σε τοίχους από χάλυβα και εκρήξεις. Δεν κατάφεραν να σπάσουν τις ρωσικές γραμμές. Προσπάθησαν ξανά και ξανά αλλά απέτυχαν με μεγάλες απώλειες.

Οι ρωσικές επιθέσεις περιορίστηκαν ως επί το πλείστον στο μέτωπο Bakhmut/Artemovsk όπου η ομάδα ιδιωτικών στρατιωτικών εργολάβων Wagner έχει καταλάβει πολλές ουκρανικές γραμμές χαρακωμάτων και χωριά. Αυτό συμβαίνει συνήθως μόνο αφού το πυροβολικό έχει καθαρίσει την περιοχή και οι λίγοι επιζώντες Ουκρανοί απομακρύνθηκαν. Ο χάρτης πριν από έναν μήνα σε σχέση με το σήμερα δείχνει μικρές αλλά σημαντικές διαφορές σε αυτή την πρώτη γραμμή.

10 Νοεμβρίου 2022

Πηγή: LiveUAmap - μεγαλύτερη ανάλυση
 
10 Δεκεμβρίου 2022

Πηγή: LiveUAmap - μεγαλύτερη ανάλυση

Πρέπει να υπάρχει μια ουκρανική υψηλή διαταγή για να κρατηθεί το Μπαχμούτ με οποιοδήποτε τίμημα. Ο ουκρανικός στρατός έχει μετακινήσει ξανά και ξανά εφεδρικές ταξιαρχίες στην περιοχή. Η λειτουργία συγκράτησης του είναι εξαιρετικά δαπανηρή:

Tony @Cyberspec1 - 5:46 UTC · 10 Δεκεμβρίου 2022

Η πολωνική εφημερίδα NDP (Independent Political Journal) πιστεύει ότι χωρίς την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, οι μάχες στην 🇺🇦 θα τελείωναν μέσα σε μια εβδομάδα.

NDP: οι καθημερινές απώλειες της AFU κοντά στο Bakhmut φτάνουν σε ένα τάγμα (500-800 στρατιώτες), τα νοσοκομεία στην πόλη Konstantinovka είναι υπερπλήρη,

Τα παραπάνω δεν είναι η μόνη πηγή που έκανε αυτόν τον ισχυρισμό.

Big Serge @witte_sergei - 6:32 μ.μ. · 8 Δεκεμβρίου,

Αξιωματούχοι του LPR ισχυρίζονται ότι η Ουκρανία μεταφέρει έως και 500 άνδρες *την ημέρα* στο Bakhmut για να αναπληρώσει τις απώλειες. Ακόμη και ο Αρέστοβιτς παραδέχτηκε πως η δύναμη του ρωσικού πυροβολικού στον τομέα έχει πλεονέκτημα 9 προς 1. Το Bakhmut γίνεται η μεγαλύτερη και πιο δαπανηρή μάχη του πολέμου για την Ουκρανία.

Το Newsweek μίλησε με έναν «πρώην» συνταγματάρχη των ΗΠΑ ο οποίος, μαζί με «εθελοντές», εκπαιδεύει Ουκρανούς στρατιώτες. Να τι λέει για τις απώλειες της Ουκρανίας:

«Το Bakhmut είναι σαν τη Δρέσδη και η ύπαιθρος μοιάζει με το Passchendaele», είπε, αναφερόμενος στη γερμανική πόλη που καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς των συμμάχων στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και στο περιβόητο λασπώδες και αιματηρό πεδίο μάχης του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. «Είναι απλώς ένα φρικτό και άθλιο μέρος».

Η Ουκρανία φρουρεί στενά τα στοιχεία των θυμάτων της, αλλά οι δυνάμεις της πιστεύεται πως υποφέρουν άσχημα γύρω από το Μπαχμούτ.

«Έχουν υποστεί εξαιρετικά υψηλές απώλειες», είπε ο Milburn για τις μονάδες που εκπαιδεύονταν με τη μισθοφορική Μότσαρτ. «Οι αριθμοί που διαβάζετε στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με το 70 τοις εκατό και πάνω από τα θύματα είναι ρουτίνα δεν είναι υπερβολικοί».

Παρά το «τεράστιο ηθικό» τους, ο Milburn είπε ότι οι αμυνόμενοι «έχουν ένα οξύ «πρόβλημα αναγέννησης», που σημαίνει πως έρχονται καινούριοι νεοσύλλεκτοι στη γραμμή όσο το δυνατόν γρηγορότερα». Αυτό σημαίνει ότι όσοι ρίχνονται στον αγώνα έχουν λίγα πράγματα πέρα ​​από τη βασική εκπαίδευση.

«Συνήθως περίπου το 80 τοις εκατό των ανδρών που έρχονται δεν έχουν καν πυροβολήσει ποτέ πριν με ένα όπλο», είπε ο Milburn. «Έχουμε κόψει τη δουλειά μας».

Μια μονάδα που έχει 50% απώλειες συνήθως δεν είναι πλέον σε θέση να πολεμήσει και πρέπει να αντικατασταθεί. Αλλά οι Ουκρανοί αφήνουν τις μονάδες τους στην πρώτη γραμμή μέχρι να μη μείνει σχεδόν κανείς σε αυτές.

Έτσι, ο αριθμός των 500 θυμάτων την ημέρα στο μέτωπο του Μπαχμούτ φαίνεται ρεαλιστικός. Τους τελευταίους μήνες η ημερήσια έκθεση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας απαριθμούσε κατά μέσο όρο περίπου 300 Ουκρανούς απώλειες την ημέρα. Όμως το υπουργείο δεν αναφέρει τα θύματα από το Μπαχμούτ καθώς οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού στρατιωτικού εργολάβου Βάγκνερ δεν περιλαμβάνονται στην ενημέρωση. Έτσι, το ημερήσιο σύνολο τον τελευταίο μήνα, παρά τη μικρή κίνηση της πρώτης γραμμής, πρέπει να ήταν περίπου 800 νεκροί Ουκρανοί. Στις 30 ημέρες μεταξύ των δύο χαρτών στην κορυφή, τουλάχιστον 24.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν εγκαταλείψει το πεδίο της μάχης.

Δεν είναι περίεργο που τόσο υψηλοί αριθμοί δεν μπορούν να αντικατασταθούν.

Ο συνδυασμός νεκρών ή τραυματιών θα είναι πιθανότατα 1 προς 1 καθώς η ιατρική εκκένωση από τα ορύγματα της πρώτης γραμμής είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι περισσότεροι τραυματίες θα πεθάνουν εκεί.

Δεν είναι μόνο οι άντρες που χάνονται. Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούσαν χάνεται κυρίως μαζί τους. 24.000 άνδρες ισοδυναμούν με 6 έως 7 ταξιαρχίες του ΝΑΤΟ. Ο γερμανικός στρατός έχει τώρα μόνο 8 από αυτές. Όταν ήμουν σε εκείνο τον στρατό, είχε 36 ταξιαρχίες συν σημαντικές εφεδρικές μονάδες. Η ίδια μεγάλη υποβάθμιση συνέβη και με τη γενική κατάσταση του ΝΑΤΟ. Δεν είναι έτοιμη για πόλεμο με τη Ρωσία.

Τα δυτικά θαυματουργά όπλα έχουν κάνει λίγα για την Ουκρανία. Οι Ρώσοι έχουν ενημερώσει τα συστήματα αεράμυνας τους για να εντοπίσουν και να καταρρίψουν πυραύλους HIMARS. Αναφέρουν περίπου 10 με 20 τέτοιες καταρρίψεις την ημέρα. Η κατάρριψη ουκρανικών drones μικρού και μεσαίου μεγέθους μειώθηκε από 20-30 την ημέρα το καλοκαίρι σε 2-3 την ημέρα. Είτε οι Ουκρανοί έχουν ξεμείνει από drones είτε ο καιρός έχει κάνει τα δικά τους άχρηστα. Ρωσικά drones συνεχίζουν να πετούν και βοηθούν στη στόχευση πυροβολικού. Τα δυτικά συστήματα πυροβολικού δεν μπορούν να επισκευαστούν στο πεδίο, καθώς οι Ουκρανοί δε διαθέτουν την εκπαίδευση και τα εργαλεία για να το κάνουν. Η Wall Street Journal αναφέρει:

Λιγότερο από το 50% των αυτοκινούμενων Panzerhaubitze - μια κατηγορία κινητών, μακρόκαννων όπλων πεδίου μάχης, επίσημα γνωστά ως όπλα μάχης PzH2000 που θεωρούνται ευρέως ως από τα όπλα με τις καλύτερες επιδόσεις του είδους τους - βρίσκονται στο πεδίο της μάχης ανά πάσα στιγμή, επειδή πρέπει να μεταφερθούν στη Λιθουανία για επισκευές, σχεδόν 900 μίλια από το μέτωπο της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία, δήλωσαν ανώτεροι Γερμανοί αξιωματούχοι. Η Γερμανία έχει παραδώσει μέχρι στιγμής 14 τέτοια όπλα και η Ολλανδία άλλα πέντε.

Άλλοι σύμμαχοι, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, επισκευάζουν τα όπλα που δώρησαν στην Ουκρανία στην Πολωνία, κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Ωστόσο, η Βαρσοβία αρνήθηκε να επιτρέψει στο Βερολίνο να δημιουργήσει ένα κέντρο εξυπηρέτησης στην Πολωνία, ζητώντας αντ 'αυτού από τους Γερμανούς κατασκευαστές να παράσχουν εμπιστευτικές τεχνικές πληροφορίες προκειμένου μια πολωνική κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία να κάνει τη δουλειά, σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους που συμμετείχαν στις συνομιλίες.

Υπήρξε επίσης μια διαμάχη για τους πυραύλους αεράμυνας Patriot. Η Γερμανία προσφέρθηκε να τους τοποθετήσει στην ανατολική Πολωνία αλλά με γερμανικά πληρώματα. Η Πολωνία αποδέχθηκε πρώτα την προσφορά, στη συνέχεια την απέρριψε και είπε πως οι πύραυλοι πρέπει να πάνε στην Ουκρανία. Στη συνέχεια αποσύρθηκε ξανά και τώρα θα αποδεχθεί την προσφορά.

Οι διεθνείς σχέσεις εντός της Ευρώπης χειροτερεύουν. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι θέλει η Γερμανία να είναι η ηγετική δύναμη στην Ευρώπη. Οι γείτονες της Γερμανίας, και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της, δεν είναι ευχαριστημένοι με αυτό.

Τους τελευταίους πέντε μήνες η Λετονία φιλοξενεί το ρωσικό αντιπολιτευόμενο τηλεοπτικό σταθμό TVrain. Τώρα το έκλεισε επειδή το TVrain, είχε επίσης κάποια θετικά πράγματα να πει για τη Ρωσία. Το TVrain είχε επιβιώσει στη Ρωσία για 12 χρόνια. Στη Λετονία άντεξε μόνο τεσσεράμισι μήνες.

Alec Luhn @ASLuhn - 7:24 μ.μ. · 9 Δεκεμβρίου,

Οι δημοσιογράφοι .@tvrain μπήκαν στη μαύρη λίστα στη Λετονία και κηρύχθηκαν ξένοι πράκτορες στη Ρωσία την ίδια μέρα 🤔
σύνδεσμος

Αυτό που δείχνουν αυτά τα ανέκδοτα είναι πως το ΝΑΤΟ σιγά σιγά καταρρέει. Το ΝΑΤΟ χάνει τον πόλεμο αντιπροσώπων στην Ουκρανία και τον χάνει άσχημα. Ο κόσμος το ξέρει και θα έχει συνέπειες. Μια ολοένα και πιο αυταρχική ΕΕ θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

Αλλά υπάρχουν δυνάμεις στο ΝΑΤΟ που θέλουν να αποτρέψουν αυτή την πτώση. Θα προσπαθήσουν να βάλουν το ΝΑΤΟ απευθείας στον πόλεμο:

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προειδοποίησε την Παρασκευή ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να επεκταθεί σε έναν ευρύτερο πόλεμο με την Ατλαντική συμμαχία.

Ο αξιωματούχος, Γενς Στόλτενμπεργκ, προειδοποίησε επανειλημμένα σε συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης αυτή την εβδομάδα κατά της υποτίμησης της κατάστασης στην Ουκρανία και τόνισε την ευρύτερη απειλή που θα μπορούσε να θέσει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Β. Πούτιν για την Ευρώπη.

«Αν τα πράγματα πάνε στραβά, μπορεί να πάνε τρομερά στραβά», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη που δόθηκε την Παρασκευή στη Νορβηγή δημοσιογράφο Anne Lindmo, στην οποία πρόσθεσε πως υπάρχει «αναμφίβολα» μια «πραγματική πιθανότητα» για έναν πλήρη πόλεμο εναντίον του ΝΑΤΟ.

«Κατανοώ όλους όσους έχουν βαρεθεί να υποστηρίζουν την Ουκρανία. Κατανοώ όλους όσους πιστεύουν πως οι τιμές των τροφίμων και οι λογαριασμοί του ρεύματος είναι πολύ υψηλοί», είπε. «Αλλά πρέπει να πληρώσουμε πολύ υψηλότερο τίμημα εάν η ελευθερία και η ειρήνη μας απειληθούν μέσω της νίκης του Πούτιν στην Ουκρανία».

Ξαναδιάβασε την τελευταία πρόταση:

«Αλλά πρέπει να πληρώσουμε πολύ υψηλότερο τίμημα εάν η ελευθερία και η ειρήνη μας απειληθούν μέσω της νίκης του Πούτιν στην Ουκρανία».

Η νίκη του Πούτιν στην Ουκρανία, κάτι που κάνει, θα απειλήσει την ελευθερία και την ειρήνη μας;

Η Ρωσία δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για την Ευρώπη πέρα ​​από τα σύνορα της Ουκρανίας. Πώς υποτίθεται πως αυτό μας θέτει σε κίνδυνο;

Είναι μαλaκίες, αλλά έχει σχεδιαστεί για να πιέσει για την είσοδο του ΝΑΤΟ στον πόλεμο όταν γίνεται προφανές σε όλους ότι η Ρωσία κερδίζει τον πόλεμο.

Οι Ρώσοι βλέπουν πως έρχεται:

Οι χώρες του ΝΑΤΟ εμπλέκονται ολοένα και περισσότερο στη σύγκρουση στην Ουκρανία, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να προχωρούν σκόπιμα σε κλιμάκωση σε αυτό το κομμάτι, δήλωσε την Πέμπτη ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24.

"Τα μέλη του ΝΑΤΟ εμπλέκονται όλο και περισσότερο και άμεσα σε αυτήν τη σύγκρουση. Η υποστήριξή τους προς το Κίεβο είναι τώρα πολύ διαφοροποιημένη από ό,τι πριν από λίγους μήνες. Αυτό αντικατοπτρίζει την σκόπιμη πολιτική της Ουάσιγκτον, που ακολουθείται υπάκουα από τους Ευρωπαίους, για κλιμάκωση της σύγκρουσης παίζοντας με τη φωτιά. Οι κίνδυνοι είναι στα ύψη», είπε ο Ryabkov.

Πράγματι. Αλλά ο Στόλτενμπεργκ έχει πει ένα πράγμα σωστά:

Τα σχόλια του κ. Στόλτενμπεργκ ήρθαν δύο ημέρες αφότου είπε ότι η Ρωσία εσκεμμένα σταμάτησε τον πόλεμο προκειμένου να προετοιμάσει μια νέα επίθεση κατά των ουκρανικών δυνάμεων το επόμενο έτος.

Ας υποθέσουμε πως η Ρωσία περιμένει μέχρι το Μάρτιο για την ολοκληρωτική της επίθεση στην Ουκρανία. Στο μεταξύ, συνεχίζει να συντρίβει τον ουκρανικό στρατό χωρίς η ίδια να έχει σημαντικές απώλειες. Ο ουκρανικός στρατός μέχρι τότε θα έχει χάσει άλλους 72.000 άνδρες. Αυτό είναι πιθανώς το ένα τρίτο της τρέχουσας ισχύος του. Μέχρι τότε το οξύ «πρόβλημα αναγέννησης» του θα έχει γίνει ακόμη πιο έντονο. Σημαίνει πως τότε θα είναι πολύ πιο αδύναμος.

Ποια σχέδια μπορεί να έχει η Ρωσία για μια ολοκληρωτική ανοιξιάτικη επίθεση;

Ο Δρ Μιχαήλ Βλάχος και ο Συνταγματάρχης Ντάγκλας Μακγκρέγκορ είναι στρατιωτικοί ιστορικοί. Παρακολούθησαν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον συζήτησαν πρόσφατα. Έχουν καταλήξει στα δικά τους συμπεράσματα. Κανένας από τους δύο δεν πιστεύει στην ανοησία της νικηφόρας Ουκρανίας που προσπαθούν να μας πουλήσουν τα «δυτικά» μέσα ενημέρωσης. Έχουν ιδέες πώς η Ρωσία μπορεί να θέλει να επιτεθεί.

Το πρώτο μέρος της ομιλίας τους είναι εδώ:

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει στην αποφασιστική του φάση; Pt.1

Γιατί στρατηγική αποτυχία του ΝΑΤΟ; Ένας πόλεμος εξαπάτησης, άρνηση Pt2

Τι πρέπει να γίνει; Μπορεί ένας διεφθαρμένος στρατός των ΗΠΑ να ανανεωθεί; Σημείο 3

Κάθε ένα από αυτά τα βίντεο έχει διάρκεια περίπου 30-50 λεπτά. Είναι όμως περιεχόμενο σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό που θα δείτε σε άλλα talk show. Τα προτείνω ανεπιφύλακτα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail