Από το χημικό πόλεμο έως τις θανατηφόρες ταραχές, ο βασικός ρόλος της Γερμανίας στις συνωμοσίες κατά του Ιράν

Η γερμανική αστυνομία είναι απασχολημένη με το κυνήγι δραστών ενός ακροδεξιού κινήματος που φέρεται να εμπλέκονται σε «συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης» στο Βερολίνο, με δεκάδες «ύποπτους» να βρίσκονται ήδη υπό κράτηση αντιμετωπίζοντας ανάκριση και βασανιστήρια.

Του Syed Zafar Mehdi - presstv.ir/ Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Χόλγκερ Μουνχ, επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα περιέγραψε τους «ύποπτους» ως «επικίνδυνο μείγμα ανθρώπων» με «παράλογες πεποιθήσεις» που κατείχαν «χρήματα και όπλα», προκειμένου να δικαιολογήσει τις σαρωτικές επιδρομές σε όλη τη χώρα.

Οι εισαγγελείς στη χώρα λένε ότι οι «συνωμότες» φέρεται να είχαν ως στόχο να ανατρέψουν την κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας «βία, ακόμη και φόνο», παρομοιάζοντάς την με υπέρβαση της κόκκινης γραμμής.

Είναι αξιοσημείωτο πως η πλοκή, το σενάριο και η χορογραφία ακούγονται εντυπωσιακά οικεία - η εισροή χρημάτων και όπλων, χρήση βίας και δολοφονίας, απόπειρες υποκίνησης ανασφάλειας και εμφυλίου πολέμου και φυσικά, η φιλόδοξη προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης.

Το Ιράν τα έχει δει όλα τους τελευταίους τρεις μήνες. Η μόνη διαφορά είναι ότι η πλοκή της «αλλαγής καθεστώτος» που σχεδιάστηκε για την Ισλαμική Δημοκρατία είναι πολύ μεγαλύτερη σε μέγεθος και κλίμακα με πρωταγωνιστές διαφορετικών αποχρώσεων στη δουλειά.

Και το πιο σημαντικό, αλλά χωρίς έκπληξη, το Βερολίνο υπήρξε ένας από τους βασικούς συνωμότες.

Από τότε που ξέσπασαν οι θανατηφόρες ταραχές στο Ιράν στα μέσα Σεπτεμβρίου, που προκλήθηκαν από το θάνατο μιας 22χρονης Ιρανής ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, τα δυτικά κράτη προωθούν υπερεπιθετικά την ατζέντα της «αλλαγής καθεστώτος» με τη μορφή υβριδικού πολέμου, κοροϊδεύοντας το διεθνές δίκαιο.

Οι γερμανικές αρχές, ειδικότερα, έχουν υποκινήσει ανοιχτά και ευθαρσώς ταραχοποιούς στο Ιράν μέσω επίσημων και ανεπίσημων διαύλων, φτάνοντας στο σημείο να διευκολύνουν μια μεγάλη διαδήλωση στο Βερολίνο στα τέλη Οκτωβρίου, η οποία ισοδυναμούσε με σαφή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν.

Είναι ενδιαφέρον πως, ενώ βλέπουν τη δική τους εσωτερική ασφάλεια και την πολιτική επιβίωση ως «κόκκινες γραμμές», καταστέλλοντας όσους φέρονται να εμπλέκονται σε «συνωμοσία πραξικοπήματος», δεν είναι διατεθειμένοι να επεκτείνουν το ίδιο προνόμιο στο Ιράν, το οποίο αντιμετωπίζει ένοπλους ταραχοποιούς, εγκληματίες, τρομοκράτες - όλοι τους με τη βοήθεια και την υποβοήθηση των δυτικών κρατών.

Καλές ταραχές, κακές διαμαρτυρίες

Ο εκπρόσωπος του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, Steffen Hebestreit, δήλωσε την Τετάρτη ότι ο «δεξιός εξτρεμισμός» αποτελεί τη «μεγαλύτερη απειλή» για τη χώρα, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για αυτό που αποκάλεσε «ακροδεξιό πραξικόπημα».

Η δήλωση ήρθε λίγες ώρες μετά τη σύλληψη δεκάδων «ύποπτων» από γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας σε τυχαίες επιδρομές σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Βερολίνου, της Θουριγγίας, της Έσσης και της Κάτω Σαξονίας.

Την ίδια μέρα, στο Ιράν, ο Πρόεδρος Ebrahim Raeisi προσφέρθηκε να ακούσει τους πάντες, ακόμη και εκείνους που είχαν «αντίθετες απόψεις», ενώ χαράσσει μια σαφή γραμμή μεταξύ ταραχών και διαμαρτυριών. Έκανε τις δηλώσεις στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης με αφορμή την Εθνική Ημέρα των Φοιτητών.

Ο Raeisi είπε, όπως γίνεται όλο και πιο σαφές τώρα, η αναταραχή στο Ιράν είναι μέρος της αποτρόπαιας συνωμοσίας για τη μετατροπή της χώρας σε άλλη μια Συρία και Αφγανιστάν, ενώ δείχνει το δάχτυλο προς τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, στους οποίους φυσικά συμπεριλαμβάνεται και η Γερμανία.

Η Γερμανία, η οποία σημειώνει απίστευτα χαμηλά αποτελέσματα στα ανθρώπινα δικαιώματα, ηγήθηκε της σταυροφορίας κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας τους τελευταίους μήνες, ωθώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, ενώ παράλληλα υποδαυλίζει τον υβριδικό πόλεμο εναντίον της.

Ήταν μια από τις πρώτες χώρες που καταδίκασαν την εκτέλεση ενός Ιρανού που κατηγορήθηκε για την εξαπόλυση της βασιλείας του τρόμου στους δρόμους της Τεχεράνης, την επίθεση στις δυνάμεις ασφαλείας και τη διατάραξη της δημόσιας τάξης — φυσικά, επηρεασμένος από την ξένη προπαγάνδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν απέρριψε την κριτική του Βερολίνου ως «υποκριτική», λέγοντας πως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της βίας και της ρητορικής μίσους πρέπει να αποτελεί «αδιαμφισβήτητη διεθνή ευθύνη».

«Είναι υποκριτικό ότι η Γερμανία τις θεωρεί αυτές ως κόκκινες γραμμές για το έδαφος και την ασφάλειά της, αλλά υποκινεί το ίδιο απαίσιο φαινόμενο στο Ιράν και καταγγέλλει διστακτικά το νόμιμο αγώνα μας εναντίον τους», έγραψε ο κορυφαίος Ιρανός διπλωμάτης στο Twitter.

Συγκεκριμένα, οι γερμανικές αρχές ασκούσαν τους τελευταίους μήνες αυστηρή κριτική σε αυτό που αποκαλούν «καταστολή διαδηλώσεων» στο Ιράν. Το ίδιο σήμα «διαμαρτυριών» έχουν βαφτίσει «δεξιό πραξικόπημα» στη χώρα τους. Διαφορετικά μέτρα, φυσικά.

Όπως δήλωσε κατηγορηματικά ο Πρόεδρος Raeisi την Τετάρτη, οι διαμαρτυρίες και οι ταραχές πρέπει να διακριθούν ως δύο διαφορετικά φαινόμενα. Ενώ το ένα επιτρέπει και διευκολύνει τις δημοκρατικές διαδικασίες, το άλλο τις εκτροχιάζει και τις καταστρέφει.

Αυτό που είδαμε στο Ιράν δεν είναι ειρηνικές διαμαρτυρίες, αλλά ταραχοποιοί οπλισμένοι με όπλα επίθεσης που ξέσπασαν σε όλη τη χώρα, εξαπολύοντας μια βασιλεία τρόμου, σκοτώνοντας απλούς πολίτες, καταστρέφοντας δημόσια περιουσία, διαταράσσοντας τη δημόσια τάξη και ανοίγοντας δρόμους για την τρομοκρατία.

Ένα εθελοντικό μέλος του Basiji σκοτώθηκε σε έναν έρημο δρόμο, ένας μαθητής σεμιναρίου χτύπησε θανάσιμα με κρύα όπλα, ένας αστυνομικός σύρθηκε από το αυτοκίνητό του και σφάχτηκε στο φως της ημέρας, ένα 10χρονο αγόρι πλημμύρισε με βόλια από σφαίρες, η σημαία της χώρας πυρπολήθηκε στη μέση ενός δρόμου.

Αυτοί είναι οι ένοπλοι κουκουλοφόροι που ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς είπε στις 12 Νοεμβρίου πως η χώρα του «πρέπει να βρίσκεται δίπλα τους», επιμένοντας ότι «παλεύουν για ελευθερία και δικαιοσύνη».

Την ίδια «ελευθερία και δικαιοσύνη» ο Σαντάμ Χουσεΐν ήθελε να φέρει στο Ιράν με χημικά όπλα που προμήθευαν η Γερμανία και άλλα δυτικά κράτη τη δεκαετία του 1980.

Παλιές ουλές χημικού πολέμου

Στο εβδομαδιαίο πιεστήριο του στις 28 Νοεμβρίου, την παραμονή της ημέρας για τη μνήμη των θυμάτων του χημικού πολέμου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Καναάνι, εμφανίστηκε με μια στοιχειωμένη χημική μάσκα στο γραφείο.

Ήταν μια συμβολική διαμαρτυρία κατά της προμήθειας χημικών όπλων από τη Γερμανία στον πρώην ιρακινό στρατιωτικό δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν κατά τη διάρκεια του 8ετούς πολέμου του εναντίον του Ιράν τη δεκαετία του 1980, αμέσως μετά την Ισλαμική Επανάσταση που έβαλε τέλος σε χρόνια ανάμειξης της Δύσης στη χώρα.

«Για τους Ιρανούς πολίτες και τις στρατιωτικές μας δυνάμεις, αυτή η τρομακτική μάσκα φέρνει αναμνήσεις», είπε ο Kana'ani, θυμίζοντας την εποχή που υπηρετούσε στο μέτωπο της μάχης κατά τη διάρκεια της Ιεράς Άμυνας ως έφηβος.

«Το καθεστώς του Σαντάμ δεν είχε κανένα εμπόδιο στη χρήση όπλων και χημικών πυρομαχικών κατά τη διάρκεια του πολέμου, με την υποστήριξη των δυτικών δυνάμεων, ιδιαίτερα της γερμανικής κυβέρνησης», έσπευσε να προσθέσει, επισημαίνοντας την άμεση συνενοχή της Γερμανίας στο χημικό πόλεμο κατά του Ιράν.

Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε πολλές εκθέσεις του ΟΗΕ που κατήγγειλαν γερμανικές εταιρείες επειδή παρείχαν στον πρώην δικτάτορα του Ιράκ χημικά όπλα για χρήση κατά του λαού του Ιράν, τα οποία άφησαν χιλιάδες νεκρούς και πολλούς άλλους με μερική ή πλήρη αναπηρία ισόβια.

Με την ευκαιρία, το Ιράν απηύθυνε εκ νέου εκκλήσεις προς τη Γερμανία να λογοδοτήσει για τον εγκληματικό της ρόλο που επέτρεψε τη χρήση χημικών όπλων από το ιρακινό καθεστώς Μπααθ κατά του λαού του Ιράν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Ρεζά Νατζάφι, μιλώντας στη διάσκεψη του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) στη Χάγη, είπε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία «ούτε συγχωρεί ούτε ξεχνά», αναφερόμενος στη χημική επίθεση.

«Ως το μεγαλύτερο θύμα χημικών όπλων στη σύγχρονη ιστορία, το Ιράν ούτε συγχωρεί ούτε ξεχνά τους δράστες και τους υποστηρικτές των χημικών επιθέσεων του Ιράκ και αυτών των εγκλημάτων», υποστήριξε ο διπλωμάτης.

Το Ιράν έχει επανειλημμένα εγείρει όλα αυτά τα χρόνια το ζήτημα της υποστήριξης της Γερμανίας στο ιρακινό καθεστώς στη διαιώνιση των φρικτών εγκλημάτων κατά του λαού του Ιράν.

Τον Ιανουάριο του 2021, ο Ismail Baqai Hamaneh, τότε εκπρόσωπος του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, είπε πως η χώρα «δε θα υποχωρήσει ποτέ από το να συνεχίσει να καταγγέλλει το έγκλημα της Γερμανίας να εξοπλίσει τον Σαντάμ με χημικά όπλα».

Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Αξίζει να σημειωθεί πως περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου που επέβαλαν τα δυτικά καθεστώτα κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν μέσω του Μπααθικού καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Όπως ανέφεραν ανεξάρτητοι παρατηρητές, δεκάδες χώρες παρείχαν τεχνολογία χημικού και βιολογικού πολέμου και βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ιράκ, κυρίως η Γερμανία, αλλά και η Βρετανία, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ήταν η πρώτη φορά που επικίνδυνοι νευρικοί παράγοντες όπως σαρίν και ταμπούν εξαπολύθηκαν στο λαό του Ιράν, σύμφωνα με ειδικούς, ενώ χωριά και πόλεις βομβαρδίστηκαν αδιακρίτως με μουστάρδα θείου.

Σε μια από τις πιο βάναυσες χημικές επιθέσεις, στις 28 Ιουνίου 1987, ιρακινό αεροσκάφος έριξε τουλάχιστον τέσσερις βόμβες μουστάρδας 250 κιλών σε κατοικημένες περιοχές στο Sardasht, μια πόλη στους πρόποδες των βουνών Zagros στην επαρχία του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν του Ιράν.

Τα σημάδια των χημικών όπλων μπορούν επίσης να εντοπιστούν στην κουρδική συνοριακή πόλη Halabja στο βορειοανατολικό Ιράκ, όπου περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Μάρτιο του 1988 όταν η ιρακινή αεροπορία έριξε βροχή από ένα κοκτέιλ χημικών όπλων, συμπεριλαμβανομένου αερίου μουστάρδας.

Μετά τον 8χρονο πόλεμο, το Ιράκ παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε 1800 τόνους μουστάρδας, 600 τόνους σαρίν και 140 τόνους ταμπούν, τόσο εναντίον του λαού του Ιράν όσο και των πολιτών του στις κουρδικές περιοχές.

Η Tooba Ghazanfari, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο Shahed, είπε στο περιοδικό Science το Μάρτιο του 2018, ότι τρεις δεκαετίες αργότερα, περίπου 56.000 Ιρανοί συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις στην υγεία από τη μουστάρδα θείου, που κυμαίνονται από δερματικές βλάβες και ανεπάρκεια κερατοειδούς έως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και καρκίνο.

Περισσότερες από 80 γερμανικές εταιρείες φέρεται να προμήθευσαν στο ιρακινό καθεστώς εξοπλισμό για το οπλικό του πρόγραμμα, καθώς και τεχνολογία για την παραγωγή χημικών όπλων. Μέχρι την στιγμή που τελείωσε ο πόλεμος, η συνδρομή της Γερμανίας είχε βοηθήσει το Μπααθικό Ιράκ να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός δηλητηριωδών αερίων στην περιοχή.

Μια εξαντλητική έκθεση 11.000 σελίδων που υποβλήθηκε στον ΟΗΕ το 2002 αποκάλυψε πώς οι γερμανικές εταιρείες «ενθάρρυναν ενεργά» το καθεστώς Σαντάμ στο Ιράκ να αναπτύξει όπλα. Ανέφερε τη βοήθεια της Γερμανίας στο Ιράκ για την ανάπτυξη δηλητηριωδών αερίων που συνέβαλαν στη σφαγή στη Χαλάμπτζα το 1988.

Παρά τη χιονοστιβάδα των αδιάψευστων αποδεικτικών στοιχείων, οι Γερμανοί, ή εν προκειμένω Αμερικανοί, Βρετανοί, Γάλλοι, Ιταλοί και άλλοι δε λογοδοτούν ποτέ για τα ανεξήγητα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Όπως είπε ο καθηγητής Seyed Mohammad Marandi, κορυφαίος πολιτικός σχολιαστής και θύμα του χημικού πολέμου, σε εκπομπή του Press TV τον περασμένο μήνα, τα δυτικά καθεστώτα που παρείχαν χημικά και βιολογικά όπλα στο Ιράκ δεν έχουν καμία αξιοπιστία να μιλήσουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν.

«Οι ίδιες χώρες που υποστήριξαν το πραξικόπημα στο Ιράν το 1953, που υποστήριξαν τον Σαχ όταν πυροβολούσε ανθρώπους στους δρόμους με τον στρατό, οι ίδιοι άνθρωποι που υποστήριξαν τον Σαντάμ Χουσεΐν κατά τη διάρκεια του πολέμου και του παρείχαν χημικά όπλα… οι άνθρωποι μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα», σημείωσε.

* Ο Syed Zafar Mehdi είναι δημοσιογράφος, πολιτικός σχολιαστής και συγγραφέας με έδρα την Τεχεράνη. Ήταν ανταποκριτής για περισσότερα από 12 χρόνια από την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Κασμίρ και τη Μέση Ανατολή για κορυφαίες εκδόσεις παγκοσμίως.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail